23 °C Budapest
Hétköznapi, sokak által szedett gyógyszer okozhat demenciát: meglepő kutatás látott napvilágot

Hétköznapi, sokak által szedett gyógyszer okozhat demenciát: meglepő kutatás látott napvilágot

2023. augusztus 16. 17:57

Összefüggés lehet a demencia és a gyomorégés és savas reflux kezelésére szedett gyógyszerek között. A tudósok szerint az ok abban keresendő, hogy a protonpumpa-gátlóként ismert szerek vitaminhiányhoz vezethetnek és felboríthatják a hormonháztartást. A potenciálisan veszélyes gyógyszerek egy jó része vény nélkül kapható.

A világon emberek milliói szednek naponta protonpumpa-gátlóként ismert gyógyszereket gyomorégés és a savas reflux kezelésére, és az utóbbi években ezeket a PPI-ként is ismert gyógyszereket összefüggésbe hozták a veseelégtelenség, a stroke és a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás nagyobb kockázatával. Egy új kutatás pedig arra utal, hogy a demencia kockázata is nagyobb lehet azoknál, akik több éven keresztül szedik ezeket a szereket.

A Neurology című folyóiratban közzétett tanulmány szerint azoknál a 45 éves és annál idősebb embereknél, akik több mint négy éven át szedtek PPI-ket, 33%-kal nagyobb volt a demencia kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik soha nem szedték ezeket a gyógyszereket. A lap emlékeztet, a demencia nem egyetlen betegség, hanem az agysejtek károsodása által okozott memóriavesztés és kognitív hanyatlás fogalma.

Ez lehet a kiváltó ok?

A PPI-k úgy csökkentik a gyomorsavat, hogy a gyomornyálkahártyában lévő enzimeket célozzák meg. Gyakran alkalmazzák őket a savas reflux és a gastrooesophagealis refluxbetegség tüneteinek kezelésére. Ráadásul ezek a készítmények jobbára recept nélkül is kiválthatók a patikákban.

A tanulmány szerzője, Dr. Kamakshi Lakshminarayan, a minneapolisi Minnesotai Egyetem Közegészségügyi Intézetének neurológusa ennek kapcsán arról beszélt, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy más nagy vizsgálati csoportokban megerősítsék az eredményeiket, és megértsék a hosszú távú protonpumpa-gátló használat és a demencia magasabb kockázata közötti lehetséges kapcsolatot.

Lakshminarayan és csapata 5712 fős vizsgálatot végzett olyan páciensek körében, akik 45 és 64 év közöttiek voltak, és a nem volt demenciájuk a mérések kezdetekor. A résztvevők 26 százaléka valamilyen PPI-gyógyszert szedett, 497-en négy és fél éven át folyamatosan.

Ebből a 497 emberből 58-nál alakult ki demencia, ám a gyógyszert nem szedő 4222 résztvevő közül 415-nél úgyszintén. Így a kutatók nem találtak nagyobb kockázatot azoknál, akik nem, vagy kevesebb ideig szedték a protonpumpa-gátlókat.

Ugyanakkor, mint a CNN megjegyzi, a vizsgálatnak volt néhány kifogásolt része is: a résztvevőket a vizsgálati időszak alatt évente csak egyszer kérdezték meg a gyógyszerhasználatukról. Ezért, ha a résztvevők az ellenőrzések között abbahagyták, majd újra kezdték a PPI-szedést, a becslések pontatlanok lehettek. A kutatók emellett csak a vényköteles gyógyszereket vizsgálták, a vény nélkül kapható gyógyszereket kizárták a vizsgálatból. A kutatók a PPI-k túlzott használata és a demencia közötti lehetséges kapocskénta B12-vitamin hiányát és a károsodott amiloid-anyagcserét azonosították.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a savtúltengés elleni gyógyszerek használata összefüggésbe hozható az alacsony B12-szinttel. Az alacsony B12 pedig összefügg a gondolkodás zavarával és a rossz memóriával

- mondta Lakshminarayan, hozzátéve, hogy csoportja nem mérte a vizsgálatban résztvevők B12-szintjét, így nem tudták igazolni az elméletet.

Dr. Gregory Day, a floridai Jacksonville-ben található Mayo Klinika neurológiai tanszékének docense és az Amerikai Neurológiai Akadémia munkatársa egyetértett azzal, hogy a PPI-k és az agyban lévő amiloidra gyakorolt hatások között kapcsolat lehet. Ő ugyan nem vett részt a tanulmány elkészítésében, azt mondta, hogy a protonpumpa-gátlók "megváltoztathatják az agyban lévő enzimeket", amelyek az amiloid nevű fehérje felhalmozódását tisztítják, ez az Alzheimer-kór egyik kulcskomponense.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A PPI-k csökkenthetik a szervezet azon vegyi anyagainak szintjét, amelyek arra szolgálnak, hogy kiürítsék az amiloidot. Elméletileg ezek a gyógyszerek növelik az Alzheimer-kór kockázatát, amely a demencia első számú oka

- magyarázta.

Mit lehet ellene tenni?

A protonpumpa-gátlókat több mint négy éve szedők számára Lakshminarayan azt javasolta, hogy beszéljenek orvosukkal, vannak-e más lehetőségek.

A savas reflux és a gyomorégés kezelésére más lehetőségek is léteznek, például a vény nélkül kapható savlekötő szerek. Az antacidok például abban különböznek a PPI-ktől, hogy a már a gyomorban lévő savra hatnak, és semlegesítik azt. A hosszabb ideig tartó hatás érdekében a H2-blokkolók is szóba jöhetnek, de ezek töb óra alatt fejtik ki hatásukat.

Day hozzátette, hogy a pácienseknek újra kell értékelniük a PPI-k használatát, amelyeket szerinte gyakran túlzásba visznek, vagy olyan tünetekre szednek, amelyek nem elég súlyosak.

Mindig ésszerű megkérdezni, hogy miért is szedem ezeket a gyógyszereket?

- fogalmazott. Kifejtette, az étrendünk megváltoztatása és a késői étkezések elkerülése csökkentheti a PPI-k használatát. A túlsúly szintén szerepet játszhat a savas reflux kialakulásában, így a fogyás is segíthet a tünetek csökkentésében. De ezek az alternatívák nem működnek mindenkinél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem