5 °C Budapest
Mature businesswoman looking very serious as she sits at her her desk in front of her laptop, in a traditional book-lined office/study settingMore like this

Újabb COVID-mellékhatás szedi áldozatait: te is könnyen kikészülhetsz, ha erre nem figyelsz

2022. január 27. 14:02

Az ötödik hullámnál tartunk a pandémiában, a koronavírus okozta krízisek pedig a mentális egészségünkre is hatással vannak. Szinte minden nap jelennek meg új adatok, információk például az omikron variánsról, amelyek folyamatos követése miatt is megromolhat a mentális egészségünk.

A hírek és a koronavírushoz köthető adatok folyamatos követése miatt sokan szoronganak, ráadásul az új vírusvariánsok, a hullámok és a növekvő esetszámok miatt is sokan bizonytalanok. Úgy érzik, hogy már kilátástalan a helyzet: ilyenkor magunk miatt is fontos az, hogy szünetet tartsunk a hírek követésében.

Ugyanis a szakértők szerint az emberek zöme már képtelen ennél több stresszt elviselni - hiába tudják, hogy nincsenek egyedül a problémával. Bár fontos, hogy naprakészek legyünk az információk terén, de ezt olyan keretek között érdemes megoldanunk, hogy a mentális egészségünk ne menjen rá.

A helyzet főképp azért nem egyszerű, mert a járványhelyzet alakulására egyszerűen nincs ráhatásunk, nem tudunk semmit tenni ellene. Éppen ezért fontos, hogy inkább olyan dolgokra koncentráljunk, amelyekre tudunk hatni. Szakértők a Huffpostnak kiemelték, fontos, hogy informáltak legyünk, és amit megtehetünk, azt tegyük meg, hogy gátoljuk a járvány terjedését. Kövessük, hogy lakóhelyünkön milyen intézkedések vannak érvényben, hordjunk maszkot, vegyük fel a védőoltást. Ám ha úgy érezzük, hogy túl sok az információ, tartsunk szünetet, és csak a mi mindennapjainkat érintő hírekre figyeljünk.

Fontos, hogy felismerjük azt, hogy ha pár napig nem követjük az eseményeket, az nem baj, főleg, ha ezek a hírek egyébként is rossz hatással vannak ránk. Naiylah Warren terapeuta azt javasolta, döntsük el, hogy mennyi energiát szánunk a hírek követésére, állítsuk fel a saját határainkat, legyen ez 20 percnyi hírmustra, vagy két cikk elolvasása. Ezzel ugyanis már sokat tehetünk a saját mentális egészségünkért.

A hírek zöme inkább a negativumokra, és a katasztrófális eseményekre fókuszál, ez is lehet az állandó stressz és félelem forrása. Ezért törekedjünk arra, hogy tisztában legyünk a körülményekkel, a kontextusokkal és azzal, ami körülöttünk zajlik. Ne csak a negatív híreket olvassuk el, hanem azokat is, amelyek a felépülésről szólnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár hihetetlenül nehéz megtalálni az egyensúlyt a jól- és a túlinformáltság között, főleg úgy, hogy szinte minden orgánumból ömlik ránk a sok koronavírussal kapcsolatos hír, fontos, hogy törekedjünk a saját határaink meghúzására, betartására. Figyeljük meg, hogy hogyan hatnak ránk a hírek, milyen mennyiség az, amitől már rosszul érezzük magunkat, és ne várjuk meg, amíg teljesen belerokkanunk.

A saját életkörülményeinkre figyeljünk

Azonban mielőtt bármilyen tanácsot is megfogadnánk arra vonatkozólag, hogy mit tegyünk a saját mentális egészségünkért, fontos, hogy elsősorban a saját életkörülményeinket vegyük figyelembe. Ugyanis a túl sok új szokás kialakítása, a változás tovább szívhatja az energiánkat, és vezethet frusztrációhoz. Mielőtt gyökeresen változtatnánk szokásainkon, határozzuk meg azt, hogy mi a kiindulópontunk, mit szeretnénk elérni, és milyen lépéseket kell megtennünk annak érdekében, hogy ez megvalósuljon.

Ne törekedjünk arra, hogy minden új szokás beépítésénél, legyen szó akár a hírek tudatosabb fogyasztásáról, akár az információ szűréséről, ugyanolyan eredményeket érjünk el, mint a barátaink, vagy a szakemberek. Nem biztos ugyanis, hogy ami náluk működött, nálunk is be fog válni. Mindenkinek a célja az, hogy elkerülje a kiégést, a szorongást, és a félelmet, azonban a mostani helyzetben nehéz ezeket a határokat betartani, alkalmazni. Ennek ellenére törekedjünk a kiégés kerülésére, figyeljünk a jelekre, amelyekről a Pénzcentrumon korábban is írtunk, és amelyek arról árulkodnak, hogy ideje változtatni a szokásainkon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem