16 °C Budapest
it is sunny day, and a tabby cat is taking the sunlight through the window.

Komoly egészségkárosodást hozhat az idei nyár: rengeteg magyar fittyet hány a veszélyre

2022. május 22. 12:02

Sok nő számára hoznak kellemetlenséget a melegebb hónapok: az egyre erősebb napsugarak előcsalogatják a sötét foltokat az arcon. Megfelelő fényvédelemmel és különleges hatóanyagokkal azonban felvehetjük a harcot a jóindulatú, de nem túl tetszetős elváltozásokkal szemben.

Asztalos Gabriella, a Helia-D bőrgyógyász szakértője szerint van pár szuper hatóanyag, amelyeket érdemes beütemezni a bőrápolási rutinunkba, ha halványítani szeretnénk a foltokat: ilyenek többek között a peptidek, a fehérítő hatású azelainsav és a B3 vitamin is.

A bőr nem felejt

Sokan nem tudják, hogy ugyanaz az anyag felel bőrünk ragyogó barnaságáért, mint az esztétikai problémát jelentő foltokért: a melanin sötét pigment, amely a napsütés hatására termelődik és elsődleges feladata megvédeni bőrünket a nap káros sugaraival szemben. Ha a bőr valahol károsodik, ott több melanin termelődik, szeplők, májfoltok és egyéb elszíneződések jelennek meg, amelyek a borongósabb hónapokban kevésbé látszanak vagy eltűnnek, tavasszal azonban újra előjönnek.

A bőrelváltozás egyik leggyakoribb oka a túlzásba vitt napozás

– hívja fel a figyelmet Dr. Asztalos Gabriella. A szakértő szerint a bőr nem felejt, a fiatal kori leégések, a napvédő nélküli barnulások összeadódnak, növekszik a szeplők száma, mérete, különösen a napnak jobban kitett helyeken: az arcon, a karon, a dekoltázson, a vállakon és a kézfejen. Minden további direkt és fényvédelem nélküli napozás ráadásul tovább ronthat a helyzeten.

A nőkre jobban veszélyes

A nap azoknak a foltoknak sem kedvez, amelyek más okból keletkeznek. A nőknél gyakoribb a hormonális változások következményeképpen kialakuló melasma, ismertebb nevén májfolt. Sok esetben a terhesség, a fogamzásgátló-szedés, a menopausa alatti hormonegyensúly-felborulás tehető felelőssé a barna foltok megjelenéséért. A májfoltok az öregedéssel járó hormonváltozások nyomán is kialakulhatnak, ez ugyanakkor nagyban függ az öröklött adottságoktól és az életmódtól. Egyes gyógyszerek (pl. antibiotikumok) szedésekor is fényérzékennyé válhat a bőrünk, ami szintén túlzott melanintermelésre hajlamosíthat.

Hegesedéssel járó bőrbetegségek, gyulladások, csípések, horzsolások, égések és egyéb sérülések helyén nagyobb eséllyel alakul ki hiperpigmentáció, így érdemes ezeket a területeket jobban védeni a naptól

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– mondja a szakember hozzátéve, hogy a bőr hámlasztása, illetve lézeres szépészeti beavatkozások után is besötétedhet a napoztatott bőr.

Változatos hibáink

Az elváltozások színe, száma, mérete nagyon változatos, a sötét bőrű embereknél nagyobb a hiperpigmentáció kockázata, a világosabb bőr pedig könnyebben károsodhat a nap által, de a genetikának, életmódunknak, szerzett betegségeinknek és a szépségápolási rutinunknak is nagy szerepe van abban, hogy mennyire lesz foltos a bőrünk az évek múlásával.

A tavasz első napsugarai is már előcsalogathatják az – egyébként ártalmatlan - bőrhibákat, a száraz, fakó bőrön pedig még inkább látszanak az elszíneződések, így a fényvédelem mellett különösen fontos a megfelelő hidratáltság is.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?