Mi az az antiszociális személyiségzavar? Milyen az antiszociális ember, milyen jelekre figyeljünk?

Mi az az antiszociális személyiségzavar? Milyen az antiszociális ember, milyen jelekre figyeljünk?

2022. június 12. 11:03

Nem csak az orvostudományban, hanem a hétköznapokban is gyakran ejtjük ki azt a kifejezést, hogy „antiszociális” – azonban az esetek zömében rosszul használjuk, hiszen sokan nem tudják, hogy mi az antiszociális jelentése a valóságban, mi az antiszociális személyiségzavar, és hogy milyen konkrét problémás esetek tartoznak ebbe a kategóriába.

Cikkünkben eláruljuk, mi az az antiszociális személyiségzavar, mikor mondjuk valakire azt, hogy antiszociális. Antiszociális személyiségzavar teszt: ha a felsorolt állítások igazak rád, nagy valószínűséggel te is antiszociális személy lehetsz. Ha így van, miért vagyok antiszociális és hogyan ne legyek antiszociális? Hogy illeszkedhet be a legkönnyebben egy antiszociális személy a társadalomba? Milyen az antiszociális ember bőrébe bújni?

Mi az antiszociális jelentése?

Az antiszociális kifejezés használata rengeteg esetben hibásan történik: a hétköznapokban hajlamosak vagyunk így nevezni bárkit, aki elzárkózik társaitól, nem tud beilleszkedni, nem tud vagy nem akar kapcsolatot létesíteni a többi emberrel. Az orvostudományban és a pszichológiában az antiszociális fogalma ennél jóval konkrétabban kerül meghatározásra: amellett, hogy az antiszociális személy beilleszkedésre képtelen, másokkal szemben ártó szándékú személyekre használjuk ezt a jelzőt.

Fontos kiemelnünk, hogy nem csak a krimikből ismert szociopaták, pszichopaták lehetnek antiszociális személyek. Ha fényt szeretnénk deríteni arra, hogy ki az antiszociális ember, elég megvizsgálnunk a közvetlen környezetünket: rokonaink, ismerőseink viselkedésében is bőséggel találhatunk antiszociális vonásokat. Antiszociális viselkedésnek számít például a rosszindulatú pletykák terjesztése, a rokonok egymás elleni uszítása, a másokkal szembeni rossz szándékú szóhasználat vagy bármilyen negatív következményű tett is, például valaki tulajdonának a megrongálása – ezek mind összefüggenek a szociális, beilleszkedési problémákkal.

Antiszociális személyiségzavar

A modern pszichológiában antiszociális személyiségzavarnak vagy disszociális személyiségzavarnak nevezzük a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavarát – mindez már egy-egy antiszociális tulajdonságon túlmutató, kóros állapotra utal. Általánosságban az antiszociális személyiségzavar jellemzői közé sorolják, hogy a beteg nem érez szeretetet, nem szorong (nem szenved) a tettei miatt és nem tanul a hibáiból sem, vagyis empátia hiányában képtelen a társadalom nagyrészéhez hasonlóan értékelni cselekedetei súlyát, következményeit. Az antiszociális személyiségzavar további alkategóriákra osztható, melyek a következők: amorális, aszociális, szociopata, pszichopata.

A személyiségzavar, habár sok esetben betegségként hivatkoznak rá, valójában a személyiség egy állandó komponense, egy tulajdonságunk a sok közül, ami rendszerint már gyermek- vagy serdülőkorban megmutatkozik. Ez a rendellenes állapot egy normál tulajdonság valamilyen szélsőséges megnyilvánulását takarja és állandó gondot okoz a „beteg” környezete számára, hiszen – kifejezetten az antiszociális személyiségzavar esetén – a többiek szenvedik meg a kárát. A probléma nem gyógyítható, azonban megfelelő terápia mellett kordában tartható.

Az antiszociális személyiségzavar gyakorisága

A különféle személyiségzavarok meglehetősen gyakoriak – ez nem csoda, hiszen mindannyian egyedi előzménytörténettel és erre adott reakciókkal rendelkezünk. Számtalan magyar és külföldi kutatás során próbálták már megbecsülni, hogy mennyi antiszociális ember van a társadalmunkban: a személyiségzavaros emberek (általánosságban) a társadalom ~5-15%-át teszik ki, ennek feltételezhetően körülbelül a harmada eshet az antiszociális személyiségzavar kategóriájába. Mivel ez a személyiségzavar típus nagyban összefügg a társadalmi kártétellel, joggal kereshetjük ezeket a személyeket a börtönökben is, hiszen az általános becslések szerint a börtönökben lévők ~75%-a antiszociális személyiség.

Antiszociális jelek: ki az antiszociális személy?

Mivel az antiszociális személyiségzavar egy kifejezetten tág témakör, nehéz konkrétan meghatározni, hogy mik az antiszociális jelek, hiszen egy emberre jellemzőek lehetnek több, különféle mentális deviancia tulajdonságai is. A következő antiszociális tulajdonságok esetén minősíthető valaki antiszociális személyiségnek:

 • felelőtlen viselkedés, a társadalmi normák, szabályok, törvények teljes figyelmen kívül hagyása, mások bármiféle jogainak figyelmen kívül hagyása, eltiprása – éppen ezért nagy a bűncselekmény-elkövető hajlam is;
 • empátiahiány: az antiszociális személyiség képtelen átérezni mások helyzetét, fájdalmát, érzelmeit; mindig másokat hibáztat, ha valami rossz történik vele, sosem önmagában keresi a problémát;
 • magatartászavarok már gyerekkortól kezdve: engedetlenség, hazudozás, lopás, vandalizmus, addiktív szerhasználat, fizikai konfliktuskeresés, iskolakerülés, másokkal szembeni kegyetlenkedés stb.;
 • egyértelmű szociális problémák, a „normális” társadalomba való beilleszkedés képtelensége;
 • alacsony frusztrációtűrés: akár már minimális ingerlés hatására is bekövetkezhetnek agresszív megnyilvánulások, felindultságból elkövetett ártó szándékú tettek, kegyetlenkedések – gyakran a családon belül;
 • képtelenség a megbánásra, a bűntudatra: nem tudja átérezni, hogy rossz cselekedeteivel milyen mértékben ártott áldozatának, nem érdeklik az okozott károk, sokszor még egy börtönbüntetés sem képes az antiszociális embert jobb belátásra téríteni.

Milyen az antiszociális ember? Hogyan ismerjük fel?

Sokan azt gondolják, hogy egy antiszociális ember képtelen normális emberi kapcsolatokat létesíteni, a társadalomtól teljes elzárkózottságban él – azonban ez egyáltalán nem igaz! Az antiszociális személy könnyen létesít kapcsolatot másokkal, sokszor karizmatikus, akár népszerű, sikeres emberről van szó, azonban emberi kapcsolatai felszínesek, gyakrabban rövid ideig tartanak, csak az antiszociális személy érdekei vezérlik – például munkahelyen való előrejutás, anyagi javak szerzése, önmaga szórakoztatása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A környezetünkben lévő antiszociális emberek előbb-utóbb azonban magukra vonják a figyelmet, hiszen, habár sokan, különösen a pszichopaták, jól titkolják az empátia hiányát, valamilyen másokra nézve kártékony tettel, megnyilvánulással „kimutatják a foguk fehérjét”. Az antiszociális személyiségzavarban szenvedők gyakran követnek el kisebb-nagyobb kihágásokat, bűnöket és nem félnek kihasználni, majd eltiporni a környezetükben élő ismerősöket, kollégákat, barátokat, sőt, családtagokat sem.

Antiszociális személyiségzavar teszt: lehet, hogy én is antiszociális vagyok?

Könnyű dolga lenne a szakembereknek, ha minden személyiségzavar könnyedén szűrhető lenne egy-két teszt kitöltésével, azonban ez sajnos nem így van. Az antiszociális személyiségzavar (és annak alkategóriái) esetében éppen az jelenti a fő problémát, hogy a „beteg” nem, vagy csak nagyon nehezen ismeri fel azt, hogy hiányzik belőle az empátia, képtelen szorongani és tanulni a hibáiból, hiszen nem érzékeli, miben különbözik a többiektől. Ha arra gyanakszunk, vajon antiszociális személyiségzavarban szenvedünk-e, érdemes feltennünk magunknak a következő kérdéseket és őszintén megválaszolnunk őket:

 • Milyen gyerekek, kamaszok voltunk? Gyakran követtünk el olyan kihágásokat, mint a lógás, a hazudozás vagy a rongálás? Hogyan értékelték a magatartásunkat a tanárok?
 • Előfordult gyermek- vagy felnőttkorunkban, hogy úgy éreztük, mások vagyunk, mint a többiek? Lehetnek beilleszkedési problémáink? Ha igen, miért?
 • Mit érzünk, amikor valakivel rossz dolog történik? El tudjuk képzelni, milyen lehet az ő bőrébe bújni, át tudjuk élni az ő érzéseit?
 • Milyen terveink vannak a pályaválasztással, karriertervezéssel kapcsolatban? Kitartunk az eredeti elképzeléseink mellet vagy hamar elveszítjük az érdeklődésünket? Milyen gyakran váltunk munkahelyet? Hajlamosak vagyunk munkahelyi konfliktusokba bonyolódni?
 • Hogyan viszonyulunk párkapcsolatainkhoz? Melyik fél akarata érvényesül, milyen gyakoriak a konfliktusok, kudarcok, szakítások? Hogyan változik a kapcsolataink dinamikája? Előfordul fizikai agresszió?
 • Hogyan viszonyulunk a törvényekhez – követtünk el már törvénysértést? Ha igen, mi vitt rá?
 • Milyen káros szenvedélyekkel élünk? Milyen addiktív szereket próbáltunk már ki? Jellemző ránk valamilyen szenvedélybetegség, például alkoholizmus?

Az antiszociális személyiségzavar okai: miért vagyok antiszociális?

Az antiszociális személyiségzavar okai visszavezethetőek bizonyos genetikai mintázatokra, azonban gyakran gyermekkori trauma áll az antiszociális tulajdonságok kifejlődése mögött. Tipikus, egyben gyakori ok a családon belüli tartós stresszhelyzet vagy a gyermekkori bántalmazás, de szenvedélybetegségek (különösen alkoholizmus és droghasználat) hatására is kialakulhat antiszociális személyiségzavar.

Az antiszociális személyiségzavar kezelése: hogyan ne legyek antiszociális?

A személyiségzavar diagnosztizálása mindig a társas problémák feltérképezésével kezdődik, ám a belátás hiánya miatt minden szakembernek nehéz dolga van mind a diagnózis felállításával, mind a kezeléssel, ha egy ilyen páciens fordul hozzájuk. A kezelés leggyakrabban pszichoterápiával történik, melynek célja a páciens heves, sokszor agresszív, meggondolatlan reakcióinak a csökkentése, a probléma átgondolása és a helyes emocionális attitűdök kialakítása.

Az antiszociális személyiségzavar nem gyógyítható állapot: egy ember alapjaiban véve nem változtatható meg, azonban hosszú évekig tartó aktív terápia esetén, ha a páciens tudatos, próbálja felismerni a hibáit, és ha együttműködő, rengeteget lehet javítani a viselkedésén, így, ha korlátozott mértékben is, de be tud illeszkedni a társadalomba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?