21 °C Budapest
A funny fat man with a beard doing exercises in the gym.

Húzós árak a hazai edzőtermekben: ennyiért sportol a magyar elit

2021. október 24. 07:07

Ma már senkinek sem lehet akadály, hogy megtalálja magának, az igényeihez és persze pénztárcájához a leginkább illő mozgásformát a hazai edzőtermekben. De mennyibe kerül mindez, és milyen változásokat hozott a koronavírus-járvány ebben az iparágban? Mutatjuk!

Ma már annyira széles a felhozatal a hazai edző- és fitnesztermekben, hogy senkinek sem lehet akadály, hogy megtalálja az igényeihez és persze pénztárcájához a leginkább illő mozgásformát magának. A lista gyakorlatilag végtelen; csak néhány példa a friss trendekből: kör edzéstől a HIIT edzésekig; CrossFit-től, a TRX-en és a CrossCore-on át, a Masai Walking-ig; és akkor a különböző jóga, pilates és a Kettlebell órákról még nem is beszéltünk.

Igazi forraddalom zajlott le tehát az elmúlt 2-3 évtizedben ebben az iparágban (is), a piaci verseny ráadásul az edzések után bontakozik ki igazán a piaci szereplőknél. Sok szolgáltató ugyanis extra szolgáltatásokkal igyekszik bővíteni a fogyasztói élményt, és így növelni az árbevételt.

A turmixbár, szauna, szolárium ma már a legtöbb helyen alap; újdonság viszont, hogy elkezdtek megjelenni a sporthoz kapcsolódó egészségügyi szolgáltatások is a repertoárban. Ilyen például a dietetikai tanácsadás, vagy épp a testösszetétel vizsgálata és a VO2max-tesztelés, és akkor a szervezet cirkadián ritmusának (biológiai folyamatok, melyek szabályos napszaki ritmus szerint ismétlődnek) vizsgálatáról még nem is beszéltünk

Az árak így a klasszikus edzésektől, a magánedzéseken át, a kiegészítő szolgáltatások igénybevételéig rendkívül széles skálán mozognak a hazai edzőtermekben.

A járvány azért átírta ezt a piacot is

Az elhúzódó koronavírus-járvány az edzőtermeknek is komoly kihívást jelent(ett). Érdekes adat, hogy iparági forrásaink arról számoltak be, hogy nagyjából egyelőre a korábbi vendégkör 30-60 százaléka tért csak vissza a zárt termekbe. Sokan átgondolták, milyen  más mozgásformát válasszanak és jelentős tábor előnyben részesítette a szabadtéri sportokat, egyre többen kezdtek el futni és kerékpározni. Meglepő, de csak viszonylag kevés ember választotta az otthoni, online edzések valamelyikét.

A vendégek nem az eszközökhöz ragaszkodnak, nem a súlyokhoz, boxzsákokhoz vagy éppen a csilivili új teremhez, hanem az emberhez/emberekhez

- összegezte a Pénzcentrum érdeklődésére Kaszás Ferenc, harcművész, a 2005-ös World Kung Fu Wushu Championship bajnoka, aki jelenleg az Előd Fight Academy-ban tart edzéseket a XX. kerületben. Mint mondta, meglátása szerint az oktatók, edzők személyes karizmája, ami igazán tartósan "függővé" tudja tenni a terembe járó sportolókat.

Az „edzőterembe járás” élményt kell, hogy adjon. Személyessé kell tenni az edzéseket, hogy megtalálja a vendég önmagát. Ezt csupán profi eszközökkel és természetesen szakképzett és tapasztalt edzőkkel lehet elérni

- fűzte hozzá Kaszás Ferenc, aki szerint persze az aktuális divat mindig befolyásolja az edzőtermek vendégeit. Mint mondja, "sajnos ezt a tapasztalataink szerint a tradicionális harcművészeti iskolák érzik meg a legjobban. A 90'-es években a Karate és a Kung-fu filmek hatalmas lendületet és kedvet adtak az akkori generációknak. Jelenleg az amerikai ketrecharc gálák és a kevert harcművészetek, amit a fiatalok néznek, és a hagyományos ökölvívás, a földharc rendszerek, valamint a Muaythai "élvezi" ezt a jelenlegi divathullámot."

A szakmaiság és a hitelesség amivel elsődlegesen versenyben kívánunk maradni. Egységesen és csapatban gondolkodva tudunk ebben a változó világban talpon maradni. "Az első alkalom ingyenes" - nálunk nem csak egy szlogen. Sokan csak a médiából ismerik az adott sportágat és azt gondolják, hogy kevés ráfordított energiával és idővel meg lehet tanulni. Ez már az első edzésen jó esetben kiderül, hogy egyáltalán megfelel-e a meglátogatott sport mind egészségügyileg, mind alkatilag

- tette hozzá Kaszás Ferenc.

A harművész szerint szerencsére a sportolni és az egészségesen élni vágyók tábora növekedni látszik, de a járvány nem a kedvező irányba terelte a már rendszeresen sportolni vágyókat.Kaszás Ferenc a termek mai árazásával kapcsolatban elmondta, hogy az Előd Fight Academy-ban a havi bérlet ára 14 000 Ft/hó, de egyéni elbírálás alá kerül, hogy aki szociálisan rászorult, azok számára milyen kedvezményeket biztosítanak (például alacsonyabb tagdíj, hosszabb lejárati idő). Az alkalmi díjak pedig 3-5 ezer forint között vannak, attól függően, hogy melyik edzésre érkezett a vendég (küzdősport vagy kardio). 

Félnek visszatérni a vendégek az edzőtermekbe

Nem élsportolókkal foglalkozom, hanem átlagemberekkel. A legnagyobb eredménynek azt látom, ha egy inaktív ember a hatásomra, később rendszeresen aktívan él. Az edzőtermekben is van újratervezés, arra kell fordulni, amire igény van. A trendeket nem követem, hiszen személyi edzésekkel foglalkozunk, nálam az ember a fókusz és az mindig trendi kell, hogy legyen" - vallja Répási Edina, a Boutique Fitness Mozgás Stúdió tulajdonosa.

A konkurenciával szemben nem szeretnék versenyezni és nem is teszem, a minőségi és emberközpontú szolgáltatásban hiszek.  A covid alatt az online edzésekkel akartuk megtartani a vendégeket és vannak olyan vendégek és edzők, akik maradnak ennél a módszernél. Sok edző a covid alatt házhoz kezdett járni vagy az otthonában, szabadban fogadta a vendégeket, ennek az lett sokszor az eredménye, hogy a kényelem vagy épp a félelem miatt nem tértek vissza a termekbe. A koronavírus időszakában leállítottuk a bérleteket és lehetőséget adtunk a későbbi felhasználásra

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- fogalmazott Répási Edina, aki bízik benne, hogy bár még mindig csak nagyon kis százaléka sportol a magyar lakosságnak, de mindezek ellenére egyre növekszik a sportos életmódot követők tábora. Arra a kérdésünkre, hogy a koronavírus utáni újrakezdés mennyire erős, a szakember ezt így összegezte: „Nehéz, mivel a félelem és a bizonytalanság nagy. Félnek visszatérni a vendégek az edzőtermekbe. És eléggé nehéz erre építeni. Sokáig zárva voltunk."

A kollégáim és a vendégek háromnegyed része lemorzsolódott. A vírus előtt 5-en dolgoztunk, 1 éve egyedül dolgozom. Szinte teljesen elölről kellett kezdeni mindent. A 1,5 év alatt rengeteg a veszteség, mind anyagilag és mentálisan

- tette hozzá Répási Edina. A jelenlegi árképzésükkel kapcsolatban pedig elmondta: "Mindenkinek más az életritmusa, anyagi kerete. Egy alkalmas kombinált belépő nálunk 3 000 Ft, míg 2 alkalmas fitness belépő (önálló edzés, eszközeink korlátlan használatával) 4 800 Ft. A 8 alkalmas fitness belépő már 18 400 Ft, míg a 3 havi korlátlan fitness belépő 48 300 Ft. A 8 alkalmas kombinált bérlet (kiscsoportos foglalkozások bármelyikére érvényes) pedig 20 000 Ft; míg a 16 alkalmas személyi edzés bérlet ára 87 200 Ft.

Mi a helyzet a vidéki edzőtermekben?

