Woman applying sunscreen to her feet closeup. Tanning products concept

Kiderült a nagy naptejes faktorszám-titok: nehogy ilyet vegyél, végzetes lehet vele a nyaralás

2022. május 11. 19:00

Az időjárás-jelentések szerint mától beköszönt az igazi nyár, és akár 30 fok közelébe is kúszhat a hőmérséklet, úgyhogy itt az ideje elővenni a naptejet. A bőrünk védelmére egész évben fontos figyelni, mert a káros UV-sugárzás felhős időben is jelen van, ráadásul nem csak idejekorán öregíti a bőrt, de könnyen rákos daganatot is okozhat. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni nyáron, és mit érdemes elkerülni, ha naptejet választunk.

A leégés az egyik leggyakoribb kellemetlen bizonyítéka annak, ha túl sok időt töltünk a napon megfelelő fényvédelem nélkül. Azt viszont észre sem vesszük, hogy napból érkező káros sugarak felgyorsítják a bőr öregedését, és megnövelik a bőrrák kockázatát is.

Az új melanómás esetek száma pedig évről-évre nő. A Szegedi Tudományegyetem tavaly megjelent  kutatásából az derült ki, hogy évente 3 ezer új esetet diagnosztizálnak itthon. Ráadásul ennél valószínűleg többen lehetnek érintettek, hiszen ahogy arra a kutatás is kitér, még a magukat egészségtudatosnak vallók is ritkán járnak bőrgyógyászati szűrésre. A káros hatású napsugarak egyébként nem csak melanómát okozhatnak, hanem egy sor más rosszindulatú bőrdaganatot is. Ezek közül az egyik leggyakoribb a basalioma, mely ugyan áttétet nem okoz, de a bőrdaganatok 80%-a ebbe a típusba tartozik. Ez általában a testnek azokon a részein alakulhat ki, melyeket a legtöbbet ér a nap, így legtöbbször a fejen fodul elő. Oka szintén a rákkeltő hatású UV-sugárzás.  

Ezektől a kellemetlen hatásoktól viszont megóvhatjuk a bőrünket, ha rendszeresen használunk naptejet. Bőrgyógyászok egyébként azt tanácsolják, hogy nem csak akkor van szükség a jó fényvédelemre,mikor kinn vagyunk a napon, hanem felhős időben, síelésnél, de akár a szobában ülve is, ugyanis az UV-sugárzás ilyenkor is elérheti a káros mértéket. A CNN cikkéből gyűjtöttük össze a legfontosabb pontokat azzal kapcsolatban, hogyan előzhetjük meg a napon töltött idő káros hatásait. 

Kinek van szüksége naptejre?

Ha röviden akarunk válaszolni a kérdésre, akkor mindenkinek. Bővebben kifejtve viszont akiknek sötétebb a bőre, azoknál némileg magasabb a természetes védettség, de ettől még nem immunis a napkárosodásra – figyelmeztetnek a szakértők. Az persze más kérdés, hogy mindenkinek egyéni, milyen naptej válik be a textúra, a szín és a védőfaktor szempontjából.

Mit használjunk és hogyan?

Carla Burn kozmetikai szakértő szerint egy felespohárnyi mennyiségű krémet kell magunkra kenni alkalmanként, illetve a folyékony fényvédőket ajánlja, mivel ezekből könnyebb a megfelelő mennyiséget használni más terméktípusokhoz képest. Ezen kívül két nagy csoportra oszthatók a fényvédő krémek: a minden napos használatra valók, valamint azok, melyek a tartós napon tartózkodáskor védenek jól.

Az első típusú napvédőkhöz sorolhatók azok az arckrémek és sminktermékek, melyekben van SPF, és így védenek a káros napsugárzás ellen. Az egyik szakértő javaslata szerint ezeket érdemes a napi rutin részévé tenni, hogy akkor is óvjuk a bőrünket, mikor napos időben kinn vagyunk például a városban, vagy esetleg fényes időben az ablaknál ülünk. Ha pedig tartósan a napon vagyunk, két óránként újra be kell magunkat, vagy ha vízben voltunk.

Minden esetben figyeljünk arra, hogy a napnak kitett bőrfelületet megfelelően bekenjük. Ebbe beletartozhat az arcunk, a kezünk, a fülünk, de akár a hajvonalnál lévő szabad bőrrész is. A száj és a szem környéke különösen érzékeny a vékony bőr miatt, úgyhogy mindenképp gondoskodjunk ezeknek a magas faktorú fényvédelméről.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mire figyeljünk, ha naptejet veszünk?

A bőrgyógyászok a legalább 35 faktoros naptej használatát javasolják, de minél magasabb ez a szám, annál jobb. Ettől viszont ugyanúgy újra kell használni a naptejet két óránként, bármilyen magas is a fényvédő faktora. Ezen kívül mindenképp meg kell nézni, milyen információ szerepel a csomagoláson az UV-szűrővel kapcsolatban, ugyanis ez az, ami megvédi a bőr korai öregedésétől és a rákos elváltozások kialakulásától. Fontos, hogy UV-A és UV-B sugárzás ellen is védjen a naptej – sok terméken csak az egyik szerepel. A szakértők az ásványalapú termékeket ajánlják, tehát az összetevők között a cink-oxidot és a titánium-dioxidot kell keresni.

Mennyi az annyi?

A jó naptej általában nem olcsó dolog, az utóbbi időben tapasztalt drágulást pedig ezt a terméket sem kerülte el. Megnéztük, hogy az utóbbi két évben mennyivel drágult a naptejek ára. Az árösszehasonlító oldalakból az derül ki, hogy 2021 május óta 20-30%-kos drágulás figyelhető meg a piacon, ami a kiugróan magas még a 8,5%-os infláció mellett is. 

Mit kell elkerülni?

Bizonyos nem ásványi alapú naptejekben megtalálható összetevőként az oxibenzon, melynek bizonyítottan káros hatása van a környezetre, így vannak olyan országok, ahol ezt már be is tiltották. Ezeket a termékeket ajánlott elkerülnünk.

Ezen kívül szintén fontos arra figyelni, hogy csak még szavatos fényvédő terméket használjunk. Egy tavaly megjelent francia kutatásból az derült ki, hogy minél hosszabb ideig hagyjuk a polcon a naptejet, annál nagyobb lehet annak az egészségügyi kockázata ránk nézve. Ennek oka, hogy a használati idő lejárta után olyan bomlási folyamatok indulnak el, melyeknek az emberi egészségre veszélyes melléktermékei lehetnek. Érdemes beruházni egy új naptejre ahelyett, hogy elővennénk a tavalyit, hiszen még az sem fogyott el.

Fényvédelem nem csak krémekkel

A naptej jó eszköz a bőr védelmére, de nem az egyetlen. Ha van lehetőségünk rá, hordjunk kalapot, ne hagyjuk szabadon a bőrünket, kerüljük a napot reggel 10 és délután 4 között és persze maradjunk az árnyékban, amikor lehet – tanácsolják a szakértők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17