15 °C Budapest
Coronavirus COVID-19 computer generated image.

Koronavírus 2023: figyelmeztet a WHO és a Vöröskereszt, nem múlt el a járványveszély

MTI
2023. január 30. 18:31

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn bejelentette, hogy a koronavírus-járvány továbbra is nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek minősül. A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) jelentése szerint pedig a világ országainak még többet kellene költeniük a "globális egészségügyre", hogy felkészültek legyenek egy újabb világjárványra.

A WHO közleménye szerint a pandémia jelenleg vélhetően átmeneti szakaszban van, a terjedését korlátozó folyamatos intézkedésekre van szükség, hogy elkerüljük a további negatív hatásait. A koronavírus elleni vakcinák és kezelések jelentősen megváltoztatták a világjárványt, és remélhetőleg már az idén feloldható lesz a globális egészségügyi vészhelyzet, különösen ha sikerül javítani az oltóanyagok és gyógyszerek elérhetőségét világszerte - mondta hétfőn Genfben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Bármikor jöhet egy újabb világjárvány. Ha a Covid-19 nem gyorsítja fel a felkészülést, akkor mi?

- mondta Dzsagan Csapagain a szervezet főtitkára. A hétfőn bemutatott jelentés szerint az országoknak felül kellene vizsgálniuk a jogszabályaikat 2023 végéig, hogy jobban szolgálják a járványok elleni védekezést. Az IFRC azt is javasolja, hogy az országok növeljék az egészségügyi kiadásaikat a bruttó hazai termékük (GDP) 1 százalékával, a "globális egészségügy" finanszírozását pedig legalább évi 15 milliárd dollárral, amit Csapagain "jó befektetésnek" nevezett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?