COVID 19 SARS COV-2 Antigen Lateral Flow Rapid Qualitative Test Kit on textured background.  Including Lateral flow Antigen Test cartridge, extraction solution and nasal swab.

Hatósági gyorsteszt-árat javasol a GVH: boltokban, benzinkutakon is lehessen őket árulni

2022. január 25. 15:29

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta gyorsított ágazati vizsgálatát a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán. A nemzeti versenyhatóság szakemberei a magas árak mellett számos más problémát is feltártak, melyek orvoslására a GVH több, a versenyt serkentő javaslattal élt a társhatóságok, a jogalkotó és a piaci szereplők felé. Az ágazat szereplőinek nyolc napjuk van a vizsgálat nyilvános eredményeinek véleményezésére.

 A nemzeti versenyhatóság tavaly december 23-án indított gyorsított ágazati vizsgálatot a COVID-19 antigén gyorstesztek hazai piacán, mivel a magyar fogyasztók magasabb árakkal találkozhatnak a szomszédos országokhoz, illetve más uniós tagállamokhoz viszonyítva. A Versenytörvény által biztosított, elmúlt 30 napban a GVH nem tétlenkedett: az átfogó vizsgálat keretében a szakemberek nem csupán a COVID-gyorstesztek forgalmazási láncolatait és versenyviszonyait tekintették át, hanem a termékkörrel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatások megfelelőségét is.

A Versenyhivatal bírói engedély alapján helyszíni kutatásokat tartott, számos piaci szereplőt hívott fel adatszolgáltatásra, egyeztetéseket folytatott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI), illetve információkéréssel fordult valamennyi uniós versenyhatósághoz és az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságához. A GVH egy fogyasztóvédelmi szempontú online gyorsvizsgálatot (ún. sweep-et) is elvégzett azért, hogy pontosabb képet kapjon az antigén gyorstesztek online értékesítése során tapasztalható kereskedelmi gyakorlatokról.

A nemzeti hatóság több olyan problémát tárt fel, amely gátolhatja a kedvezőbb fogyasztói árszinteket. A jelentéstervezet szerint a COVID-19 antigén gyorstesztek értékesítésével összefüggésben a kiskereskedelmi árverseny nem elég intenzív Magyarországon, ezért a GVH ideiglenesen, a járványhullámok alakulásával összefüggő időtartamra javasolja a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítésének engedélyezését.

A vizsgálat feltárta azt is, hogy e termékek értékláncai hosszúak, és a fogyasztói árba az értéklánc valamennyi szintjén újabb árrések épülnek be. A hatóság ezért rövidebb értékláncok kialakítására, például közvetlenül a hazai importőröktől való beszerzésre ösztönzi a piac szereplőit. Amennyiben a javaslatok nem kerülnek alkalmazásra, abban az esetben a GVH megfontolásra javasolja a Kormány beavatkozását a gyorstesztek maximális árszintjének meghatározására. Mindezt oly módon javasolja a jelentéstervezet, hogy az ne korlátozza a kínálatot sem mennyiségben, sem minőségben, tehát a piaci szereplők érdekeltsége ne csökkenjen az antigén tesztek hatékony lakossági értékesítésében.

A fogyasztóvédelmi szempontú gyorselemzés megállapította, hogy számos esetben a fogyasztók tájékoztatása nem megfelelő a lakossági, önellenőrzésre szolgáló COVID-tesztekkel kapcsolatban. A GVH ezért azt javasolja az OGYÉI-nak, hogy tegye közzé a forgalomban lévő tesztek termékösszefoglalóit a fogyasztók számára, a piaci szereplőknek pedig tegye lehetővé a tájékoztatók átvételét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A GVH – a társhatóságok tájékoztatása mellett – jelezte az érintetteknek a konkrétan azonosított, kifogásolható gyakorlatokat, amelyek felszámolását 2022. február 14-ig kéri. Ezt követően a nemzeti versenyhatóság újra ellenőrzi az online kereskedelmet, és ha továbbra is fennállnak a problémák, akkor koordinált hatósági fellépést fog kezdeményezni az OGYÉI és az ITM bevonásával.

A vizsgálat eredményei alapján készült jelentéstervezetet a hatóság nyilvános társadalmi konzultációra bocsátotta a honlapján. A piac szereplői 8 napig tehetnek észrevételeket a tartalmával kapcsolatban. A határidőt követően a GVH a gyorsított ágazati vizsgálat eredményéről készített jelentést, a beérkezett észrevételek összefoglalását, valamint – ha kérik – az ágazat vállalkozásainak érdemi észrevételeit közzéteszi majd a honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm