0 °C Budapest
Nurse consoling a young female doctor sitting in a break room

Tovább éleződik a feszültség a magyar egészségügyben: várhatnak a pénzükre a szakdolgozók?

2022. december 29. 09:44

Hiába számítottak rá, január helyett csak júliusban kaphatnak béremelést az egészségügyi szakdolgozók - írja a Népszava. A Magyar Közlönyben frissen megjelent határozat szerint a kormány a kétlépcsős béremelés első ütemére 2023. július elsejétől kerít sort, a másodikra pedig 2024. március elsejével. A határozat az is rögzíti, hogy ezek eredményeként 2024. március elsejére a szakdolgozók átlagos alapbérének el kell érnie az orvosi alapbér 37 százalékát.

Az alap- és középfokú végzettségűeknek e két alkalommal együtt átlagosan 32 százalékos, míg diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést javasolt az erről szóló koncepció. A mostani határozat bizonyára csalódást kelt az érintettek körében, hiszen arra számítottak, hogy a januári újabb tíz százalékos orvosi béremeléssel együtt a szakdolgozók is körülbelül egy 30 százalékos emeléssel hozzájutnak a maguk első lépcsőjéhez - írja a lap. Nemcsak hogy félévet csúszik az intézkedés, de a 2024 márciusára kitűzött 37 százalékos bérarány sem látszik alkalmasnak az orvosbéremeléssel megbontott egyensúly helyreállítására. A mostani kormányhatározat szerint még közel másfél évig nincs remény arra, hogy a korábbi arányok helyreálljanak, miközben az első félévben 20 százalékos infláció is várható.

Soós Adrianna a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke a lapnak elmondta, hogy az egyetlen pozitívuma a rendeletnek az, hogy a műszaki területen dolgozók is kaptak váratlanul mintegy 8 milliárd forintot béremelésre. A szakértő szerint várhatóan sokan nem fognak arra várni, hogy esetleg 2024 márciusától majd kapnak valamit, el fogják hagyni a pályát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?