18 °C Budapest
Doctor examining the heart of an elderly woman wearing medical mask with a stethoscope with problems from the coronavirus. Medical concept

Hiába az enyhébb variáns: készülni kell a következő hullámra

2022. január 8. 22:01

Magyarországon is egyre terjed az omikron variáns, rendkívüli ütemben terjed, a fertőzöttek száma másfél-három nap alatt duplázódhat. Azonban a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a mutáns enyhébb tüneteket okoz, mint a korábbiak, sőt, alacsonyabb a kórházba kerülés esélye is.

A koronavírus- járvány kitörésének második évfordulójához közeledve már több hullámot is magunk mögött tudhatunk. Pár héttel ezelőtt rohamosan megnőtt a fertőzöttek száma, aminek az új variáns, a Dél-Afrikából származó omikron volt az oka.

A mutánsról egyelőre keveset tudunk (rövid ideje ismerjük, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO november utolsó napjaiban adott neki nevet), a kormányzati koronavírus-portál viszont azt írta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ elemzései szerint a hazai megbetegedések tizenegy százalékát már ez a variáns okozza. Kiemelik, rendkívül gyorsan terjed: a fertőzöttek száma másfél-három nap alatt duplázódhat.

Bár gyorsan terjed az omikron, mégis úgy tűnik, hogy az előző variánsokhoz képest enyhébb tüneteket produkál, és alacsonyabb a kórházba kerülés, és az esetleges halálozás esélye is.

Egyre több és több olyan kutatást látunk, amely szerint az omikron vírusváltozat a koronavírus többi variánsától eltérően a felső légutakat fertőzi, és nem súlyos tüdőgyulladást okoz.

– jelentette ki az újságíróknak kedden Genfben Abdirahman Mahamud, a WHO egyik vezető tisztségviselője.

Az omikron terjedése

A 24.hu kíváncsi volt arra, hogy tényleg kevesebben kerülnek-e kórházba, így Magyarország mellett további hat olyan európai országot vizsgált meg, ahol emelkedni kezdett az aktív fertőzöttek száma.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hét ország közül tavaly év végével bezárólag a két legsúlyosabb hullám januárban az Egyesült Királyságban (az ott kialakuló brit mutáns), illetve tavasszal Magyarországon volt, vélhetően az elkésett korlátozások miatt: a csúcson egymillió főre vetítve 28-30 ezer aktív fertőzöttet regisztráltak. Magyarországon azonban súlyosabb volt a helyzet, mert míg a szigetországban a csúcson egymillió főre vetítve alig 600 ember volt kórházban, addig nálunk majdnem 1300-an – utóbbi a hazai népességszámot figyelembe véve bő 12 ezer embert jelent. Ehhez képest a legfrissebb, január eleji adatok szerint a briteknél már most másfélszer annyian betegek, mint a tavaly január végi csúcsnál, és bár egyre többen fekszenek kórházban, számuk még mindig csak az egy évvel ezelőtti alig fele.

Dániában, Spanyolországban és Franciaországban egymillió lakosra vetítve 36-37 ezren betegek jelenleg. A három ország közül az előző időszakot tekintve a legnagyobb növekedés Dániában tapasztalható: az 5,8 milliós országban a korábbi csúcs 2020 karácsonya körül volt, amikor 43 ezer ember volt igazoltan koronavírusos – jelenleg ez a szám 218 ezer. Franciaországnak eddig három látványos hulláma volt, a legtöbb fertőzést 2020 novemberében mutatták ki: akkor egymillió főre vetítve 12 ezer ember volt beteg – jelenleg háromszor annyian. Mégis, Dániában 15, Franciaországban 37 százalékkal kevesebben fekszenek kórházban, mint a korábbi tetőzésekkor.

Bár az elmúlt hetekben fokozatosan végéhez közeleg a negyedik hullám, az öröm még korai. Csak úgy, mint tavaly télen, úgy idén is egymást éri a két hullám, az adatokból ítélve ismét emelkedik az aktív fertőzöttek száma, így lassan felfut az ötödik hullám. Jó hír, hogy a kórházban ápoltak száma csökken, így a következő hetekben kiderülhet, hogy az omikron elterjedése milyen hatással lesz ezekre az adatokra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?