Nagyon pörögnek a magyar nők egyes betegségek tünetein: erre kerestek rá a legtöbbször

Nagyon pörögnek a magyar nők egyes betegségek tünetein: erre kerestek rá a legtöbbször

2021. október 5. 20:28

Minden korosztályban a krónikus fáradtságra panaszkodtak a legtöbben az év első felében, ez derült ki legalábbis egy friss felmérésből. Az egészségük iránt érdeklődők több mint harmadánál a dohányzás vagy túlsúly állhat a panaszok hátterében.

A Dokio alkalmazást fejlesztő Egészségplatform Kft. ügyvezetője, Radnóczi Gergely ismertette a tünetellenőrző rendszerben eddig megadott adatok alapján készült kutatás eredményét. Az alkalmazáson keresztül, a kevesebb, mint egy éves működése óta már több mint 100 ezer ember ellenőrizte a tüneteit. A decemberi indulás óta az elmúlt hónapokban leggyakrabban fáradtságot és a fejfájást jelölték meg panaszként a felhasználók.

„A Dokio tünetellenőrzője a részletes és alaposan összeállított kérdéssornak köszönhetően a felhasználó összes felmerülő panaszát rögzíti, majd tünet együtteseket és kockázati tényezőket figyelembe véve adja meg a lehetséges okokat és irányítja a felhasználót a megfelelő szakorvoshoz.” – mondta Radnóczi Gergely. „A tünetellenőrző az elmúlt hónapban a leggyakrabban tenziós fejfájásra gyanakodott – ezt leginkább a stressz és az alváshiány váltja ki. Valószínűleg nem véletlen, hogy a járvány harmadik hulláma alatt ilyen sokan panaszkodtak hasonló tünetekre, hiszen több más kutatás is rámutatott, hogy a karantén időszak és a bezártság gyakori velejárója a kevesebb alvás és megnövekedett stressz-szint.”

A keresett tünetek alapján az első két helyen minden korosztálynál a fáradtság és a fejfájás állt. Ezen kívül sokan kerestek rá emésztőrendszeri panaszokra, például hasi fájdalomra, puffadásra, hányingerre. Kivételt képeznek ez alól a 60 év fölöttiek, akik a legtöbbször ízületi fájdalmakra, mozgásszervi problémákra panaszkodtak, minél idősebb korosztályról beszélünk, annál gyakrabban - írja közleményében a cég.

„Az elmúlt időszakban gyakran keresett tünetek között voltak a nátha és egyéb megfázásos tünetek, amik akár egy COVID-fertőzésre utalhatnak. Ugyanakkor a COVID-fertőzés csak az orvosoknál elérhető PCR- vagy antigén teszttel állapítható meg, az online tünetellenőrzés nem elegendő, hiszen a betegség tünetei hasonlítanak más fertőzésekhez” – osztotta meg Radnóczi Gergely. Az ügyvezető hozzátette, hogy

akinél felmerül a fertőzés gyanúja, az mindenképpen végeztessen el egy klinikai tesztet.

Ahhoz, hogy minél pontosabb eredményt adjon, a panaszok mellett a tünetellenőrző a kockázati tényezőkre is rákérdez. A felhasználók 40 százaléka jelölt meg magas testtömegindexet (túlsúlyt vagy bizonyos fokú elhízást), 37,8 százalék pedig dohányzást. Ezek a magas arányok összhangban vannak az országos átlaggal:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

felmérések szerint a magyar felnőttek mintegy 28 százaléka dohányzik, és 58 százaléka túlsúllyal küzd.

Az országos statisztikák alapján a férfiaknál még rosszabbak az arányok, ennek ellenére a férfiak átlagosan kevesebbet foglalkoznak az egészségükkel, és ritkábban mennek el szűrővizsgálatokra, mint a nők. Ezt tükrözik az app adatai is:

a tünetellenőrzőt 70%-ban nők használták 2021 január és május között.

A Dokio felmérése alapján az emberek több mint 70 százaléka legfeljebb évi egy-két alkalommal (35,15 százalék), vagy annál ritkábban (36,42 százalék) vesz igénybe magánegészségügyi szolgáltatást. A legtöbben a rövidebb várakozási idő miatt választanak privát ellátást állami intézmény helyett, és a válaszadók 39,65 százaléka szerint a magánklinikákon figyelmesebbek, segítőkészebbek az orvosok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?