Az aszociális személyiség tulajdonságai: mi az aszociális jelentése, milyen az aszociális viselkedés?

Az aszociális személyiség tulajdonságai: mi az aszociális jelentése, milyen az aszociális viselkedés?

2022. június 11. 12:31

Nap mint nap használjuk az „antiszociális” kifejezést, amikor zárkózott, társaságkerülő embereket szeretnénk jellemezni – azonban kevesen tudják, hogy ez egy hibás jelző, ugyanis az „aszociális” a helyes megnevezés erre a viselkedési formára. Mi az aszociális jelentése, mégis milyen az aszociális viselkedés?

Cikkünkben utánajárunk, milyenek az aszociális mizantróp emberek, milyen az aszociális személyiség és hogyan lehet fejleszteni a társas kompetenciákat, hogy valaki kevésbé éljen társaságkerülő, zárkózott életet. Miben tér el az aszociális személyiség az antiszociálistól?

Mi az aszociális jelentése?

Az aszociális jelző a „szociális” + „a” fosztóképző kapcsolatából létrehozott kifejezés, gyakorlatilag a szociális személyiség ellentétje. Nem összekeverendő a gyakorlatban gyakran hibásan használt „antiszociális” kifejezéssel, ami az antiszociális személyiségzavarra utal és társadalomellenes viselkedésmintákat fogalmaz meg – ebbe a kategóriába tartozik a szociopátia és a társadalomra a legveszélyesebb mentális deviancia, a pszichopátia.

A pszichológiában aszociális személyiségzavart is számontartanak, melyek egy halmazba kerülnek a fent említett antiszociális személyiségzavarokkal (gyakran csupán értelmezés kérdése, hogy milyen problémás személyiségvonások milyen kategóriába esnek), de leggyakrabban egyértelműen a zárkózott embereket illetjük a kifejezéssel, nem pedig a társadalomellenes, bűnözésre és empátiátlan viselkedésre hajlamos egyéneket. Aszociális viselkedésnek minősülhetnek a másokkal szembeni ellenséges megnyilvánulások is, pl. sértő megjegyzések vagy a teljes közöny.

Milyen az aszociális személyiség?

Az aszociális (gyakran aszociális mizantróp jelzővel illetett) emberek társaságkerülő, emberkerülő, sokszor embergyűlölő személyek, akik nem, vagy csak nagyon ritkán járnak társaságba, ugyanis nem érzik magukat komfortosan a társas kapcsolatokban. Hajlamosak a beteges elzárkózásra a többiek elől, leértékelik az emberi kapcsolatokat, közönyösek más emberek iránt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milyen az aszociális viselkedés?

Az aszociális viselkedés velejárója, hogy az egyén képtelen – sokszor nem is akar – beilleszkedni a közösségbe. Nem vesznek részt közösségi eseményeken, munkatársaiktól érzelmileg távol tartják magukat, sokszor saját családjukkal is kerülik a kontaktust. Az aszociális személyiség általában elvonul a saját világába (szórakozás helyett inkább filmezik vagy olvas egyedül az otthona biztonságában), gyakran csak a legszükségesebb esetekben megy emberek közé (például, ha a bevásárlást intézi).

Hogyan ne legyünk aszociális személyek?

A legtöbb rendellenes viselkedés kezelhető, azonban ehhez arra van szükség, hogy a „beteg” változtatni akarjon berögzült, kórosan emberkerülő szokásain. Ha az aszociális tulajdonságok rányomják a bélyegét valakinek az életére, mindenképpen érdemes felkeresni egy pszichológust, aki pszichoterápia segítségével elindítja az aszociális személyt a helyes úton és segít számára tudatosan nyitottabbá válni a társas kapcsolatok irányában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?