6 °C Budapest
Digital generated image of COVID-19 cell in shape of OMICRON sign  surrounded by viruses on white background. omicron corona virus

Minden, amit eddig az omikron variánsról tudunk: lappangási ideje, tünetei, kezelése, vakcinák és tesztek hatékonysága

2022. január 25. 16:58

A kutatók a világ minden pontján versenyt futva az idővel vizsgálják a koronavírus variánsok viselkedését, fetőzőképességét, terjedését, betegítőképességét, tüneteit, tulajdonságait. Az omikron variánssal sincs ez másként. A november második felében azonosított mutációról szűk két hónap alatt már rengeteg ismeretet gyűjtöttek.

A Pénzcentrum most összegyűjtötte azokat az információkat, amiket eddig tudunk az omikról variánsról.

Mi az az omikron variáns? Az omikron elnevezése, jelentése

Az általunk omikron variánsként ismert vírus hivatalos megnevezése a B.1.1.529 variáns, melyet először 2021. november 24-én jelentettek a WHO-nak. Ez a variáns nagyszámű mutációt mutatott az elődei képest, ez alapján tulajdonságai, viselkedése is nagyban eltérő lehet. A kutatók akkor állapítják meg, hogy egy új variánsról van szó, ha az bizonyos mértékben már eltér a korábbi mutációktól.

A hivatalos elnevezésen - mint az omikron esetében a B.1.1.529 - szükség van egy olyan névre is, amellyel a köznyelvben hivatkozhatunk egy-egy variánsra. Kezdetben az alapján nevezte a vírusmutációkat a sajtó, hol fedezték fel őket először, mint a brit vagy indiai variánsok esetében. Ezt váltotta fel a sokkal jobban követhető rendszer, hogy a görög ábécé betűi alapján nevezzék el a variánsokat. Így lett az első variáns neve alfa, a második béta, a harmadik gamma, a negyedik pedig delta.

Az omikron a görög ábécé 15. betűje, erről kapta a nevét a legújabb variáns.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a görög ábécé többi betűjét kihagyták volna. Voltak más variánsok a deltát követően és az omikron előtt, viszont azokat csak vizsgálták, nagyrészt helyi szinten okoztak megbetegedéseket, ahol kialakultak, nem adtak okot aggodalomra. Az omikron az első olyan variáns a delta óta, amely aggodalomra ad okot az egészségügyi szakértők szerint.

Mi a különbség a delta és az omikron között?

Az omikron variáns tüskefehérjéjén 32 mutációt azonosítottak, háromszor annyit mint a delta esetében. Így az omikron 70-szer gyorsabban képes fertőzni és szaporodni a légutakban a korábbi törzsekhez képest. Jó hír, hogy az omikron kisebb kockázatot jelent a kórházi kezelések szükségessége terén a delta variánsnál. Általánosságban így az omikronról sokszor mint "gyengébb" mutánsról beszélnek, viszont sokkal fertőzőbb. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója ezért hangsúlyozta, hogy az omikron nem tekinthető "enyhének". Jelenleg világszerte rekordokat dönt a fertőzöttek száma, amely ugyancsak nagy teher az egészségügyi ellátórendszer számára.

Az omikronnak a tünetei is részben eltérnek a delta tüneteitől.

Az omikron tünetei

A világjárvány kezdetén még az ízlelés- és szaglás elvesztése, valamint a légzési nehézség voltak a legmarkánsabb tünetei a koronavírus-fertőzésnek. Az újabb és újabb variánsokkal sok egyéb tünet is megjelent, és dominánssá vált, míg más korábban markáns tünetek már kevésbé jellemzőek. Így egyre nehezebb megkülönböztetni a covidot az influenzától, náthától.

Jelenleg az omikron-fertőzés első tünetének a torokfájást tartják.

A brit statisztikai hivatal szerint a köhögés, a fáradtság és a fejfájás a leggyakoribb tünetek. A gyakran észlelt tünetek között még az orrfolyás, a megváltozott szaglás és az étvágytalanság is szerepel. Ezeken felül általános tünet lehet a fülfájdalom különösen az oltottak esetében. Jelentkezhet még végtagfájdalom - akárcsak az influenzánál -, illetve levertség és szaglásvesztés is.

A dél-afrikai omikronhullám adataiból derült először, hogy a koronavírusosok körében egyre több a hátfájós beteg is. A fájdalom- és gerincszakértők szerint a bűnös a vírusfertőzéssel járó gyulladás, amely izmainkat és ízületeinket támadhatja. Bár még túl korai lenne biztosat mondani, egyes orvosok azt gyanítják, hogy az omikronban és abban, ahogyan az a mozgásszervekre hat, lehet valami egyedi.

Fontos kiemelni, hogy felnőttek és gyermekek esetében már kezdettől fogva eltért, hogy milyen tünetek jelentkeznek a koronavírus-fertőzés során. Az alfa változat gyermekeknél első tünetként hasmensét, hányást okozott. Az omikron esetében is érvényes maradt, hogy a gyerekek esetében eltérő tünetek jelentkeznek, így bármilyen betegségre utaló jelnél azt javasolják a szakértők: tartsuk őket otthon és teszteljük.

Lappangási idő az omikron variáns esetében

Az omikron variáns lappangási ideje lerövidült a többi variánshoz képest, 2-3 nap alatt is kijöhetnek a tünetek, ha fertőzött személlyel érintkezik az ember és elkapja a vírust. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal friss irányelvei szerint a koronavírus már a tünetek megjelenése előtt 1-2 napban és azt követően 2-3 nap időszakában a leginkább fertőzőképes. A legtöbb beteg esetében a lappangási idő 3-5 nap volt az eddigi tapasztalatok alapján. Az omikron variánsra már inkább a 3 nap jellemző.

Ritkán akár már 2 nap után is kijöhetnek a tünetek, amelyek legkésőbb a fertőzés elkapásától a 14. napig szoktak tartani. Azt sem szabad elfelejteni, hogy lehetnek olyanok, akik egyáltalán nem mutatnak tüneteket, mégis hordozzák a vírust.

Az omikron fertőzés kezelése

Mivel kevésbé gyakran okoz súlyos, kórházi kezelést igénylő tüneteket, ezért sokan tévesen úgy hiszik: az omikront nem kell annyira komolyan venni. Ez viszont nem így van, hiszen ugyanúgy okozhat olyan erős tüneteket, amellyel egy hétig ágynak eshet az ember. Az omikron variáns kezelését ugyanolyan komolyan kell venni, akárcsak a deltáét.

Ha omikronra utaló tüneteket észlel valaki magán, legjobb, ha először teszteli magát otthoni tesztek segítségével. A beteg, mielőtt bárhová (patikába, háziorvoshoz) menne, telefonáljon orvosának, tájékoztassa a tünetekről és beszéljék meg a kezelését. Ha teheti, egyáltalán ne menjen betegen patikába, orvoshoz, gyógyszerekért is küldjön inkább valakit maga helyett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az omikron fertőzés nem egy egyszerű megfázás, nem szabad félvállról venni.

Az omikron terjedése

Amióta az omikron megjelent számos Európai országból jöttek olyan híradások, melyek szerint a megbetegedéseket már nagy arányban az új variáns okozza. Az omikron dominánssá vált a deltával szemben, és csak idő kérdése volt, hogy ez bekövetkezzen hazánkban is. A MASZK (Magyar Adatszolgáltató Kérdőív) matematikusai szerint mára az omikron a megbetegedések közel száz százalékáért felelős Magyarországon, pedig csak december elején jelent meg - számolt be erről a Portfolio.hu.

Múlt héten Müller Cecília országos tisztifőorvos azt közölte, a koronavírusos megbetegedések 87 százalékát okozza az omikron (és 13 százalékát a delta); miközben két hete még 29 százalékról számolt be. Ez azt jelenti, hogy a hivatalos NNK adatok szerint január 13-tól január 19-ig tartó kevesebb, mint egyhetes időszakban 29-ről 87 százalékra futott fel az omikron elterjedtsége Magyarországon. Ez a forgatókönyv nem életszerű, sokkal valószínűbb, hogy az új hullám alatt már az omikron volt a domináns hazánkban is - a matematikai számítások szerint amikor Müller Cecília 29 százalékos elterjedtségről beszélt, akkor már bőven a 100 százalékhoz közelített az omikron elterjedtsége a magyar mintákban.

Forrás: Portfolio.hu
Forrás: Portfolio.hu

Ez a történelem legrobbanékonyabb és leggyorsabban terjedő vírusa

- mondta Anton Erkoreka, a Baszk Orvostörténeti Múzeum igazgatója. A múlt járványait kutató szakember felidézte, hogy a 14. században a pesitisnek és a 19. században kolerának évekig tartott, mire az egész világon elterjedt. Az 1889-es "orosz influenza" - mely talán szintén egyfajta koronavírus lehetett - mindössze három hónap alatt terjedt szét a világon. A covid-19 ezt a terjedési rekordot is megdöntötte.

Az omikron pedig úgy tűnik, sokkal terjedőképesebb, mint a korábbi változatok.

A vakcinák hatékonysága az omikron ellen

A CDC (vagyis az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ / Centers for Disease Control and Prevention) szakértői egy frissen megjelent kutatásukban megállapították, hogy az omikron és a delta ellen is hatásos maradt a három mRNS-oltás, viszont az omikron ellen valamivel kevésbé, de még így is szilárdan véd. Az eredmények szerint a három mRNS-vakcinával oltottak szemben a kevesebb oltást kapókkal, vagy oltatlanokkal egyértelműen kevesebbszer fertőződnek meg tünetesen. 

A kínai és Szputnyik-vakcinákkal kapcsolatban is végeztek már vizsgálatokat a hatékonyságot illetően. Az derült ki, hogy a Szputnyik V is erős védelmet nyújt az omikron variáns ellen, ráadásul a Pfizer vakcinájánál több mint kétszer nagyobb vírusneutralizáló aktivitással. A Szputnyik harmadik dózisként más vakcinákkal kombinálva is használható az omikron elleni védelem erősítése és meghosszabbítása érdekében az olaszországi Lazzaro Spallanzani Országos Infektológiai Intézet által végzett független összehasonlító vizsgálat szerint.

Időközben a kínai Sinovac oltóanyaggal kapcsolatban pedig az derült ki, hogy nem véd az omikron variáns ellen. Ez főként Kínában okoz problémát, mert amíg a főként más vakcinákat felhasználó országok az omikron ellen enyhébb korlátozásokkal védekeznek, így mivel a kínai lakosság egy részének gyakorlatilag nincsen antiteste az omikron ellen, Kína ezt nem teheti meg.

A Magyarországon is alkalmazott Sinopharm kapcsán elmondható, hogy a két adag oltást kapók esetében 8-9 hónap elteltével már alig volt kimutatható a semlegesítő ellenanyagszint. A harmadik dózis után a vad vírus ellen 98, az omikron ellen  viszont már csak 78 százalékban mutattak ki neutralizációs aktivitást. Jó hír viszont, hogy a Sinopharm új, fehérje alapú oltóanyaga, hatásosabbnak bizonyult az omikron ellen emlékeztető (booster) oltásként, mint a korábbi változat, ahogy arról a Reuters beszámolt.

A tesztek hatékonysága az omikron kimutatásában

A PCR, illetve az otthoni tesztelésre való antigén koronavírus tesztek elviekben ugyanúgy kimutatják az omikron variánst is, ha megfelelően végzik el őket, azonban az FDA arra hívta fel a figyelmet, hogy az eddigi koronavírus változatokkal ellentétben az omikron-fertőzés korai kimutatására kevésbé alkalmasak az otthoni használatú antigén gyorstesztek. Ez azt jelenti, hogy a fertőzöttség igazolásához az kell, hogy már elég magas legyen a víruskoncentráció. Tehát nem érdemes például tesztet végezni akkor, ha valaki fertőzött személlyel találkozott, vagy betegnek érzi magát, amíg meg nem jelennek a szignifikáns tünetek, vagy le nem telik a lappangási idő. Ekkor szaporodik el ugyanis annyira a szervezetben a vírus, hogy azt ki tudják mutatni a tesztek.

Ezen túlmenően fontos, hogy tartsuk be a tesztet végző szakember, illetve az önmintavételes teszt esetén a betegtájékoztató utasításait. Az eredmény csak ebben az esetben lesz megbízható az omikron esetében is.

Meg kell jegyeznünk, hogy időközben az Egyesült Királyságban felfedezték a BA.1-es Omikron BA.2-es változatát. Ezt a variánst lopakodó omikronnak nevezik a The Independent szerint. A „lopakodó” jelző több szempontból is illik rá, mivel a vírus korábbi törzseinél hatékonyabban kerüln ki az oltóanyagok nyújtotta védelmet, és felismerni is nehezebb. Az eredeti omikront könnyű volt követni, monitorozni a szakértőknek, ugyanis egy jellegzetes tüskefehérjét hordozott – a BA.2 már nem rendelkezik ilyen, a PCR tesztek által könnyen kimutatható résszel. Ezért a lopakodó omikron esetében további laborvizsgálátra, genomszekvenálásra van szükség.

Bár kezdetben bizakodók voltak a szakértők, hogy egy „enyhébb”, de jobban terjedő variáns, amilyen az omikron, elhozhatja a pandémia végét, most elég vegyesek a jóslatok az omikronnal kapcsolatban. Az biztos, hogy az omikron-hullámot sem szabad félvállról venni és hogy okozhat még meglepetéseket az új variáns.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm