31 °C Budapest
General practitioner vaccinating old senior patient in private clinic with copy space. Doctor giving injection to senior woman at hospital. Nurse holding syringe and using cotton before make Covid-19 or coronavirus vaccine. flu

Komoly átalakítás jön a magyar egészségügyben: minden beteget érint, erre készülni kell

2022. december 22. 18:34

Takács Péter a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára egyeztetett ma a Magyar Orvosi Kamarával a magyar kormány által tervezett egészségügyi átalakításokról. Az egyeztetésen szó esett többek között a magánorvosi praxisban dolgozók sorsáról, illetve az orvosok béréről is.

Takács Péter államtitkár és a Magyar Orvosi Kamara képviselői tárgyaltak ma a kormány által tervezett egészségügyi átalakulásról, amit a MOK Facebook oldalán élőben is lehetett követni. Az államtitkár elmondta, hogy nem céljuk az, hogy a csak magánorvosi praxisban dolgozó orvosokat arra kötelezzék, hogy a kötelező továbbképzéseiket valamelyik állami kórházban teljesítsék. Azonban azok a csak magánpraxisban dolgozó orvosok, akik nem fogászként, háziorvosként vagy foglalkozás egészségügyi orvosként dolgoznak az ötévente kötelező továbbképzésükből átlagosan havi 20 órát állami intézményben kell eltölteniük.

Az orvosi kamara vezetői azzal egyetértettek, hogy az állami ellátás megerősítéséhez szükség van a magánszektorban dolgozók segítségére, azonban véleményük szerint ezt nem a továbbképzés ürügyén kell megtenni. Mindemellett azt is bírálták, hogy az orvosoknak a tervek szerint a munkáltató teljesítménytől függően 20 százalékkal csökkentheti, vagy 40 százalékkal növelheti a béreket.

A MOK problémája nem a teljesítmény elismerése ellen, de nem akarnak eltérni attól, amiben korábban megegyeztek Orbán Viktorral. Eszerint ugyanis minden orvosra egységes alapbéremelés vonatkozik. Takács Péter szerint viszont nem működik minden területen az egységes bérrendszer, és ő továbbra is úgy gondolja, hogy a 350 milliárd forintos bérkeretet érdemes a minőségi munka elismerésére fordítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem