17 °C Budapest
Young man wearing face mask standing at the crowded tram station. People wearing protective face masks standing at city transport station during coronavirus pandemic.

Talán a végéhez közeleg az ötödik hullám: a kórházi terhelés még sokáig magas maradhat

2022. február 14. 20:01

Bár remélhetőleg átestünk a járvány ötödik hullámának tetőzésén, azonban valószínűleg csak lassan csökkennek az esetszámok, csak úgy, mint a kórházban ápoltak, és a halottak száma is csak késéssel csökken majd.

Remélhetőleg túlestünk a járvány ötödik hullámának tetőzésén, de valószínűleg csak lassan csökkennek az esetszámok, illetve a kórházban ápoltak és a halottak száma is csak késéssel csökken majd – mondta el Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Mokkában.

Az utóbbi számok azért sem csökkennek olyan gyorsan, mert a kezelésre szoruló betegek több hetet töltenek el a kórházakban, az egészségügyet tekintve nem csökken a nyomás, jelentette ki a főorvos. Szlávik szerint jellemzően idős betegek kerülnek kórházba koronavírussal. Egyes betegek, akik nem koronavírus miatt kerültek be, fertőzöttek lehetnek, és bár nem elsősorban a koronavírus miatt kell őket ápolni, emiatt automatikusan átkerülnek a Covid-osztályra. Így kerülhetnek be az oltott betegek a kórházi statisztikákba mit kórházi kezelésre szorulók. Az intenzív osztályokon ápolt betegek döntő többsége oltatlan, szinte csak ők produkálnak súlyos tüneteket. Emellett úgy tűnik, hogy a három oltással ki lehet védeni a súlyosabb betegséget.

A szakember szerint a magyarországi fertőzöttek 90 százaléka az omikront illetve annak egyik lopakodó omikronnak hívott variánsát kapta el. Emiatt nem érdemes szerinte jobban aggódni, volt már ilyen alvariánsokra példa, a delta variáns esetében is. Bár az ötödik hullám lecsendesedőben van, mindenképpen megéri felvenni az első oltást, mert nem lehet tudni, hogy később, nyáron vagy ősszel nem jön-e megint egy keményebb járványügyi időszak – mondta el Szlávik, aki hozzátette, szerinte aggasztó, hogy nem akar növekedni az első oltást felvevők száma. Az akcióhetek során sok embert sikerült beoltani, de nem eleget a mostani, 60-65 százalékos átoltottság fenntartásához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem