Young brunette concerned with sore throat touching neck and looking worried.

Miről árulkodnak a mononukleózis tünetei? Mi a mononukleózis diéta lényege, mononukleózis teszt

2021. augusztus 22. 15:02

A mononukleózis, köznyelven a csókbetegség gyakoribb fertőzés, mint azt gondolnánk, azonban a mononukleózis tünetei és a konkrét kórkép csak ritkán mutatkozik meg. Na de mi az a mononukleózis? Hihetünk a szóbeszédnek és tényleg csókkal lehet elkapni? Mik a mononukleózis tünetei, mik a mononukleózis okai?

Cikkünkben a mononukleózis nevű betegségről nyújtunk tájékoztatást olvasóinknak: eláruljuk, mi a mononukleózis és hogyan védekezhetünk a mononukleózis ellen. Mik a mononukleózis tünetei és hogyan mutatkozik meg a mononukleózis a kezdeti fázisokban? Mi a teendő súlyos mononukleózis esetén, van okunk az aggodalomra, ha kialakul a mononukleózis? Hogyan mutatható ki a mononukleózis teszt segítségével, mik lehetnek a mononukleózis lelki okai? Hogyan mulaszthatóak el a mononukleózis tünetei mononukleózis diéta segítségével?

Mi a mononukleózis, más néven csókbetegség?

A mononukleózis, hivatalos nevén Pfeiffer-féle mirigyláz, avagy köznéven csókbetegség egy, az emberiséget az ősidők óta kísérő vírusos, fertőző betegség. A mononukleózis azért kapta mind a magyar, mind más nyelvekben a „csókbetegség” elnevezést, mert a mononukleózis nyállal, illetve gyakran cseppfertőzés útján terjed. A mononukleózis kifejezetten a fiatal, 30 év alatti korosztály betegsége, később nem jellemző.

A tévhitekkel ellentétben a mononukleózis nem csak csókolózás útján, a nyállal való közvetlen érintkezéssel terjed - habár a betegség így jut át a legegyszerűbben egyik emberről a másikra -, elég hozzá közös pohárból innunk is. A mononukleózis cseppfertőzéses terjedése aránylag ritkább, de szintén nem kizárható. A mononukleózis fertőzés aránylag könnyen elkapható a szórakozóhelyeken, ahol gyakran körbejárnak közös poharak, cigaretták, vagy például nem megfelelően fertőtlenített vízipipák, szívószálak stb.

A mononukleózis a legtöbb esetben tünetmentes lefolyású betegség, a lakosság zöme átesik rajta legkésőbb a húszas évei során, azonban a mononukleózis kórképe, súlyos tünetei alkalmanként tényleges betegséget okoznak. A mononukleózis lappangási ideje 7-49 nap, ez alatt a mononukleózis lefolyása történhet teljes tünetmentességgel, lappangva, de jelentkezhet a mononukleózis hirtelen, erős tünetekkel is. A mononukleózis könnyen terjed, a betegség a fertőzött nyálával tünetmentesség és a mononukleózis lefolyása után, hetekig is elkapható.

A mononukleózis a klasszikus fiatalkori betegségekhez hasonlóan egyszer kapható el, utána a szervezet rezisztenssé válik a vírusra. A mononukleózis heveny stádiuma körülbelül 3 hétig tart, 2-4 héten belül spontán meggyógyul (kezelést nem igénylő betegség). A súlyosabb mononukleózis, ha mirigygyulladásos tüneteket produkál, akár hónapokon keresztül is eltarthat. A mononukleózis nagyon ritkán okoz szövődményeket, leginkább a felülfertőződés ellen kell antibiotikumokkal védekeznünk.

Mik a mononukleózis tünetei?

A mononukleózis leggyakrabban észrevétlenül átvonul a szervezeten, azonban, ha a mononukleózis tüneteket produkál, leggyakrabban a tartós fáradtság- és levertségérzés utalhat a fertőzésre. Súlyosabb esetekben a mononukleózis tünetei között megjelenik a láz, a fejfájás, a torok- és mandulagyulladás, a száraz köhögés, az izomfájdalmak és a bőrkiütések.

A mononukleózis tünetei jellegzetes, herpeszre emlékeztető, vagy világos színű kiütéseket, fekélyeket produkálhatnak a lágy szájpadláson és az uvula környékén, a későbbiekben pedig a nyakon észlelhető a nyirokcsomó-duzzanat – a mononukleózis tünetei között ez tart a legtovább. Ritka esetekben a fekélyek felülfertőződhetnek, kialakulhatnak olyan szövődmények, mint például a garatödéma. Ritka esetekben a mononukleózis terhelő hatással lehet a májra, éppen ezért a mononukleózis leküzdése alatt és után célszerű a mononukleózis diéta betartása.

Mik a mononukleózis okai, a mononukleózis lelki okai?

Gyakori kérdés, hogy mik lehetnek a mononukleózis lelki okai, összefügghet-e a betegség depresszióval vagy más lelki problémákkal. A válaszunk nagyon egyszerű: a mononukleózisnak nincsenek konkrét lelki okai, azonban a sok stressz, a vitaminhiány és az immunrendszer általános legyengült állapota hozzájárulhat ahhoz, hogy megjelennek a mononukleózis tünetei, vagy súlyosabbá válhat a betegség.

A mononukleózis valódi okozója egy vírus, egészen konkrétan a herpeszvírusok családjába tartozó Epstein-Barr-vírus (röviden: EBV), ami a B-limfocitákban szaporodik. Az EBV életciklusa két szakaszból áll: az egyikben szaporodik és terjed, a másikban rejtőzködik, vagyis kivonja magát az emberi immunrendszer ellenőrzése alól. Az EBV az emberi vírusgazda nyirokcsomóiban halmoz fel tartalékot, ide a betegség „visszavonul”, a későbbiekben pedig újabb és újabb fertőzéseket indít.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mononukleózis diagnosztizálása: Mononukleózis teszt

A mononukleózis tünetei heveny esetben könnyen összekeverhetőek más betegségekkel, vagy egy egyszerű, fáradékonysággal kísért felső-légúti megbetegedéssel. Amennyiben a torokfájás, mandulagyulladás nem múlik el 1-3 napon belül, illetve megjelennek a szájüregben vagy az uvula irányában a mononukleózis jellegzetes, herpeszszerű tünetei, tüstént forduljunk orvoshoz, aki kiírhat minket betegszabadságra, táppénzre, vagy igazolást adhat az iskolában.

A mononukleózis teszt elvégzése egyébként egyszerű és gyors folyamat, ugyanis a mononukleózis fertőzés egyértelműen kimutatható a vérből – a szervezet humorális, vagyis a vírusfehérjék elleni antitestek termelésével védekezik, illetve megfigyelhető a cellurális immunválasz is. A mononukleózis vérképe: leukocitózis atípusos leukocitákkal, trombocitopénia.

A mononukleózis kezelése

Ahogy a fentiekben is leírtuk, a mononukleózis egy autolimitált betegség, így a mononukleózis tünetei esetén, akármilyen súlyosak legyenek, nem alkalmaznak kezelést, a vírusos kórkép szabad lefolyású. A mononukleózis okozta herpeszszerű fekélyek felülfertőződése ellen az orvosunk antibiotikumos gyógyszeres kezelést írhat elő, a szövődmények elkerülése végett pedig rövid ideig kortikoszteroid is adható. A mononukleózis tünetei csillapíthatóak vény nélküli fájdalom- és lázcsillapítókkal, illetve a szájhigiéniánk támogatása céljából alkalmazhatunk klórhexidines, hidrogén-peroxidos öblögetést.

Mononukleózis diéta

A mononukleózis diéta egy egyszerű, könnyen betartható, májkímélő diéta. Tartózkodjuk a mononukleózis diéta alatt a nagyon zsíros, fűszeres ételektől, fogyasszunk minél több, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldséget, gyümölcsöt, gyógyteát, illetve sok vizet.

Megelőzhető a mononukleózis?

A mononukleózis, habár láthatatlan, egy nagyon gyakori vírusos fertőzés. Védekezhetünk a mononukleózis ellen azzal, ha tartózkodunk attól, hogy másokkal közös poharat vagy más, a nyállal érintkező tárgyakat használunk, de alapvetően nem érdemes erőfeszítéseket tenni a mononukleózis elkerüléséért, hiszen a vírus bárhol, könnyen elkapható.

Mit tegyünk mononukleózis gyanúja esetén?

A mononukleózis koronavírus járvány esetén is jelen lehet, éppen ezért mindig figyeljünk oda a két vírusos megbetegedés eltérő tüneteire! Ha úgy gondoljuk, hogy a mononukleózis tünetei kerülgetnek, ne habozzunk felkeresni háziorvosunkat, aki megállapítja, hogy tényleg mononukleózis vírus áll-e fenn. Amennyiben gyanakszunk a fertőzésre, mindenképpen kerüljük a másokkal való érintkezést és semmiképpen se fogyasszunk ételt, italt közös pohárból, étkészletből, illetve tartózkodjunk a másokkal való csókolózástól is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?