18 °C Budapest
Miskolc, 2022. január 20.Oltáshoz elõkészítik a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. január 20-án. Januárban a kórházi központi oltóhelyeken és járásonként egy szakrendelõben idõpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval minden csütörtök és péntek délután, valamint szombati napokon várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni oltást.MTI/Vajda János

Megejelent a rendelet: több tízezer magyar bukhatja a védettségi igazolványát

2022. január 21. 09:33

Kijött a rendelet, amely szerint február 15-étől csak az minősül védettnek, akit beoltottak a koronavírus ellen. A harmadik oltás után egyelőre korlátlan ideig lesz érvényes a kártya, akinek pedig le fog járni az igazolása, azt értesítik a hatóságok, hogy fel tudja venni a harmadik oltást.

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely szerint február 15-től csak az számít védettnek, akit beoltottak a koronavírus ellen, ha valaki átesett a fertőzésen annak nem jár védettségi kártya.

A rendelet szerint 18 év felett nem egyenértékű a védettség igazolásával,

  • ha egydózisú oltóanyag esetén az oltás óta hat hónap eltelt, az érintett újabb oltást nem vett fel,
  • kétdózisú oltóanyag esetén a második oltás beadásának napjától a második oltást követő hat hónap eltelt, és az érintett újabb oltást nem vett fel.

Az igazolvány a második oltás után hat hónapig érvényes, utána csak a harmadik oltás után hosszabbítják meg, viszont ezt követően korlátlan ideig lesz érvényben - akiket egydózisú oltóanyaggal oltottak be, azokra értelemszerűen a második vakcina után érvényes ez.

A védettség érvényességét vagy az életkort ellenőrző szerv vagy személy jogosult az érintett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványán szereplő adatok megismerésére, azzal, hogy az adatokat – ha törvény vagy veszélyhelyzet ideje alatt az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdése alapján alkotott kormányrendelet eltérően nem rendelkezik – semmilyen módon nem rögzítheti.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetője értesíti a hatóságot, ha a védettségi igazolvány érvénytelenné válik. Ha az érintett az oltásra jelentkezésekor a rövid szöveges üzenet fogadására alkalmas telefonszámát megadta, a hatóság – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő bevonásával – értesíti, ha a védettségi igazolványa érvényességéből 21 nap van hátra.

Ha jogszabály valamely jog gyakorlása vagy kötelezettség alóli mentesülés érdekében védettség igazolását írja elő, a jog gyakorlása vagy a kötelezettség alóli mentesülés azt a személyt illeti meg, akinek védettsége érvényes. Azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak.

Címlapkép: Vajda János, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30