18 °C Budapest
Cordyceps mushrooms in a bottle farm business with temperature control method room for agriculture

Ez a gombafaj robbanthatja ki az újabb világjárványt? Ezt kell tudni a rettegett zombikórról

2023. január 27. 19:02

Az HBO Max legújabb The Last of Us című sikersorozatában a zombiapokalipszisért egy gombafaj felelős, amely megfertőzve az embert átveszi az irányítást a test felett. A járványt csak kevesen élik túl, a sorozat főszereplői pedig az életüket kockáztatva küzdenek a gyógymódért. Természetesen a sci-fi sorozat nagyban elrugaszkodott a valóságtól, az alapfelvetése azonban nem olyan légbőlkapott: tudósok állítják, hogy a gombafertőzések már most nagy egészségügyi károkat okoznak a világon, és a jövőben még nagyobb lehet a fenyegetés.

Rengetegen nézik most a világon az új science fiction sorozatot, a The Last of Us-t, amelyben nem vírus, és nem is baktérium, hanem gombajárvány fertőzi meg az emberiséget. Az összesen kilencrészes sorozat két epizódja már látható az HBO Max-on. Az első részben egy talk showban (beszélgetős műsorban) tudósokat kérdeznek arról, mi jelent a következő évtizedekben nagy fenyegetést az emberiségre. Az egyik szakértő meglepő módon a gombákat hozza fel, és rávilágít: most nem tartunk a gombáktól, mert nem élnek meg az emberi test hőmérsékletén. Azonban, ha valamilyen körülmény - például a globális felmelegedés - arra kényszeríti a gombákat, hogy a tűréshatárukat kitolják, akkor az embereknek befellegzett. Ugyanis nincs a gombákra gyógymód, nincs ellenük védőoltás, mint a baktériumok, vírusok ellen. Évtizeddekkel később, amikor a globális felmelegedés már érezteti hatását az egész világon, valóban embereket kezd el fertőzni egy agresszív gombafaj, mely a sorozatban egyfajta zombikórt eredményez.

Bár a tudományos alapokon nyugvó történetnek nagy része kitalált, a gombák valóban jelenthetnek komoly fenyegetést az emberek egészségére. Ezt erősítették meg szakértők a Sky Newsnak. "Számos gombafaj fertőzi meg az emberek agyát szerte a bolygón, melynek gyakran pusztító körülményei vannak" - szögezte le a lap kérdésére Elaine Bignell professzor, aki a világ vezető kutatója az embert megfertőzni képes kórokozó gombák területén.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfigyelései szerint a pandémia alatt megszaporodtak a gomba okozta fertőzések a világban, azért 2022-ben kiadtak egy jelentést arról, milyen gombafajok jelentenek fenyegetést. Ezen a listán 19 faj szerepel, 4 kritikus, 7 magas és 8 közepes kockázatú csoportra bontva. A legnagyobb kockázatot a Cryptococcus neoformans, a Candida auris, a Candida albicans és az Aspergillus fumigatus nevű gombafajok hordozzák.

A WHO listája a kórokozó gombákról a fenyegetés súlyossága szerint:

Az Aspergillus fumigatus a háztartásokban gyakran megtalálható penészgomba, mely fehér vagy zöld színű foltokat képez a kenyéren, de megtalálható a párnákban, szőnyegekben, plüssállatokban is. Általában egészséges szervezetre nem jelent veszélyt, általános légúti panaszokat okoz. Azonban legyengült immunrendszerrel szemben veszályes fertőzést okozhat: ha elszaporodik a szervezetben már nem lehet gyógyítani, maximum fékentartani a betegséget. A krónikus tüdőbetegség, melyet a gomba okozhat, halálos is lehet.

A Candida fajok felelősek olyan fertőzésekért, mint a bőrgomba, hüvelygomba, vagy szájpenész, rengeteg fertőzést okozva szerte a világban. A Cryptococcosis neoformans pedig a tüdőt és az agyat támadja: tüdő- vagy agyhártyagyulladást okoz betegeknél, akiknek az immunrendszerük legyengült. A lap szerint ilyen fertőzés évente több mint 100 000 embert öl meg Fekete-Afrikában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"A halálos gombafajokban az a közös, hogy képesek az emberi testhőmérsékleten szaporodni, ami szokatlan egy gomba esetében" - mondta Bignell professzor a Sky Newsnak. Az említett sorozatban szintén erre a szokatlan tulajdonságra építették a zombikórt okozó gombafaj ötletét. Viszont a The Last of Us című sorozatban az apokalipszist a Cordyceps nevű faj okozza, amely a WHO listáján nem szerepel.

Tényleg veszélyes a Cordyceps?

Ez a gombafaj valóban megfertőzi a rovarokat és átveszi az irányítást a testük felett. A sorozatban ugyanez történik, csak emberekkel, viszont erre a valóságban nem volt még példa - és nem is változott még senki zombivá. Dr. Mark Ramsdale, az MRC Orvosi Mikológiai Központ molekuláris mikrobiológiai professzora szerint körül-belül 600 alfaja létezik a Cordycepsnek, melyek túlnyomórészt rovarok kórokozói. A trópusi erdőkben előforduló gomba spórákkal hatol be a rovarok szervezetébe, majd átveszi az irányítást. A gazdatestet nedvesebb helyre vezeti, amely a gomba növekedésének kedvez. A rovar testét a gomba "felfalja", majd új spórákat bocsát ki.

Arra nincs bizonyíték, hogy a Cordyceps embereknél is okozna fertőzést - szögezte le Dr. Ramsdale. Viszont kitért rá, hogy a gyógyászatban, főként kínai gyógynövénykészítményekben használják ezt a fajta gombát.

Attól nem kell tehát tartani, hogy a The Last of Us című sorozatban látottak valóra válnának, a rovarok esetében "zombikórt" okozó gombafaj emberre nem veszélyes a szakértők szerint. Vannak azonban más gombafajok, amelyek ott lehetnek bárki otthonában, és komoly betegséget okozhatnak. Ezért sem érdemes félvállról venni a fal vizesedését, penészesedését, az élelmiszerek helyes tárolását, a rendszeres takarítást. Komoly betegséget lehet ugyanis megelőzni, ha figyelünk az életterünkre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 22. szerda
Júlia, Rita
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm