35 °C Budapest
Sheep Tick crawling on human skin

Kullancsinvázióra figyelmeztet a szakember: erre most nagyon oda kell figyelni Magyarországon

2022. május 23. 09:01

Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok, a hirtelen melegedés miatt ráadásul egyre többen vannak. A szakértő arra figyelmeztet, hogy rendszeresen ellenőrizzük magunkat.

A hirtelen felmelegedés kedvez a kullancsok szaporodsának, ráadásul ezekben a hetekben szoktak a legaktívabbak lenni, így kerti munka vagy kirándulás után egyaránt érdemes lehet alaposan átnézni magunkat - mondta az Inforádióban Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

A szakértő elmondta azt is, hogy bár a kullancsok télen nyugalmi fázisba kerülnek, nem pusztulnak el, és tavasszal-nyár elején kiugróan magas szokott lenni a számuk. Irtásuk a szabadban nem lehetséges, így ha kirádnulni megyünk, vagy otthoni kertünkben dolgozunk, érdemes különféle riasztószereket használni, de még ez után is alaposan átvizsgálni magunkat, nem maradt-e mégis valahol bennünk egy vérszívó.

Földvári Gábor hozzátette: a hirtelen hőmérséklet-emelkedés kedvez a Magyarországon nem őshonos kullancsfajoknak is, amelyek így szintén nagy számban jelenhetnek meg, például a Hyalomma-kullancs, ennek csípése pedig a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja. Az Ökológiai Kutatóközpont épp ezért arra kéri a lakosságot, hogy ha csíkos lábú, nagy méretű, gyors mozgású vérszívót találnak, azt jelentsék be a Kullancsfigyelő honlapon.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?