Male doctor holding hand of patient in hospital. Sick senior woman having a doctor appointment. Trust and support concept.

Ez lehet a megoldás a magyar egészségügy gondjaira? Egyre több intézmény hajlik ebbe az irányba

2023. augusztus 29. 14:33

Ahogy a társadalom változik, úgy változnak az emberek igényei, és ezzel párhuzamosan az egészségügyi szolgáltatások. A magas minőségű ellátás és szakmai háttér már alapelvárás. Emellett a mai modern társadalmunkban egyre nyíltabb igény a gondoskodás és az emberközpontúság. Így a betegbarát szemlélet egyre inkább elvárássá válik.

„A betegbarát egészségügy egy olyan szemléletmód, amely a betegek szükségleteit és preferenciáit helyezi az ellátás fókuszába. A betegbarát szemlélet jelentős társadalmi haszonnal jár, mert javítja az ellátás eredményességét és csökkentheti a költségeket – állítja Aranyi Rita, az Év Betegbarát Szolgáltatója ezüstdíjat nyert MindentMent Fogászati Rendelőhálózat igazgatója.

A szakember szerint a 21. századi egészségügy alappillére a hozzáférhetőség. Ehhez a magánegészségügyben meg kell találni a megfizethető minőség érzékeny egyensúlyát. A ezt úgy érik el, hogy mindenben észszerűségre törekednek, csak olyan beruházásokat valósítanak meg, melyek a jobb betegellátást segítik. Ugyanakkor kerülik a presztízsberuházásokat, mert a luxus nem gyógyít.

Egy fogfájás esetén nem lenne éppen betegbarát dolog, ha egy hónap múlva kapna a beteg időpontot. A páciensek elégedettségét jelentősen befolyásolja a bejelentkezés, a várakozási idő és annak nehézsége. Ezért a gyors és könnyű bejelentkezés, a lehető legrövidebb várakozási idő kulcsfontosságú. Ezt fejlett online platformokkal, világos és közérthető tájékoztatással, telefonos ügyfélszolgálattal tették gördülékennyé. Az online időpontfoglalás és a rugalmas nyitvatartási idő lehetővé tették, hogy a páciens időbeosztásához igazodjon a rendelő, nem pedig fordítva.

„Partnernek kell tekinteni a pácienseket”

A betegbarát szolgáltatás transzparens is egyben. Ezalatt azt értjük, hogy minden lehetséges kezelési lehetőséget megbeszélnek a beteggel, és mindent türelmesen elmagyaráznak, akárhányszor is szükséges.

A betegnek joga van tudni, mi történik vele, és a mi feladatunk, hogy ezeket az információkat érthetően közvetítsük

– vallja Aranyi Rita. A megfelelő tájékoztatás nemcsak a beteg együttműködése miatt fontos, hanem a prevenciót is hatékonyabbá teszi.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakember hozzáteszi: ma a transzparencia nem megkerülhető, mert a betegek sokkal tájékozottabbak, sokan informálódnak az interneten. Ilyen esetben a megfelelő tájékoztatás elmulasztása elégedetlenséghez vezet. Partnernek kell tekinteni a pácienseket.

Végül, a betegbarát fogászat elképzelhetetlen empatikus kommunikáció nélkül. A fogorvos és a személyzet értő figyelme és érzékeny kommunikációja segít csökkenteni a félelmeket, elősegíti a betegségek megértését és az ellátásban való aktív részvételt. Ezt segíti a kényelmes és barátságos környezet is.

Szerintünk ezeknek az elemeknek az együttes megléte alkotja az egészségbarát fogászati rendelőt a 21. században. A fogorvosi székben ülve könnyen kiszolgáltatottnak érezheti magát az ember. A felsorolt betegbarát alapelvek célja, hogy oldják a szorongást, ezáltal is javítsák az ellátás eredményességét

– összegezte Aranyi Rita. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm