22 °C Budapest
Nagyon pörögnek a magyar nők egyes betegségek tünetein: erre kerestek rá a legtöbbször

Nagyon pörögnek a magyar nők egyes betegségek tünetein: erre kerestek rá a legtöbbször

2021. október 5. 20:28

Minden korosztályban a krónikus fáradtságra panaszkodtak a legtöbben az év első felében, ez derült ki legalábbis egy friss felmérésből. Az egészségük iránt érdeklődők több mint harmadánál a dohányzás vagy túlsúly állhat a panaszok hátterében.

A Dokio alkalmazást fejlesztő Egészségplatform Kft. ügyvezetője, Radnóczi Gergely ismertette a tünetellenőrző rendszerben eddig megadott adatok alapján készült kutatás eredményét. Az alkalmazáson keresztül, a kevesebb, mint egy éves működése óta már több mint 100 ezer ember ellenőrizte a tüneteit. A decemberi indulás óta az elmúlt hónapokban leggyakrabban fáradtságot és a fejfájást jelölték meg panaszként a felhasználók.

„A Dokio tünetellenőrzője a részletes és alaposan összeállított kérdéssornak köszönhetően a felhasználó összes felmerülő panaszát rögzíti, majd tünet együtteseket és kockázati tényezőket figyelembe véve adja meg a lehetséges okokat és irányítja a felhasználót a megfelelő szakorvoshoz.” – mondta Radnóczi Gergely. „A tünetellenőrző az elmúlt hónapban a leggyakrabban tenziós fejfájásra gyanakodott – ezt leginkább a stressz és az alváshiány váltja ki. Valószínűleg nem véletlen, hogy a járvány harmadik hulláma alatt ilyen sokan panaszkodtak hasonló tünetekre, hiszen több más kutatás is rámutatott, hogy a karantén időszak és a bezártság gyakori velejárója a kevesebb alvás és megnövekedett stressz-szint.”

A keresett tünetek alapján az első két helyen minden korosztálynál a fáradtság és a fejfájás állt. Ezen kívül sokan kerestek rá emésztőrendszeri panaszokra, például hasi fájdalomra, puffadásra, hányingerre. Kivételt képeznek ez alól a 60 év fölöttiek, akik a legtöbbször ízületi fájdalmakra, mozgásszervi problémákra panaszkodtak, minél idősebb korosztályról beszélünk, annál gyakrabban - írja közleményében a cég.

„Az elmúlt időszakban gyakran keresett tünetek között voltak a nátha és egyéb megfázásos tünetek, amik akár egy COVID-fertőzésre utalhatnak. Ugyanakkor a COVID-fertőzés csak az orvosoknál elérhető PCR- vagy antigén teszttel állapítható meg, az online tünetellenőrzés nem elegendő, hiszen a betegség tünetei hasonlítanak más fertőzésekhez” – osztotta meg Radnóczi Gergely. Az ügyvezető hozzátette, hogy

akinél felmerül a fertőzés gyanúja, az mindenképpen végeztessen el egy klinikai tesztet.

Ahhoz, hogy minél pontosabb eredményt adjon, a panaszok mellett a tünetellenőrző a kockázati tényezőkre is rákérdez. A felhasználók 40 százaléka jelölt meg magas testtömegindexet (túlsúlyt vagy bizonyos fokú elhízást), 37,8 százalék pedig dohányzást. Ezek a magas arányok összhangban vannak az országos átlaggal:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

felmérések szerint a magyar felnőttek mintegy 28 százaléka dohányzik, és 58 százaléka túlsúllyal küzd.

Az országos statisztikák alapján a férfiaknál még rosszabbak az arányok, ennek ellenére a férfiak átlagosan kevesebbet foglalkoznak az egészségükkel, és ritkábban mennek el szűrővizsgálatokra, mint a nők. Ezt tükrözik az app adatai is:

a tünetellenőrzőt 70%-ban nők használták 2021 január és május között.

A Dokio felmérése alapján az emberek több mint 70 százaléka legfeljebb évi egy-két alkalommal (35,15 százalék), vagy annál ritkábban (36,42 százalék) vesz igénybe magánegészségügyi szolgáltatást. A legtöbben a rövidebb várakozási idő miatt választanak privát ellátást állami intézmény helyett, és a válaszadók 39,65 százaléka szerint a magánklinikákon figyelmesebbek, segítőkészebbek az orvosok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem