7 °C Budapest
Close up portrait of a man using pm 2.5 pollution mask in the street of a big city

Koronavírus-tagadó fellegvár lett Magyarország: kevés ilyen van Európában

2021. augusztus 24. 14:02

Kiugróan sok magyar szerint a koronavírus okozta egészségügyi kockázatot szintjét egyszerűen túlbecsülték. Ezzel hazánk Európában a 4. legszkeptikusabb országnak mondható úgy, hogy közben 20 ország közül nálunk él a legtöbb olyan ember, akinek a véleménye szerint a lezárások több kárt okoztak, mint hasznot.

A Covid-19 durva veszélyességével szembeni szkepticizmus még mindig igen elterjedt Európában – derült ki a YouGov friss felméréséből. A közzétett adatok ugyanis feltárták többek között, hogy Románia a legnagyobb szkeptikus fellegvár 2021-ben, ami a koronavírus veszélyességét illeti.

Keleti szomszédunknál ugyanis a válaszadók 46 százaléka szerint a Covid-19 okozta egészségügyi kockázatokat markánsan túlbecsülték. Ugyancsak kifejezetten magas a szkeptikusabbak aránya Bulgáriában is, ahol a válaszadók 41 százaléka vélekedett úgy, hogy a halálos vírus kockázatai nem annyira magasak, mint ahogy azt mondják.

Ahogy a statisztikán látszik, a magyar lakosság is durván szkeptikusnak számít Európában. A kutatásból ugyanis az derült ki, hogy hazánkban az emberek

36 százaléka, azaz csaknem tízből minden 4. ember szerint a döntéshozók, szakértők túlbecsülik a Covid-19 egészségügyi kockázatának a szintjét.

Ezzel az eredménnyel egyébként a magyarok, a görögökkel együtt, Európa 4. legszkeptikusabb államának számít. De ugyancsak sok, a vírus komolyságában kételkedő állampolgár él Svájcban, Szlovákiában, Ausztriában és Csehországban itt. Ezekben az államokban 30 vagy afölötti a szkeptikusok aránya.

Ezzel szemben a skála másik végén, Svédországban, Portugáliában, Olaszországban és Spanyolországban regisztrálták a legkevesebb kételkedőt. Ezekben az országokban, mind 20 százalék alatti a szkeptikusok aránya. Legkevesebben Svédországban vannak, 14 százaléknyian.

Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy a szkeptikusok aránya csupán Romániában és Bulgáriában a legmagasabb. A legtöbb országban, így Magyarországon is azok vannak a legtöbben, hazánkban éppen 50 százaléknyian, akik szerint a helyén van kezelve a helyzet. Ezzel szemben érdekes, hogy például Németországban, Hollandiában, Spanyolországban és Portugáliában a legtöbben azok vannak, akik szerint épphogy alábecsülték a Covid-19 okozta egészségügyi kockázatok szintjét. Magyarországon mondjuk ezt csak 7 százaléknyian gondolják, ami a második legkisebb aránynak felel meg egész Európában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindent, csak lezárást ne!

A friss, Európai szintű felmérés a szkeptikus fellegvárakon túl kíváncsi volt arra is, mit gondolnak az emberek arról, hogy az úgynevezett lezárások (lockdowns), mennyire szükségszerűek. Magyarország itt már az élre állt,

Hasonlóan sok elégedetlen a lezárásokkal kapcsolatban még Horvátországban, Bulgáriában, Görögországban és Csehországban van. Mindegyik országban 30 vagy annál több százaléknyian. Két másik szomszédunk is közel van ugyanakkor, Ausztriában és Szlovákiában az emberek 26-26 százaléka egyaránt úgy vélekedik, hogy a lezárások többet ártottak, mint amennyi jót.

Jól látszik, hogy a szkeptikusok és az úgymond lezárásellenes országok tábora szépen összefésülhető.

Nem nagy meglepetésre a lista másik végén most is olyan országok találhatók, mint Portugália, Spanyolország vagy éppen Svédország. Magyarországon egyébként a megkérdezettek csupán 20 százaléka vallotta azt, hogy a lezárás még mindig több hasznot hajtott, mint amennyi kárt okozott. Emellé még 28 százaléknyian vélekedtek úgy, hogy ugyannyi kár és haszon származott ezekből az intézkedésekből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem