Young brunette concerned with sore throat touching neck and looking worried.

Miről árulkodnak a mononukleózis tünetei? Mi a mononukleózis diéta lényege, mononukleózis teszt

2021. augusztus 22. 15:02

A mononukleózis, köznyelven a csókbetegség gyakoribb fertőzés, mint azt gondolnánk, azonban a mononukleózis tünetei és a konkrét kórkép csak ritkán mutatkozik meg. Na de mi az a mononukleózis? Hihetünk a szóbeszédnek és tényleg csókkal lehet elkapni? Mik a mononukleózis tünetei, mik a mononukleózis okai?

Cikkünkben a mononukleózis nevű betegségről nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak: eláruljuk, mi a mononukleózis és hogyan védekezhetünk a mononukleózis ellen. Mik a mononukleózis tünetei és hogyan mutatkozik meg a mononukleózis a kezdeti fázisokban? Mi a teendő súlyos mononukleózis esetén, van okunk az aggodalomra, ha kialakul a mononukleózis? Hogyan mutatható ki a mononukleózis teszt segítségével, mik lehetnek a mononukleózis lelki okai? Hogyan mulaszthatóak el a mononukleózis tünetei mononukleózis diéta segítségével?

Mi a mononukleózis, más néven csókbetegség?

A mononukleózis, hivatalos nevén Pfeiffer-féle mirigyláz, avagy köznéven csókbetegség egy, az emberiséget az ősidők óta kísérő vírusos, fertőző betegség. A mononukleózis azért kapta mind a magyar, mind más nyelvekben a „csókbetegség” elnevezést, mert a mononukleózis nyállal, illetve gyakran cseppfertőzés útján terjed. A mononukleózis kifejezetten a fiatal, 30 év alatti korosztály betegsége, később nem jellemző.

A tévhitekkel ellentétben a mononukleózis nem csak csókolózás útján, a nyállal való közvetlen érintkezéssel terjed - habár a betegség így jut át a legegyszerűbben egyik emberről a másikra -, elég hozzá közös pohárból innunk is. A mononukleózis cseppfertőzéses terjedése aránylag ritkább, de szintén nem kizárható. A mononukleózis fertőzés aránylag könnyen elkapható a szórakozóhelyeken, ahol gyakran körbejárnak közös poharak, cigaretták, vagy például nem megfelelően fertőtlenített vízipipák, szívószálak stb.

A mononukleózis a legtöbb esetben tünetmentes lefolyású betegség, a lakosság zöme átesik rajta legkésőbb a húszas évei során, azonban a mononukleózis kórképe, súlyos tünetei alkalmanként tényleges betegséget okoznak. A mononukleózis lappangási ideje 7-49 nap, ez alatt a mononukleózis lefolyása történhet teljes tünetmentességgel, lappangva, de jelentkezhet a mononukleózis hirtelen, erős tünetekkel is. A mononukleózis könnyen terjed, a betegség a fertőzött nyálával tünetmentesség és a mononukleózis lefolyása után, hetekig is elkapható.

A mononukleózis a klasszikus fiatalkori betegségekhez hasonlóan egyszer kapható el, utána a szervezet rezisztenssé válik a vírusra. A mononukleózis heveny stádiuma körülbelül 3 hétig tart, 2-4 héten belül spontán meggyógyul (kezelést nem igénylő betegség). A súlyosabb mononukleózis, ha mirigygyulladásos tüneteket produkál, akár hónapokon keresztül is eltarthat. A mononukleózis nagyon ritkán okoz szövődményeket, leginkább a felülfertőződés ellen kell antibiotikumokkal védekeznünk.

Mik a mononukleózis tünetei?

A mononukleózis leggyakrabban észrevétlenül átvonul a szervezeten, azonban, ha a mononukleózis tüneteket produkál, leggyakrabban a tartós fáradtság- és levertségérzés utalhat a fertőzésre. Súlyosabb esetekben a mononukleózis tünetei között megjelenik a láz, a fejfájás, a torok- és mandulagyulladás, a száraz köhögés, az izomfájdalmak és a bőrkiütések.

A mononukleózis tünetei jellegzetes, herpeszre emlékeztető, vagy világos színű kiütéseket, fekélyeket produkálhatnak a lágy szájpadláson és az uvula környékén, a későbbiekben pedig a nyakon észlelhető a nyirokcsomó-duzzanat – a mononukleózis tünetei között ez tart a legtovább. Ritka esetekben a fekélyek felülfertőződhetnek, kialakulhatnak olyan szövődmények, mint például a garatödéma. Ritka esetekben a mononukleózis terhelő hatással lehet a májra, éppen ezért a mononukleózis leküzdése alatt és után célszerű a mononukleózis diéta betartása.

Mik a mononukleózis okai, a mononukleózis lelki okai?

Gyakori kérdés, hogy mik lehetnek a mononukleózis lelki okai, összefügghet-e a betegség depresszióval vagy más lelki problémákkal. A válaszunk nagyon egyszerű: a mononukleózisnak nincsenek konkrét lelki okai, azonban a sok stressz, a vitaminhiány és az immunrendszer általános legyengült állapota hozzájárulhat ahhoz, hogy megjelennek a mononukleózis tünetei, vagy súlyosabbá válhat a betegség.

A mononukleózis valódi okozója egy vírus, egészen konkrétan a herpeszvírusok családjába tartozó Epstein-Barr-vírus (röviden: EBV), ami a B-limfocitákban szaporodik. Az EBV életciklusa két szakaszból áll: az egyikben szaporodik és terjed, a másikban rejtőzködik, vagyis kivonja magát az emberi immunrendszer ellenőrzése alól. Az EBV az emberi vírusgazda nyirokcsomóiban halmoz fel tartalékot, ide a betegség „visszavonul”, a későbbiekben pedig újabb és újabb fertőzéseket indít.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A mononukleózis diagnosztizálása: Mononukleózis teszt

A mononukleózis tünetei heveny esetben könnyen összekeverhetőek más betegségekkel, vagy egy egyszerű, fáradékonysággal kísért felső-légúti megbetegedéssel. Amennyiben a torokfájás, mandulagyulladás nem múlik el 1-3 napon belül, illetve megjelennek a szájüregben vagy az uvula irányában a mononukleózis jellegzetes, herpeszszerű tünetei, tüstént forduljunk orvoshoz, aki kiírhat minket betegszabadságra, táppénzre, vagy igazolást adhat az iskolában.

A mononukleózis teszt elvégzése egyébként egyszerű és gyors folyamat, ugyanis a mononukleózis fertőzés egyértelműen kimutatható a vérből – a szervezet humorális, vagyis a vírusfehérjék elleni antitestek termelésével védekezik, illetve megfigyelhető a cellurális immunválasz is. A mononukleózis vérképe: leukocitózis atípusos leukocitákkal, trombocitopénia.

A mononukleózis kezelése

Ahogy a fentiekben is leírtuk, a mononukleózis egy autolimitált betegség, így a mononukleózis tünetei esetén, akármilyen súlyosak legyenek, nem alkalmaznak kezelést, a vírusos kórkép szabad lefolyású. A mononukleózis okozta herpeszszerű fekélyek felülfertőződése ellen az orvosunk antibiotikumos gyógyszeres kezelést írhat elő, a szövődmények elkerülése végett pedig rövid ideig kortikoszteroid is adható. A mononukleózis tünetei csillapíthatóak vény nélküli fájdalom- és lázcsillapítókkal, illetve a szájhigiéniánk támogatása céljából alkalmazhatunk klórhexidines, hidrogén-peroxidos öblögetést.

Mononukleózis diéta

A mononukleózis diéta egy egyszerű, könnyen betartható, májkímélő diéta. Tartózkodjuk a mononukleózis diéta alatt a nagyon zsíros, fűszeres ételektől, fogyasszunk minél több, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldséget, gyümölcsöt, gyógyteát, illetve sok vizet.

Megelőzhető a mononukleózis?

A mononukleózis, habár láthatatlan, egy nagyon gyakori vírusos fertőzés. Védekezhetünk a mononukleózis ellen azzal, ha tartózkodunk attól, hogy másokkal közös poharat vagy más, a nyállal érintkező tárgyakat használunk, de alapvetően nem érdemes erőfeszítéseket tenni a mononukleózis elkerüléséért, hiszen a vírus bárhol, könnyen elkapható.

Mit tegyünk mononukleózis gyanúja esetén?

A mononukleózis koronavírus járvány esetén is jelen lehet, éppen ezért mindig figyeljünk oda a két vírusos megbetegedés eltérő tüneteire! Ha úgy gondoljuk, hogy a mononukleózis tünetei kerülgetnek, ne habozzunk felkeresni háziorvosunkat, aki megállapítja, hogy tényleg mononukleózis vírus áll-e fenn. Amennyiben gyanakszunk a fertőzésre, mindenképpen kerüljük a másokkal való érintkezést és semmiképpen se fogyasszunk ételt, italt közös pohárból, étkészletből, illetve tartózkodjunk a másokkal való csókolózástól is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem