7 °C Budapest
3D rendering Futuristic design of Virus exploding, Destroy The Coronavirus

Villámsebességgel terjed Európában a szupermutáns: már a szomszédban is megjelent

MTI
2021. november 28. 10:02

Olaszországban, Csehországban és feltehetőleg Dániában és Ausztriában is megjelent az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult variánsa - jelentették szombaton ezen országok egészségügyi hatóságai.

Az olasz Közegészségügyi Intézet (ISS) közlése szerint egy minta genomszekvenálása során mutatták ki B.1.1.529 megjelöléssel nyilvántartott omikron változatot. Az egyik milánói laborban vizsgált mintát a megerősítés érdekében újabb elemzésnek vetik alá. A tájékoztatás szerint a mintát egy mozambiki származású pozitívan tesztelt nőtől vették, aki néhány napja érkezett Milánóba. Az ISS hozzátette, hogy ő és a déli Campania régióban élő családja jó egészségi állapotban vannak.

Az észak-csehországi Liberec egyik kórházának szóvivője szombat este a CT közszolgálati televízióban szintén arról számolt be, hogy 90 százalékos valószínűséggel kimutatták egy minta genomszekvenálása során az omikron variánst. Mint mondta, a mintát véleményezésre a prágai országos laborba küldték. Andrej Babis ügyvivő miniszterelnök szerint a fertőzött esetében egy olyan nőről van szó, aki nemrég tért vissza Namíbiából átszállással Dél-Afrikában és Dubajban. Az egyébként beoltott fertőzöttet elkülönítették és a betegség nála enyhe lefolyású.

Ausztriában a tiroli Schwaz városából jelentették, hogy alapos gyanúja annak, hogy egy dél-afrikai utazást tett, pozitívan tesztelt személy is az új variánst kapta el. Az érintett személy három napja tért vissza Ausztriába és saját közlése szerint azóta szinte csak otthon tartózkodott és eddig tünetmentes. Az osztrák hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy a fertőzött korábban megkapta a hírvivő RNS (mRNS) nevű technológiára épülő vakcinák egyik fajtájának mindkét adagját, de az utolsó dózis óta már eltelt kilenc hónap. Mindemellett Ausztria-szerte szombaton mintegy negyvenezren tüntettek a járvány megfékezése végett elrendelt szigorítások és a kormány azon terve ellen, hogy kötelezővé akarja tenni az oltásokat. A legnagyobb megmozdulás Grazban volt, hozzávetőleg harminc ezer résztvevővel, akik közül többen azt skandálták, hogy "béke, szabadság, nem a diktatúrára". Tiltakozó akciók voltak Sankt Pölten, Klagenfurt és Innsbruck városokban. A tüntetések nagyrészt békésen zajlottak, bár több helyről is jelentették, hogy a tiltakozók nem viselnek maszkot.

Magnus Heunicke dán egészségügyi miniszter közlése szerint alapos a gyanúja annak, hogy kimutatták Dániában is az omikron vírusvariánst két, Dél-Afrikából érkezett személy szervezetében. A megerősítésre azonban még néhány napot várni kell, amíg a genomszekvenálási ellenőrző vizsgálatokat elvégzik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nap folyamán egyébként Németországban is bejelentették, hogy is felbukkant az omikron variáns München városában egy olyan házaspárnál, amely szerdán érkezett haza Bajorország tartományba hosszabb dél-afrikai tartózkodás után.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánst. A WHO szerint az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem