18 °C Budapest
Mature businesswoman looking very serious as she sits at her her desk in front of her laptop, in a traditional book-lined office/study settingMore like this

Újabb COVID-mellékhatás szedi áldozatait: te is könnyen kikészülhetsz, ha erre nem figyelsz

2022. január 27. 14:02

Az ötödik hullámnál tartunk a pandémiában, a koronavírus okozta krízisek pedig a mentális egészségünkre is hatással vannak. Szinte minden nap jelennek meg új adatok, információk például az omikron variánsról, amelyek folyamatos követése miatt is megromolhat a mentális egészségünk.

A hírek és a koronavírushoz köthető adatok folyamatos követése miatt sokan szoronganak, ráadásul az új vírusvariánsok, a hullámok és a növekvő esetszámok miatt is sokan bizonytalanok. Úgy érzik, hogy már kilátástalan a helyzet: ilyenkor magunk miatt is fontos az, hogy szünetet tartsunk a hírek követésében.

Ugyanis a szakértők szerint az emberek zöme már képtelen ennél több stresszt elviselni - hiába tudják, hogy nincsenek egyedül a problémával. Bár fontos, hogy naprakészek legyünk az információk terén, de ezt olyan keretek között érdemes megoldanunk, hogy a mentális egészségünk ne menjen rá.

A helyzet főképp azért nem egyszerű, mert a járványhelyzet alakulására egyszerűen nincs ráhatásunk, nem tudunk semmit tenni ellene. Éppen ezért fontos, hogy inkább olyan dolgokra koncentráljunk, amelyekre tudunk hatni. Szakértők a Huffpostnak kiemelték, fontos, hogy informáltak legyünk, és amit megtehetünk, azt tegyük meg, hogy gátoljuk a járvány terjedését. Kövessük, hogy lakóhelyünkön milyen intézkedések vannak érvényben, hordjunk maszkot, vegyük fel a védőoltást. Ám ha úgy érezzük, hogy túl sok az információ, tartsunk szünetet, és csak a mi mindennapjainkat érintő hírekre figyeljünk.

Fontos, hogy felismerjük azt, hogy ha pár napig nem követjük az eseményeket, az nem baj, főleg, ha ezek a hírek egyébként is rossz hatással vannak ránk. Naiylah Warren terapeuta azt javasolta, döntsük el, hogy mennyi energiát szánunk a hírek követésére, állítsuk fel a saját határainkat, legyen ez 20 percnyi hírmustra, vagy két cikk elolvasása. Ezzel ugyanis már sokat tehetünk a saját mentális egészségünkért.

A hírek zöme inkább a negativumokra, és a katasztrófális eseményekre fókuszál, ez is lehet az állandó stressz és félelem forrása. Ezért törekedjünk arra, hogy tisztában legyünk a körülményekkel, a kontextusokkal és azzal, ami körülöttünk zajlik. Ne csak a negatív híreket olvassuk el, hanem azokat is, amelyek a felépülésről szólnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár hihetetlenül nehéz megtalálni az egyensúlyt a jól- és a túlinformáltság között, főleg úgy, hogy szinte minden orgánumból ömlik ránk a sok koronavírussal kapcsolatos hír, fontos, hogy törekedjünk a saját határaink meghúzására, betartására. Figyeljük meg, hogy hogyan hatnak ránk a hírek, milyen mennyiség az, amitől már rosszul érezzük magunkat, és ne várjuk meg, amíg teljesen belerokkanunk.

A saját életkörülményeinkre figyeljünk

Azonban mielőtt bármilyen tanácsot is megfogadnánk arra vonatkozólag, hogy mit tegyünk a saját mentális egészségünkért, fontos, hogy elsősorban a saját életkörülményeinket vegyük figyelembe. Ugyanis a túl sok új szokás kialakítása, a változás tovább szívhatja az energiánkat, és vezethet frusztrációhoz. Mielőtt gyökeresen változtatnánk szokásainkon, határozzuk meg azt, hogy mi a kiindulópontunk, mit szeretnénk elérni, és milyen lépéseket kell megtennünk annak érdekében, hogy ez megvalósuljon.

Ne törekedjünk arra, hogy minden új szokás beépítésénél, legyen szó akár a hírek tudatosabb fogyasztásáról, akár az információ szűréséről, ugyanolyan eredményeket érjünk el, mint a barátaink, vagy a szakemberek. Nem biztos ugyanis, hogy ami náluk működött, nálunk is be fog válni. Mindenkinek a célja az, hogy elkerülje a kiégést, a szorongást, és a félelmet, azonban a mostani helyzetben nehéz ezeket a határokat betartani, alkalmazni. Ennek ellenére törekedjünk a kiégés kerülésére, figyeljünk a jelekre, amelyekről a Pénzcentrumon korábban is írtunk, és amelyek arról árulkodnak, hogy ideje változtatni a szokásainkon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30