15 °C Budapest
office worker take paper towel after washing his hands cimlapi

Annyira elegük van a magyaroknak a járványból, hogy lassan kevesebben mosnak kezet, mint előtte

2021. október 18. 13:31

Egyre biztosabbak a magyarok az újabb megbetegedési hullámban, mégsem óvatosabbak a mindennapokban. A koronavírus ellen beoltott körülbelül 5,8 millió felnőttkorú magyar állampolgár fele május óta nem kapott újabb oltást, azaz számukra hamarosan letelik a legtöbb országban elfogadott, 6 hónap hosszúságú elméleti védettségi idő.

Az Ipsos legfrissebb kutatása szerint a 18 év felettiek 39%-a biztos, további 40% valószínűnek tartja a negyedik hullám kialakulását, míg tízből mindössze egy lakos nem lát erre esélyt. Összességében erősödtek a félelemek a két hónappal ezelőtti méréshez képest.

Mennyire tartja valószínűnek a negyedik megbetegedési hullám kialakulását idén ősszel Magyarországon?

(a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

Az egyes társadalmi szegmensek közül a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők közel negyede (24%) valószínűtlennek tart egy újabb megbetegedési hullámot. Szintén szkeptikusabb az átlagnál a vírus felfutásával kapcsolatban a legfiatalabb felnőttek korosztálya: a 18-29 évesek 17%-a nem tartja elképzelhetőnek, hogy megismétlődjenek a korábbiak. Velük szemben a 60 év felettiek állnak, körükben csak 4% véli úgy, hogy nem lesz őszi hullám, míg 48% biztos annak kialakulásában.

Az idősebbek védekezési gyakorlata a fentiekkel párhuzamosan nagyobb fegyelmezettséget mutat, mivel valamennyi személyes óvintézkedést az országos átlag felett alkalmaz a korosztály: 63%-uk még jelenleg is visel arcmaszkot legalább alkalmanként, 72% kifejezetten ügyel a rendszeres kézmosásra, 27% távol tartja magát a tömegközlekedéstől, illetve 32% a személyes kontaktusokat is kerüli.

Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre?

(felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

A teljes lakosságot továbbra is növekvő mobilitás és enyhe fegyelem jellemzi. Ugyan a magyarok valószínűsítik a járvány felfutását, úgy tűnik megbíznak a vakcinák jelentette védelemben, és nem az életük korlátozásában látják a biztonság zálogát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Ipsos tracking vizsgálata szerint enyhén nőtt a havi új oltások száma (a 4,9%-os augusztusi szinthez képest szeptemberben 6,8% kért újabb vakcinaadagot), az átoltottság megújításának tempója ugyanakkor jóval lassabb, mint ahogy „elöregszenek” a korábban felvett vakcinák. A romló védettségűek csoportját kiegészítve a mintegy 2,4 millió oltatlannal, a magyar felnőtt lakosság tényleges átoltottsága jelentően eshet egy hónapon belül, ha nem lendül fel a lakosság vakcinációs hajlandósága.

Legutóbb mikor kapott oltást a koronavírus ellen?

(felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő)

Az Ipsos havi rendszerességű Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint. A kutatócég 2020. április óta immár 19.000 rekordra bővült Covid-19 adatbázisa, illetve az abból készült – akár egyedi, konkrét ügyféligényre szabott – elemzések megvásárolhatók. Részletekért keresse szakértőinket!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm