20 °C Budapest
MOSQUITO (in backlight) virus west nile

Veszedelmes kór leselkedik a magyarokra idén ősszel: ha ilyen csípést találsz, nagy bajt jelenthet

2023. szeptember 1. 10:01

A nyugat-nílusi vírus terjedése jellemzően augusztus-szeptemberre esik, idén már több beteget azonosítottak, mint tavaly egész évben. Egy átlagos évre az elmúlt évtized járványadatai szerint kb. 22 fertőzés jut, azonban például a 2018-as rekordévben 225 eset fordult elő. 2023-ban eddig 15 fertőzésre bukkantak. Szakértők arra intenek, hogy lehetőleg kerüljük el, hogy szúnyogok csípjenek meg bennünket. A szúnyogok ráadásul nemcsak a nyugat-nílusi vírust, hanem számos más, hazánkban egzotikusnak számító betegséget is terjeszthetnek. Összegyűjtöttük, melyek a legfontosabb tudnivalók 2023 őszén.

Így terjed Európában a nyugat-nílusi láz

Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) legfrissebb adatai szerint a 34. héten Magyarország, Olaszország, Görögország, Románia, Szerbia és Franciaország területén fordult elő több fertőzés. 1-2 megbetegedést azonosítottak a spanyoloknál, németeknél és Észak-Macedóniában is.

A friss adatok szerint a 34. héten Tolnában 1, Fejérben 2, Pest megyében 1, Budapesten 2, Hajdú-Biharban 1, Szabolcs-Szatmár-Bereg 1, Csongrádban 3 fertőzést azonosítottak. A magyar határhoz közel a romániai Satu Mare megyéből 1, a szerbiai Severno-banatski területéről 1, Severno-backiból 2, Zapadno-backi területéről pedig 5 fertőzöttet diagnosztizáltak.

Forrás: ECDC

Magyarországon is jelen van, terjed

A szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz veszélyére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) is felhívta a figyelmet és a szúnyogcsípések megelőzésére és a szúnyogok elleni védekezésre kérte a lakosságot. Ezen a héten kedden az idén nyilvántartott megbetegedések száma 15-re emelkedett (14 magyarországi és 1 "importált"). A betegek nagy része 60 évesnél idősebb, többségüknél idegrendszeri tünetek miatt végezték el a nyugat-nílusi láz kimutatására irányuló vizsgálatokat - közölték. 

Arról is téjékoztattak, hogy Budapestről és hét vármegye területéről diagnosztizálták a 14 magyarországi beteget: a fővároson kívül Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyéből. A nyugat-nílusi láz egyáltalán új, hanem Magyarországon minden évben szezonálisan (június-november) előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség. Egy influenzához képest kis számú megbetegedést okoz, viszont a szövődmények súlyosak lehetnek.

Az NNGYK is azt közölte, hogy a nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. Viszont leginkább az idős emberek esetében idegrendszeri tünetek léphetnek fel - tették hozzá. Arra is felhívták a figyelmet, hogy nemcsak az ázsiai tigrisszúnyog, hanem a Magyarországon is honos szúnyogoktól is meg lehet kapni a vírust. Arra kérik ezért a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen.

A fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható. Ennek megakadályozása érdekében a diagnosztizált fertőzések környezetében a véradást korlátozzák.

Ha 2-12 nappal a szúnyogcsípés után láz és ízületi fájdalom lép fel, akkor a lakosok mindenképpen forduljanak orvoshoz - tanácsolták.

Már most több a beteg, mint tavaly egész évben

Az NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának legfrissebb tájékoztatásai alapján a 33. héten újabb öt Nyugat-nílusi láz megbetegedést jelentettek, amellyel nyolcra nőtt a 2023-as szezonban nyilvántartásba vett esetek száma. A 34. héten újabb három esetet találtak, és az eheti (35.) keddi tájékoztatás szerint már 15 ismert eset van. Ez pedig több, mint 2022-ben egész évben, amikor 14 esetet regisztráltak. Ebből 11-et augusztus és 3-at szeptember hónapokban. 2021-ben 8, 2020-ban pedig 3 nyugat-nílusi vírussal fertőzött beteget diagnosztizáltak, 2019-ben még 37-et. (Nem szabad elfelejteni, hogy a járványkutatást az utóbbi években nehezítette a koronavírus-világjárvány.) 2018-ban volt kiugró a WNV-fertőzések előfordulása:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy megbetegedés bizonyult import eredetűnek a Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály szerint: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 42 éves férfi beteg a betegség lappangási idejében Kárpátalján járt tánctáborban, illetve rokonlátogatáson. Az esetek közül négy volt eddig bizonyítottan hazai eredetű, mivel a klinikai tünetek jelentkezését megelőző két hétben nem jártak külföldön. Két esetet regisztráltak Fejér (62 és 69 éves férfi), egy-egy esetet Csongrád-Csanád (61 éves nő) és Pest (56 éves férfi) vármegyében.

Azt is fontos tudni, hogy nemcsak a nyugat-nílusi vírust terjesztik főként szúnyogok. A Chikungunya-vírus, malária, Dengue-láz, Zika-vírus,  sárgaláz, Usutu-vírus, illetve a főként kutyákat támadó szív- és bőrférgesség is szúnyogok által terjed. Ezért is olyan fontos, hogy minden lehetséges eszközzel védekezzünk a szúnyogcsípések ellen, ne csak a nyugat-nílusi vírus veszélye miatt.

Ezek közül a betegségek közül több előfordul Magyarországon is, és monitorozza az eseteket a Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály. Az elmúlt évek adatai alapján látható, hogy a betegek száma a nyugat-nílusi vírushoz mérten elenyésző. A maláriás esetek lehetnének számottevőek, de jellemzően importált esetekről van szó. Vagyis nem Magyarországon történt a fertőzés, csak az azonosítás:

A nyugat-nílusi lázat okozó vírus jellemzői, terjedése

A Nyugat-nílusi vírus a flavivírusok közé tartozik, és az egész világon előfordul. Több variánsa is van, máig legalább hét genetikailag határozottan elkülönülő változatát azonosították. A vírus elsősorban csípőszúnyogok csípése által terjed, viszont átadható testnedvekkel, vagy akár vértranszfúzió, szervátültetés útján. A csípőszúnyogok (Culicidae) közül is elsősorban a Culex-nem fajai terjesztik. Ezek a barna színű szúnyogok 4-10 milliméter nagyságúak, a testükön, lábukon mintázat nincs, a többi európai szúnyogtól szájszervük különbözteti meg azokat. Így ezek a szúnyogfajok szabad szemmel, laikusok számára szinte megkülönböztethetetlenek a közönséges szúnyogoktól, főként mivel általában idő sincs a megfigyelésükre.

A vírus elsősorban madarakat betegít meg, viszont emlősöket is megfertőzhet - köztük is főként embereket és lovakat -, és kétéltűeknél és hüllőknél is előfordul fertőzés. A költöző madaraknak nagy szerepükben van a kontinensek közti terjesztésben a vonulásuk következtében. A vírus elsősorban a szúnyogok által megcsípett állatok, emberek vérével kerül át más állatra, emberre,

nem jellemző az emberről emberre történő fertőzés.

A nyugat-nílusi láz tünetei

Emberek esetén a lappangási idő 2-6 nap lehet, ezután jelentkezhetnek az első tünetek. A különböző források szerint az esetek 75, illetve 85 százalékos arányban tünetmentesek, és 10-25 százalékban jelentkeznek enyhébb, influenzaszerű tünetek. A betegeknél felléphet láz, fejfájás, izomgyengeség, hányinger, étvágytalanság, kötőhártya-gyulladás, fényérzékenység, kiütések a végtagokon. A gyógyulás nagyjából átlagosan egy hetet vesz igénybe. Az agyvelő-agyhártyagyulladás igen ritka tünet, a Szúnyogmonitor szerint 4-5 ezer fertőzöttre egy ilyen súlyosabb megbetegedés jut.

Védőoltás emberek számára egyelőre nem áll rendelkezésre, azonban lovaknak való vakcina elérhető Magyarországon is. Így a lehetséges védekezés kimerül abban, hogy lehetőleg elkerüljük a fertőzött szúnyogokkal való találkozást, rovarriasztókat használunk, és nem hagyjuk elszaporodni a környezetünkben a szúnyogokat. Ezen túlmenően - ahogy őszi időszakban egyébként is - érdemes erősítenünk az immunrendszerünket, együnk sok szezonális gyümölcsöt-zöldséget, töltsünk minél több időt a szabadban, igyunk elég folyadékot, sportoljunk, figyeljünk a minőségi alvásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm