8 °C Budapest
Doctor examining the heart of an elderly woman wearing medical mask with a stethoscope with problems from the coronavirus. Medical concept

Hiába az enyhébb variáns: készülni kell a következő hullámra

2022. január 8. 22:01

Magyarországon is egyre terjed az omikron variáns, rendkívüli ütemben terjed, a fertőzöttek száma másfél-három nap alatt duplázódhat. Azonban a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a mutáns enyhébb tüneteket okoz, mint a korábbiak, sőt, alacsonyabb a kórházba kerülés esélye is.

A koronavírus- járvány kitörésének második évfordulójához közeledve már több hullámot is magunk mögött tudhatunk. Pár héttel ezelőtt rohamosan megnőtt a fertőzöttek száma, aminek az új variáns, a Dél-Afrikából származó omikron volt az oka.

A mutánsról egyelőre keveset tudunk (rövid ideje ismerjük, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO november utolsó napjaiban adott neki nevet), a kormányzati koronavírus-portál viszont azt írta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ elemzései szerint a hazai megbetegedések tizenegy százalékát már ez a variáns okozza. Kiemelik, rendkívül gyorsan terjed: a fertőzöttek száma másfél-három nap alatt duplázódhat.

Bár gyorsan terjed az omikron, mégis úgy tűnik, hogy az előző variánsokhoz képest enyhébb tüneteket produkál, és alacsonyabb a kórházba kerülés, és az esetleges halálozás esélye is.

Egyre több és több olyan kutatást látunk, amely szerint az omikron vírusváltozat a koronavírus többi variánsától eltérően a felső légutakat fertőzi, és nem súlyos tüdőgyulladást okoz.

– jelentette ki az újságíróknak kedden Genfben Abdirahman Mahamud, a WHO egyik vezető tisztségviselője.

Az omikron terjedése

A 24.hu kíváncsi volt arra, hogy tényleg kevesebben kerülnek-e kórházba, így Magyarország mellett további hat olyan európai országot vizsgált meg, ahol emelkedni kezdett az aktív fertőzöttek száma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hét ország közül tavaly év végével bezárólag a két legsúlyosabb hullám januárban az Egyesült Királyságban (az ott kialakuló brit mutáns), illetve tavasszal Magyarországon volt, vélhetően az elkésett korlátozások miatt: a csúcson egymillió főre vetítve 28-30 ezer aktív fertőzöttet regisztráltak. Magyarországon azonban súlyosabb volt a helyzet, mert míg a szigetországban a csúcson egymillió főre vetítve alig 600 ember volt kórházban, addig nálunk majdnem 1300-an – utóbbi a hazai népességszámot figyelembe véve bő 12 ezer embert jelent. Ehhez képest a legfrissebb, január eleji adatok szerint a briteknél már most másfélszer annyian betegek, mint a tavaly január végi csúcsnál, és bár egyre többen fekszenek kórházban, számuk még mindig csak az egy évvel ezelőtti alig fele.

Dániában, Spanyolországban és Franciaországban egymillió lakosra vetítve 36-37 ezren betegek jelenleg. A három ország közül az előző időszakot tekintve a legnagyobb növekedés Dániában tapasztalható: az 5,8 milliós országban a korábbi csúcs 2020 karácsonya körül volt, amikor 43 ezer ember volt igazoltan koronavírusos – jelenleg ez a szám 218 ezer. Franciaországnak eddig három látványos hulláma volt, a legtöbb fertőzést 2020 novemberében mutatták ki: akkor egymillió főre vetítve 12 ezer ember volt beteg – jelenleg háromszor annyian. Mégis, Dániában 15, Franciaországban 37 százalékkal kevesebben fekszenek kórházban, mint a korábbi tetőzésekkor.

Bár az elmúlt hetekben fokozatosan végéhez közeleg a negyedik hullám, az öröm még korai. Csak úgy, mint tavaly télen, úgy idén is egymást éri a két hullám, az adatokból ítélve ismét emelkedik az aktív fertőzöttek száma, így lassan felfut az ötödik hullám. Jó hír, hogy a kórházban ápoltak száma csökken, így a következő hetekben kiderülhet, hogy az omikron elterjedése milyen hatással lesz ezekre az adatokra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 16. 14:08
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm