15 °C Budapest
Cordyceps mushrooms in a bottle farm business with temperature control method room for agriculture

Ez a gombafaj robbanthatja ki az újabb világjárványt? Ezt kell tudni a rettegett zombikórról

2023. január 27. 19:02

Az HBO Max legújabb The Last of Us című sikersorozatában a zombiapokalipszisért egy gombafaj felelős, amely megfertőzve az embert átveszi az irányítást a test felett. A járványt csak kevesen élik túl, a sorozat főszereplői pedig az életüket kockáztatva küzdenek a gyógymódért. Természetesen a sci-fi sorozat nagyban elrugaszkodott a valóságtól, az alapfelvetése azonban nem olyan légbőlkapott: tudósok állítják, hogy a gombafertőzések már most nagy egészségügyi károkat okoznak a világon, és a jövőben még nagyobb lehet a fenyegetés.

Rengetegen nézik most a világon az új science fiction sorozatot, a The Last of Us-t, amelyben nem vírus, és nem is baktérium, hanem gombajárvány fertőzi meg az emberiséget. Az összesen kilencrészes sorozat két epizódja már látható az HBO Max-on. Az első részben egy talk showban (beszélgetős műsorban) tudósokat kérdeznek arról, mi jelent a következő évtizedekben nagy fenyegetést az emberiségre. Az egyik szakértő meglepő módon a gombákat hozza fel, és rávilágít: most nem tartunk a gombáktól, mert nem élnek meg az emberi test hőmérsékletén. Azonban, ha valamilyen körülmény - például a globális felmelegedés - arra kényszeríti a gombákat, hogy a tűréshatárukat kitolják, akkor az embereknek befellegzett. Ugyanis nincs a gombákra gyógymód, nincs ellenük védőoltás, mint a baktériumok, vírusok ellen. Évtizeddekkel később, amikor a globális felmelegedés már érezteti hatását az egész világon, valóban embereket kezd el fertőzni egy agresszív gombafaj, mely a sorozatban egyfajta zombikórt eredményez.

Bár a tudományos alapokon nyugvó történetnek nagy része kitalált, a gombák valóban jelenthetnek komoly fenyegetést az emberek egészségére. Ezt erősítették meg szakértők a Sky Newsnak. "Számos gombafaj fertőzi meg az emberek agyát szerte a bolygón, melynek gyakran pusztító körülményei vannak" - szögezte le a lap kérdésére Elaine Bignell professzor, aki a világ vezető kutatója az embert megfertőzni képes kórokozó gombák területén.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfigyelései szerint a pandémia alatt megszaporodtak a gomba okozta fertőzések a világban, azért 2022-ben kiadtak egy jelentést arról, milyen gombafajok jelentenek fenyegetést. Ezen a listán 19 faj szerepel, 4 kritikus, 7 magas és 8 közepes kockázatú csoportra bontva. A legnagyobb kockázatot a Cryptococcus neoformans, a Candida auris, a Candida albicans és az Aspergillus fumigatus nevű gombafajok hordozzák.

A WHO listája a kórokozó gombákról a fenyegetés súlyossága szerint:

Az Aspergillus fumigatus a háztartásokban gyakran megtalálható penészgomba, mely fehér vagy zöld színű foltokat képez a kenyéren, de megtalálható a párnákban, szőnyegekben, plüssállatokban is. Általában egészséges szervezetre nem jelent veszélyt, általános légúti panaszokat okoz. Azonban legyengült immunrendszerrel szemben veszályes fertőzést okozhat: ha elszaporodik a szervezetben már nem lehet gyógyítani, maximum fékentartani a betegséget. A krónikus tüdőbetegség, melyet a gomba okozhat, halálos is lehet.

A Candida fajok felelősek olyan fertőzésekért, mint a bőrgomba, hüvelygomba, vagy szájpenész, rengeteg fertőzést okozva szerte a világban. A Cryptococcosis neoformans pedig a tüdőt és az agyat támadja: tüdő- vagy agyhártyagyulladást okoz betegeknél, akiknek az immunrendszerük legyengült. A lap szerint ilyen fertőzés évente több mint 100 000 embert öl meg Fekete-Afrikában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"A halálos gombafajokban az a közös, hogy képesek az emberi testhőmérsékleten szaporodni, ami szokatlan egy gomba esetében" - mondta Bignell professzor a Sky Newsnak. Az említett sorozatban szintén erre a szokatlan tulajdonságra építették a zombikórt okozó gombafaj ötletét. Viszont a The Last of Us című sorozatban az apokalipszist a Cordyceps nevű faj okozza, amely a WHO listáján nem szerepel.

Tényleg veszélyes a Cordyceps?

Ez a gombafaj valóban megfertőzi a rovarokat és átveszi az irányítást a testük felett. A sorozatban ugyanez történik, csak emberekkel, viszont erre a valóságban nem volt még példa - és nem is változott még senki zombivá. Dr. Mark Ramsdale, az MRC Orvosi Mikológiai Központ molekuláris mikrobiológiai professzora szerint körül-belül 600 alfaja létezik a Cordycepsnek, melyek túlnyomórészt rovarok kórokozói. A trópusi erdőkben előforduló gomba spórákkal hatol be a rovarok szervezetébe, majd átveszi az irányítást. A gazdatestet nedvesebb helyre vezeti, amely a gomba növekedésének kedvez. A rovar testét a gomba "felfalja", majd új spórákat bocsát ki.

Arra nincs bizonyíték, hogy a Cordyceps embereknél is okozna fertőzést - szögezte le Dr. Ramsdale. Viszont kitért rá, hogy a gyógyászatban, főként kínai gyógynövénykészítményekben használják ezt a fajta gombát.

Attól nem kell tehát tartani, hogy a The Last of Us című sorozatban látottak valóra válnának, a rovarok esetében "zombikórt" okozó gombafaj emberre nem veszélyes a szakértők szerint. Vannak azonban más gombafajok, amelyek ott lehetnek bárki otthonában, és komoly betegséget okozhatnak. Ezért sem érdemes félvállról venni a fal vizesedését, penészesedését, az élelmiszerek helyes tárolását, a rendszeres takarítást. Komoly betegséget lehet ugyanis megelőzni, ha figyelünk az életterünkre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?