1 °C Budapest
Miskolc, 2021. október 25.Beoltanak egy férfit az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2021. október 25-én.MTI/Vajda János

Itt már novemberben indulhat az 5-11 évesek oltása: ennyire hatékony náluk a Pfizer-vakcina

MTI
2021. október 27. 09:26

Hamarosan megkezdődhet az 5-11 évesek oltása az USA-ban: a klinikai vizsgálatok szerint a Pfizer vakcinájának gyerekeknek szánt adagja biztonságos és 90 százalékban hatékony - ez egyébként a felnőtt-dózis harmada. Amerikában a gyerekek oltása akár már november 3-án megkezdődhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) és a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) tanácsadó testületei kedden javasolták az 5 és 11 év közötti gyerekek beoltását a Pfizer vakcinájával – írja a BBC.

Az FDA és a CDC nem kötelesek betartani a testület ajánlását, de várhatóan mindkét szervezet megteszi azt, és jóváhagyják a vakcina használatát a gyerekek számára. A testület 17:0 arányban javasolta a vakcina engedélyezését, de néhány tag megjegyezte, hogy túl általánosnak tartják az ajánlást, mert elképzelhető, hogy azoknak a gyerekeknek, akik korábban megfertőződtek, csak egy adag vakcinára lesz szükségük.

A klinikai vizsgálatok szerint a Pfizer vakcinájának gyerekeknek szánt adagja – ami a felnőtteknek és a tinédzsereknek adott adag harmada – biztonságos és 90 százalékban hatékony. Az FDA szerint a vakcina előnyei „egyértelműen meghaladják a kockázatokat”.

Miután az egészségügyi tisztviselők jóváhagyják az oltást, az Egyesült Államokban 15 millió adag vakcinát juttatnak el a gyerekorvosi rendelőkbe és gyerekkórházakba, ezen kívül pedig egy a szülőknek szóló felvilágosító kampányt is terveznek. A BBC cikke szerint Amerikában a gyerekek oltása akár már november 3-án megkezdődhet.

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója kulcsfontosságúnak nevezte a gyerekek beoltását, miután a koronavírussal fertőzött gyerekek ugyanolyan könnyen tovább adják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget. Fauci azt mondta, ha Amerikában be tudják oltani a 28 millió gyerek nagyrészét, az szerinte „nagy szerepet játszhat a fertőzés terjedésének csökkentésében”.

Címlapkép: Vajda János, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?