-1 °C Budapest
3D rendering Futuristic design of Virus exploding, Destroy The Coronavirus

Ez a kutatási program dönthet a járványkezelés további intézkedéseiről: ismét változhat az oltási rend

MTI
2022. január 10. 18:31

Komplex kutatási programot fog össze az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport, amelynek célja, hogy a koronavírussal kapcsolatos kutatásokból tudományos értékű nemzetközi közlemények szülessenek, illetve a kormány számára olyan cselekvési javaslatok kidolgozása, amelyek érdemben tudják befolyásolni a járvány további időszakát - mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kásler Miklós az ülés után újságíróknak elmondta, a  kutatások foglalkoznak az állandóan változó vírus "felépítésével", a mutációkkal, azzal, meddig tekinthető a vírus - biológiai, járványügyi szempontból - az eredeti vírusnak; foglalkoznak a vírus biológiai tulajdonságával, változó fertőzőképességével, az általa okozott betegségek jellegével, súlyosságával.

"Önálló fejezet" annak meghatározása, hogy az eddig kifejlesztett vakcinák mennyire hatásosak az újabb és újabb mutációk ellen, mikor kell új oltóanyagot kifejleszteni, és a rendelkezésre álló vakcinákkal milyen oltássorrenddel lehet elérni a legtöbb eredményt - ismertette a miniszter. Kásler Miklós hozzátette: az epidemiológiai adatokból következtetni tudnak a fertőzöttek számára, a vírus okozta betegség súlyosságára, a kórházak leterheltségére és a betegség végkifejletére.

Kiemelte: a vírus tulajdonságainak vizsgálata mellett ugyanennyire fontos az emberi szervezet védekezőképességének vizsgálata is. A miniszter elmondta, az egyik kitűzött kutatási cél, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján tovább "finomítsák, pontosítsák" a különböző vakcinák beadásának sorrendjét. Mindezeket immunológiai paraméterek - humorális (ellenanyagszint) és a sejtes immunitás - szerint is vizsgálják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?