Woman applying sunscreen to her feet closeup. Tanning products concept

Kiderült a nagy naptejes faktorszám-titok: nehogy ilyet vegyél, végzetes lehet vele a nyaralás

2022. május 11. 19:00

Az időjárás-jelentések szerint mától beköszönt az igazi nyár, és akár 30 fok közelébe is kúszhat a hőmérséklet, úgyhogy itt az ideje elővenni a naptejet. A bőrünk védelmére egész évben fontos figyelni, mert a káros UV-sugárzás felhős időben is jelen van, ráadásul nem csak idejekorán öregíti a bőrt, de könnyen rákos daganatot is okozhat. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni nyáron, és mit érdemes elkerülni, ha naptejet választunk.

A leégés az egyik leggyakoribb kellemetlen bizonyítéka annak, ha túl sok időt töltünk a napon megfelelő fényvédelem nélkül. Azt viszont észre sem vesszük, hogy napból érkező káros sugarak felgyorsítják a bőr öregedését, és megnövelik a bőrrák kockázatát is.

Az új melanómás esetek száma pedig évről-évre nő. A Szegedi Tudományegyetem tavaly megjelent  kutatásából az derült ki, hogy évente 3 ezer új esetet diagnosztizálnak itthon. Ráadásul ennél valószínűleg többen lehetnek érintettek, hiszen ahogy arra a kutatás is kitér, még a magukat egészségtudatosnak vallók is ritkán járnak bőrgyógyászati szűrésre. A káros hatású napsugarak egyébként nem csak melanómát okozhatnak, hanem egy sor más rosszindulatú bőrdaganatot is. Ezek közül az egyik leggyakoribb a basalioma, mely ugyan áttétet nem okoz, de a bőrdaganatok 80%-a ebbe a típusba tartozik. Ez általában a testnek azokon a részein alakulhat ki, melyeket a legtöbbet ér a nap, így legtöbbször a fejen fodul elő. Oka szintén a rákkeltő hatású UV-sugárzás.  

Ezektől a kellemetlen hatásoktól viszont megóvhatjuk a bőrünket, ha rendszeresen használunk naptejet. Bőrgyógyászok egyébként azt tanácsolják, hogy nem csak akkor van szükség a jó fényvédelemre,mikor kinn vagyunk a napon, hanem felhős időben, síelésnél, de akár a szobában ülve is, ugyanis az UV-sugárzás ilyenkor is elérheti a káros mértéket. A CNN cikkéből gyűjtöttük össze a legfontosabb pontokat azzal kapcsolatban, hogyan előzhetjük meg a napon töltött idő káros hatásait. 

Kinek van szüksége naptejre?

Ha röviden akarunk válaszolni a kérdésre, akkor mindenkinek. Bővebben kifejtve viszont akiknek sötétebb a bőre, azoknál némileg magasabb a természetes védettség, de ettől még nem immunis a napkárosodásra – figyelmeztetnek a szakértők. Az persze más kérdés, hogy mindenkinek egyéni, milyen naptej válik be a textúra, a szín és a védőfaktor szempontjából.

Mit használjunk és hogyan?

Carla Burn kozmetikai szakértő szerint egy felespohárnyi mennyiségű krémet kell magunkra kenni alkalmanként, illetve a folyékony fényvédőket ajánlja, mivel ezekből könnyebb a megfelelő mennyiséget használni más terméktípusokhoz képest. Ezen kívül két nagy csoportra oszthatók a fényvédő krémek: a minden napos használatra valók, valamint azok, melyek a tartós napon tartózkodáskor védenek jól.

Az első típusú napvédőkhöz sorolhatók azok az arckrémek és sminktermékek, melyekben van SPF, és így védenek a káros napsugárzás ellen. Az egyik szakértő javaslata szerint ezeket érdemes a napi rutin részévé tenni, hogy akkor is óvjuk a bőrünket, mikor napos időben kinn vagyunk például a városban, vagy esetleg fényes időben az ablaknál ülünk. Ha pedig tartósan a napon vagyunk, két óránként újra be kell magunkat, vagy ha vízben voltunk.

Minden esetben figyeljünk arra, hogy a napnak kitett bőrfelületet megfelelően bekenjük. Ebbe beletartozhat az arcunk, a kezünk, a fülünk, de akár a hajvonalnál lévő szabad bőrrész is. A száj és a szem környéke különösen érzékeny a vékony bőr miatt, úgyhogy mindenképp gondoskodjunk ezeknek a magas faktorú fényvédelméről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mire figyeljünk, ha naptejet veszünk?

A bőrgyógyászok a legalább 35 faktoros naptej használatát javasolják, de minél magasabb ez a szám, annál jobb. Ettől viszont ugyanúgy újra kell használni a naptejet két óránként, bármilyen magas is a fényvédő faktora. Ezen kívül mindenképp meg kell nézni, milyen információ szerepel a csomagoláson az UV-szűrővel kapcsolatban, ugyanis ez az, ami megvédi a bőr korai öregedésétől és a rákos elváltozások kialakulásától. Fontos, hogy UV-A és UV-B sugárzás ellen is védjen a naptej – sok terméken csak az egyik szerepel. A szakértők az ásványalapú termékeket ajánlják, tehát az összetevők között a cink-oxidot és a titánium-dioxidot kell keresni.

Mennyi az annyi?

A jó naptej általában nem olcsó dolog, az utóbbi időben tapasztalt drágulást pedig ezt a terméket sem kerülte el. Megnéztük, hogy az utóbbi két évben mennyivel drágult a naptejek ára. Az árösszehasonlító oldalakból az derül ki, hogy 2021 május óta 20-30%-kos drágulás figyelhető meg a piacon, ami a kiugróan magas még a 8,5%-os infláció mellett is. 

Mit kell elkerülni?

Bizonyos nem ásványi alapú naptejekben megtalálható összetevőként az oxibenzon, melynek bizonyítottan káros hatása van a környezetre, így vannak olyan országok, ahol ezt már be is tiltották. Ezeket a termékeket ajánlott elkerülnünk.

Ezen kívül szintén fontos arra figyelni, hogy csak még szavatos fényvédő terméket használjunk. Egy tavaly megjelent francia kutatásból az derült ki, hogy minél hosszabb ideig hagyjuk a polcon a naptejet, annál nagyobb lehet annak az egészségügyi kockázata ránk nézve. Ennek oka, hogy a használati idő lejárta után olyan bomlási folyamatok indulnak el, melyeknek az emberi egészségre veszélyes melléktermékei lehetnek. Érdemes beruházni egy új naptejre ahelyett, hogy elővennénk a tavalyit, hiszen még az sem fogyott el.

Fényvédelem nem csak krémekkel

A naptej jó eszköz a bőr védelmére, de nem az egyetlen. Ha van lehetőségünk rá, hordjunk kalapot, ne hagyjuk szabadon a bőrünket, kerüljük a napot reggel 10 és délután 4 között és persze maradjunk az árnyékban, amikor lehet – tanácsolják a szakértők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm