Close up portrait of a man using pm 2.5 pollution mask in the street of a big city

Koronavírus-tagadó fellegvár lett Magyarország: kevés ilyen van Európában

2021. augusztus 24. 14:02

Kiugróan sok magyar szerint a koronavírus okozta egészségügyi kockázatot szintjét egyszerűen túlbecsülték. Ezzel hazánk Európában a 4. legszkeptikusabb országnak mondható úgy, hogy közben 20 ország közül nálunk él a legtöbb olyan ember, akinek a véleménye szerint a lezárások több kárt okoztak, mint hasznot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Covid-19 durva veszélyességével szembeni szkepticizmus még mindig igen elterjedt Európában – derült ki a YouGov friss felméréséből. A közzétett adatok ugyanis feltárták többek között, hogy Románia a legnagyobb szkeptikus fellegvár 2021-ben, ami a koronavírus veszélyességét illeti.

Keleti szomszédunknál ugyanis a válaszadók 46 százaléka szerint a Covid-19 okozta egészségügyi kockázatokat markánsan túlbecsülték. Ugyancsak kifejezetten magas a szkeptikusabbak aránya Bulgáriában is, ahol a válaszadók 41 százaléka vélekedett úgy, hogy a halálos vírus kockázatai nem annyira magasak, mint ahogy azt mondják.

Ahogy a statisztikán látszik, a magyar lakosság is durván szkeptikusnak számít Európában. A kutatásból ugyanis az derült ki, hogy hazánkban az emberek

36 százaléka, azaz csaknem tízből minden 4. ember szerint a döntéshozók, szakértők túlbecsülik a Covid-19 egészségügyi kockázatának a szintjét.

Ezzel az eredménnyel egyébként a magyarok, a görögökkel együtt, Európa 4. legszkeptikusabb államának számít. De ugyancsak sok, a vírus komolyságában kételkedő állampolgár él Svájcban, Szlovákiában, Ausztriában és Csehországban itt. Ezekben az államokban 30 vagy afölötti a szkeptikusok aránya.

Ezzel szemben a skála másik végén, Svédországban, Portugáliában, Olaszországban és Spanyolországban regisztrálták a legkevesebb kételkedőt. Ezekben az országokban, mind 20 százalék alatti a szkeptikusok aránya. Legkevesebben Svédországban vannak, 14 százaléknyian.

Az igazsághoz ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy a szkeptikusok aránya csupán Romániában és Bulgáriában a legmagasabb. A legtöbb országban, így Magyarországon is azok vannak a legtöbben, hazánkban éppen 50 százaléknyian, akik szerint a helyén van kezelve a helyzet. Ezzel szemben érdekes, hogy például Németországban, Hollandiában, Spanyolországban és Portugáliában a legtöbben azok vannak, akik szerint épphogy alábecsülték a Covid-19 okozta egészségügyi kockázatok szintjét. Magyarországon mondjuk ezt csak 7 százaléknyian gondolják, ami a második legkisebb aránynak felel meg egész Európában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mindent, csak lezárást ne!

A friss, Európai szintű felmérés a szkeptikus fellegvárakon túl kíváncsi volt arra is, mit gondolnak az emberek arról, hogy az úgynevezett lezárások (lockdowns), mennyire szükségszerűek. Magyarország itt már az élre állt,

Hasonlóan sok elégedetlen a lezárásokkal kapcsolatban még Horvátországban, Bulgáriában, Görögországban és Csehországban van. Mindegyik országban 30 vagy annál több százaléknyian. Két másik szomszédunk is közel van ugyanakkor, Ausztriában és Szlovákiában az emberek 26-26 százaléka egyaránt úgy vélekedik, hogy a lezárások többet ártottak, mint amennyi jót.

Jól látszik, hogy a szkeptikusok és az úgymond lezárásellenes országok tábora szépen összefésülhető.

Nem nagy meglepetésre a lista másik végén most is olyan országok találhatók, mint Portugália, Spanyolország vagy éppen Svédország. Magyarországon egyébként a megkérdezettek csupán 20 százaléka vallotta azt, hogy a lezárás még mindig több hasznot hajtott, mint amennyi kárt okozott. Emellé még 28 százaléknyian vélekedtek úgy, hogy ugyannyi kár és haszon származott ezekből az intézkedésekből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 24. vasárnap
Salamon
42. hét
Október 24.
Az ENSZ világnapja
Október 24.
A magyar operett napja
Október 24.
Az origami világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 23. 19:19