1 °C Budapest
Woman wearing face mask sitting on examination table talking with female doctor holding an injection. Doctor discussing with patient before giving a vaccine to her. cimlapi

Nagy változás élesedhet a magyar rendelőkben november 1-től: ennyit kell ezután fizetnie a betegeknek

2021. október 27. 09:58

A térítésköteles háziorvosi ellátások díjtételtáblázatát dolgozta ki a Magyar Orvosi Kamara (MOK), amelyet 2021. november 1-jétől használhatnak a háziorvosok. A díjtáblázatban meghatározott díjtételek minimum és maximum díjakat tartalmaznak - ezek ajánlások segíthetik az orvos munkáját. Olyan díjtételeket tartalmaznak, amelyeknek nincs központilag megszabott ára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A térítésköteles háziorvosi ellátások díjtételtáblázatának kidolgozásához a szakmai hátteret a MOK háziorvosi munkacsoportja, a Háziorvosok Online Szövetsége és az Országos Alapellátási Szövetség (OASZ) biztosította. A díjtételajánlat a háziorvosoknál elérhető azon beavatkozásokra vonatkozik, amelyeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nem támogat, és hatóságilag sincs meghatározva az áruk – mondta el Nagy Ákos, a MOK alelnöke a VG-nek, és hozzátette: az ajánlott díjtételek, amelyek szakvéleményeket vagy külföldi utazáshoz szükséges gyógyszerszedés magyar nyelvű igazolását, esetleg a barna taj számmal rendelkező beteg ellátásához szükséges ellátásokat vagy egy lelet kinyomtatását tartalmazzák, 2021. november 1-jétől használhatják a háziorvosok. Persze, csak ha szükséges, mert ha a nemzetgazdasági mutatók indokolják, akkor a táblázatban szereplő térítési összegeket felül fogják vizsgálni.

A MOK alelnöke példaként említette, hogy a legalacsonyabb díjtétel 2550 forint, a legmagasabb pedig 13 250 forint. A díjtételeket azoknál a betegeknél alkalmazhatják az alapellátó orvosok, akik barna taj számmal rendelkeznek, vagyis érvénytelen a tajkártyájuk, esetleg külföldön élnek, de magyarországi tartózkodásuk alatt az alapellátást szeretnék igénybe venni, vagy szeretnék, hogy például a háziorvosi rendelőben kössék be az infúziójukat.

A MOK díjtáblázata 18 tételt sorol fel. A betegeket nem éri majd váratlanul a táblázat, eddig is volt a rendelőkben kifüggesztve egy árlista, amely feltüntette a NEAK által nem finanszírozott ellátásokat – közölte Nagy Ákos. Hozzátette: azáltal, hogy az orvosi kamara kiadott egy ajánlást, most egységesebbek lesznek az árak, megszűnnek a területi egyenlőtlenségek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?