Young men have heart disease,Heart disease patients, heart disease

Súlyos betegség szedi áldozatait Magyarországon: férfiaknál ez a tünet árulkodó lehet

2023. augusztus 9. 18:26

A negyven-ötven éves kor közötti férfiak esetében a merevedési zavarok legtöbb esetben fontos jelzőtünetei egy később bekövetkező szív-érrendszeri betegségnek. A fiatal és középkorú, erekciós problémával küzdő férfiaknál ugyanis tíz éven belül ötvenszer gyakrabban fordul elő kardiológiai betegség, éppen ezért fontos, hogy az érintettek időben forduljanak orvoshoz, megelőzve ezzel egy későbbi szívinfarktust vagy agyvérzést - hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem.

A merevedési zavar életkor függő betegség, vagyis az idő előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkezik. Ám mivel a hímvessző verőerei kisebb átmérőjűek, mint a szív erei, ezért az ottani érfalproblémák hamarabb nyilvánulnak meg tünetek formájában, mint a szívkoszorúerekben lévő elváltozások. Vagyis a 40-50 éven aluli férfiak esetében a merevedési zavar gyakran másodlagos probléma, ami egy komolyabb, szív- és érrendszeri betegségre hívja fel a figyelmet jóval korábban, mint ahogyan a szívpanaszok jelentkeznek - közölte a Semmelweis Egyetem.

A merevedési zavar sok esetben nem maga a betegség, hanem egy tünet, úgy is fogalmazhatunk, hogy a „pénisz a szív antennája”, mivel mindkét esetben érfal problémák (meszesedés, rugalmassági eltérések) alakulnak ki

- mondta dr. Kopa Zsolt, az intézmény Andrológiai Szakmai Grémiumának elnöke. A szakember kiemeli: minden merevedési zavarban szenvedő 40-60 év közötti férfi szív-érrendszeri betegnek tekintendő, még kardiológiai tünetek hiányában is, egészen addig, amíg ezt kardiológiai konzílium ki nem zárja.

A beutaló nélkül is felkereshető andrológiai szakrendelésen legelőször feltérképezik a kórtörténetet, a kísérőbetegségeket és a rizikótényezőket. Ezt követően történik egy fizikális vizsgálat, és a 40 és 60 év közötti korosztályban a kivizsgálásnak része a kardiológiai konzílium is, ezért az andrológusok rögtön szívgyógyászhoz irányítják az érintetteket. Majd labor-, hormon- és egyéb célzott – akár ultrahang – vizsgálatok, speciális tesztek következnek, és prosztatarák szűrést is végeznek – sorolja dr. Kopa Zsolt, és hozzáteszi, nagyon sok esetben találnak a kivizsgálás során még felfedezetlen cukorbetegséget, magas vérnyomást és szívbetegséget.

Legtöbbször már a diagnosztika során elindul a terápia is, aminek része a merevedési probléma tüneti kezelése, majd a mögöttes, kóroki tényezők orvoslása is. Az erektilis diszfunkció hátterében az esetek zömében szervi ok áll, de gyakran szervi és pszichés tényezők együttesen idézik elő. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A férfi egészség és a szexuális egészség úgy működik, mint a biztosítás: van egy igen jelentős önrész, ez pedig az életmód. Napi fél óra, vagy heti háromszor egy-másfél óra fizikai aktivitás szükséges a férfierő fenntartásához. Sem a cigaretta, sem a drog, a túlzott alkoholfogyasztás vagy doppingszerhasználat nem fér bele a férfi egészség fogalmába. Emellett a mediterrán étrend, a testsúlykontroll és a stressz csökkentése is kiemelt jelentőségű

– összegezte a szakember, aki szerint orvosi értelemben akkor beszélünk merevedési zavarról, ha a szexuális aktushoz szükséges merevedés vagy nem jön létre, vagy nem kellő fokú, vagy nem tartható fenn kellő ideig, és ez az állapot legalább 3 hónapon keresztül vagy visszatérően jelentkezik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem