7 °C Budapest
General practitioner vaccinating old senior patient in private clinic with copy space. Doctor giving injection to senior woman at hospital. Nurse holding syringe and using cotton before make Covid-19 or coronavirus vaccine. flu

Komoly átalakítás jön a magyar egészségügyben: minden beteget érint, erre készülni kell

2022. december 22. 18:34

Takács Péter a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára egyeztetett ma a Magyar Orvosi Kamarával a magyar kormány által tervezett egészségügyi átalakításokról. Az egyeztetésen szó esett többek között a magánorvosi praxisban dolgozók sorsáról, illetve az orvosok béréről is.

Takács Péter államtitkár és a Magyar Orvosi Kamara képviselői tárgyaltak ma a kormány által tervezett egészségügyi átalakulásról, amit a MOK Facebook oldalán élőben is lehetett követni. Az államtitkár elmondta, hogy nem céljuk az, hogy a csak magánorvosi praxisban dolgozó orvosokat arra kötelezzék, hogy a kötelező továbbképzéseiket valamelyik állami kórházban teljesítsék. Azonban azok a csak magánpraxisban dolgozó orvosok, akik nem fogászként, háziorvosként vagy foglalkozás egészségügyi orvosként dolgoznak az ötévente kötelező továbbképzésükből átlagosan havi 20 órát állami intézményben kell eltölteniük.

Az orvosi kamara vezetői azzal egyetértettek, hogy az állami ellátás megerősítéséhez szükség van a magánszektorban dolgozók segítségére, azonban véleményük szerint ezt nem a továbbképzés ürügyén kell megtenni. Mindemellett azt is bírálták, hogy az orvosoknak a tervek szerint a munkáltató teljesítménytől függően 20 százalékkal csökkentheti, vagy 40 százalékkal növelheti a béreket.

A MOK problémája nem a teljesítmény elismerése ellen, de nem akarnak eltérni attól, amiben korábban megegyeztek Orbán Viktorral. Eszerint ugyanis minden orvosra egységes alapbéremelés vonatkozik. Takács Péter szerint viszont nem működik minden területen az egységes bérrendszer, és ő továbbra is úgy gondolja, hogy a 350 milliárd forintos bérkeretet érdemes a minőségi munka elismerésére fordítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?