1 °C Budapest
Close up shot pharmacist holding nasal spray medicine at the drugstore.Seasonal health issues

Jól halad a COVID elleni orrspray tesztelése: emberben is működhet az ígéretes szer

2021. október 15. 16:01

Kemenesi Gábor elmondta, már a harmadik tesztfázisban van az az orrspré, ami a kezelt sejteket megvédi a vírusfertőzéstől. A pécsi virológus szerint tőlünk függ, hogy ennek milyen lefolyása lesz a negyedik hullámnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Már a harmadik klinikai tesztfázis előtt áll az a koronavírus elleni szer, amellyel kapcsolatban a pécsi virológusok végeztek kutatásokat. A hatóanyag a kezelt sejteket megvédi a vírusfertőzéstől – mondta a Heteknek Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.

Laborkörülmények között igazoltuk azt, hogy az orrcsepp az azelasztin-hidroklorid hatóanyaga révén képes lehet a fertőzést, a vírus szaporodását megállítani, sőt azokat a sejteket, amiket kezeltünk vele, meg is védte a vírusfertőzéstől. Németországban még hátravan a harmadik klinikai tesztfázis, és úgy látszik, hogy emberben is működni fog, tehát ez egy ígéretes szer

– mondta Kemenesi Gábor.

Korábban lehetett hallani arról is, hogy a Pécsi Tudományegyetem virológusai az osztrákokkal közösen fejlesztenek egy koronavírus elleni vakcinát. Erről a projektről a kutató azt mondta, hogy mivel időközben többféle vakcina is elérhetővé vált világszerte, és óriási a gyártási kapacitás is, ez a fejlesztés „okafogyottá vált, bár kutatási szempontból továbbra is érdekes.”

Ugyanakkor szerinte esély nyílhat arra, hogy az mRNS-vakcinák gyártása Magyarországon is lehetővé váljon: igyekeznek hazahozni az mRNS-vakcinatechnológia tudástranszferét. „Az mRNS-vakcina gyártásához egy sor különböző kutatóelme kell: fehérjebiológus, modellező, virológus és sok más szakértő. Most itthon hozzuk létre ennek a tudományos hálózatát” – mondta Kemenesi.

A víruskutató a járvány negyedik hullámáról szólva hangsúlyozta: tőlünk függ, hogy ennek milyen lefolyása lesz.

Még sok az oltatlan ember, ők különösen veszélyeztetettek, megtölthetik a kórházakat, és előállhat megint egy olyan helyzet, amit senki nem szeretne látni

– jegyezte meg Kemenesi Gábor, hozzátéve, hogy az oltás felvétele mellett a maszkviselés is segíthet a járvány leküzdésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?