Miután nem minden a fővárosról szól, kifejezetten kíváncsiak voltunk, hogy a vidéki régiókban van-e sajátos helyzet. Balogh Tamás, a debreceni Unifit Fitness Center szakmai és operatív igazgatója válaszolt kérdéseinkre. „Az edzőtermek nyitásához a pénz önmagában nem elegendő, sosem volt az. Az-az infrastruktúra, amit valaki beletesz egy nyitó vállalkozásba, azt megfelelő tartalommal, humán erőforrással, szakmai vezetéssel, szorgalommal és alázattal kell megtöltenie." Hozzátette:

A vendégek részéről az elvárások egyre magasabbak, amihez pedig anyagi erőforrások kellenek. A vidéki nagyvárosokra is igaz az, hogy nem lehet egy megfelelő színvonalú szolgáltatást nyitni kevés pénzzel. A Fitness ipart mindig is meghatározták a nyugat-európai és amerikai trendek, melyek a 90'-es évek óta folyamatosan betörnek és meghatározzák a hazai irányzatokat, amivel foglalkozni kell. De az alap mindig ugyanaz marad, a kondicionális képességek fejlesztése, egészségfejlesztés, egészségmegőrzés.

Mint azt Balogh Tamás kiemelte, "a debreceni Egyetem égisze alatt működik Fitness Centerünk mely szoros kapcsolatot tart a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetével, mely lehetőséget nyújt számunkra különböző sporttudományi kutatásokban való részvételre. Továbbá aktívan támogatjuk és segítjük az egyetemi hallgatók és dolgozók rekreációs életmódprogramjának minőségi kiszolgálását."

Fitness és életmódközpontunkat tudatosan, minden apró részletre figyelve építettük, mely a Debreceni Egyetem fejlesztéseként megvalósult intézményként komplexitásában és minőségében. Eszköz-parkunkban a nemzetközi fitnesziparban nagy múlttal és professzionális szakmai hozzáértéssel gyártott eszközöket vonultatjuk fel. Amiben mi többet tudunk adni az a prevenció. Mellettünk működik a Sport és életmódterápiás központ Sportdiagnosztikai részlege, ahol fel tudjuk mérni az egyén fizikai állapotát és olyan anamnézist tudunk felvenni, amiben speciális szakembert tudunk a vendég mellé rendelni

- fogalmazott Balogh Tamás, aki szerint mindez egy verseny előtti felkészülésben óriási előny. Ugyanakkor, mint mondta, míg külföldön működik az állandó tagdíj intézménye, addig hazai viszonylatban erre alig van példa, vidéken meg pláne elenyésző az ilyen rendszer. Hozzétette, "külföldön a belépő taggal a sportközpont szerződésbe foglalja az éves tagdíj nagyságát, amire itthon - cégek kivételével - nem nagyon van példa”.

Kérdésünkre, hogy forgalom alapján milyen tendencia látszik kibontakozni, az elmúlt évek alatt a sportos életmódot követők tábora nőtt vagy csökkent - Balogh Tamás operatív igazgató elmondta: 20 év statisztika alapján ő folyamatos növekedést lát. „Több mint 2000 edző tanítványomon keresztül látom, hogy ez egy jól fejlődő iparág. Sokan akarnak már egészségtudatosabban élni, sokan akarnak már mozogni, vagyis egyértelműen látszik kibontakozni, hogy az életmódváltók tábora növekszik." - fogalmazott a Pénzcentrum megkeresésére. Az áraikkal kapcsolatban pedig elmondta:

"Meg tudom erősíteni, hogy a koronavírus utáni nyitás még messze menően nem tart ott, ahol kellene. Az edzőtermek 8 hónapon át voltak bezárva minden hullámot összevetve. Ez kibontakozott az online térben és más alternatív megoldásokban is. A hosszú hónapok bezárása kemény pofon volt e réteg számára. Van, ahol 30% de nem ritka a 70%-os visszaesés sem, sőt van, aki végleg bezárt mert felemésztette tartalékát. A mozogni kívánó korosztály egyre fiatalabbá válik olyannyira, hogy 14 éves korcsoport megjelenése sem ritka már, azonban tekintve, hogy nő az életmódváltók köre, így nő más korosztályok érdeklődési köre is. A legnagyobb réteget centerükben azonban a +30 éves korosztályig bezáróan jelenti legfőképp” - zárta gondolatait Balogh Tamás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem