9 °C Budapest
Picture of adorable little boy having doctors appointment

Tovább bővül a gyermekek poszt-COVID ellátása a Semmelweis Egyetemen

2021. augusztus 2. 17:51

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika után a Szent Rókus Klinikai Tömbben található Semmelweis Egyetemi Szakrendelő Intézetben (SESZI) is várják azokat a gyerekeket, akiknek korábban bizonyítottan koronavírus-fertőzésük volt, és tartósan különböző tünetektől szenvednek.

Az egyetem gyermekgyógyászati poszt-COVID rendelésein azokat a 18 év alattiakat várják, akik a koronavírus-fertőzés után 6-8 héttel, vagy akár több hónappal is az életminőséget rontó, elhúzódó tünetekkel küzdenek. A szűnni nem akaró légúti panaszok (pl. nehézlégzés, köhögés), a fáradékonyság és a gyengeség is ezek közé tartozhat, mint ahogyan a végtagzsibbadás, a fejfájás, a szívdobogás-érzés, a mellkasi fájdalom is. Amennyiben bizonytalan, mással nem magyarázható kiütések, hasmenés, visszatérő hasi fájdalom jelentkezik a koronavírus-fertőzés után, szintén érdemes felkeresni a rendelést, továbbá olyan pszichés panaszok megjelenésekor is, mint a szorongás, a depresszió, az alacsonyabb stressztűrő képesség és az ingerlékenység - közölte a Semmelweis Egyetem.

Az egyetem gyermekgyógyászati poszt-COVID vagy más kifejezéssel long-COVID (hosszútávú COVID) kapacitása 2021. július 6-ától bővült tovább a Szent Rókus Klinikai Tömbben található Semmelweis Egyetemi Szakrendelő Intézetben (SESZI) megnyílt rendeléssel.

Az eddigi tapasztalat szerint a jelentkezők nagyrészt a serdülő, kisiskolás és gimnazista korosztályból kerülnek ki. Vezető tünet náluk az általános fáradékonyság, a rossz fizikai vagy épp szellemi teljesítőképesség, valamint a nehézlégzés

– mondta el dr. Keresztes Emília, a tömb gyermekpulmonológiai szakrendelésének főorvosa, hozzátéve: "megfordult már náluk olyan páciens is, akinél ezek egyike sem volt jellemző, csak épp 5 hónapja nem érzett szagokat és ízeket, ez pedig nagyon rontotta az életminőségét. Egy másik eset, hogy 3 hónappal az elszenvedett fertőzés után pánikrohamokat élt meg egy tinédzserkorú fiatal. Az ő kivizsgálása során a szervi károsodásokat kellett kizárni és pszichiátriai konzultációra is szükség volt ahhoz, hogy megállapíthassuk, mi okozta a rohamszerűen jelentkező, szorongással, szívdobogással járó tüneteket”.

A betegek kivizsgálása és a komplex rehabilitáció ugyanazon egységes egyetemi protokoll alapján történik a SESZI rendelésén, ahogyan március óta az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, júniustól pedig a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán működő poszt-COVID ambulancián. Az első találkozás során – a szülő által kitöltött online kérdőív és a panaszok alapján – derül ki, hogy milyen további lépések szükségesek: laborvizsgálatok, esetleg szívultrahang, neurológiai, endokrinológiai kivizsgálás és pszichológiai felmérés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dr. Krivácsy Péter, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika főorvosa és kollégái az Egészségügyi Világszervezet (WHO) protokolljai és nemzetközi ajánlások alapján dolgoztak ki nagyon részletes és minden apró tünetre kiterjedő kérdőíveket, valamint rögzítették a kötelezően elvégzendő laborvizsgálatok rendjét is. Ezek alapján a rendelésen dolgozó orvos feladata eldönteni, hogy a felmerülő panaszok és a fizikális vizsgálat nyomán még mi szükséges a diagnózis felállításához. Például nehézlégzés, mellkasi panasz esetén mindenképpen kell légzésfunkciós vizsgálat, képalkotó vizsgálat, szívultrahang, EKG, 6 perces járásteszt – részletezte a főorvos.

Mivel a tünetek nagyon változatosak lehetnek, az ellátásban több szakterület is képviselteti magát: gyermekpulmonológus, gyermekkardiológus, gyermekneurológus, gyermekpszichiáter és klinikai szakpszichológus is.

A gyermek poszt-COVID ambulancia heti 2 rendeléssel indult július 6-tól: kedden és csütörtökön 9-12-ig a Semmelweis Egyetem Szakrendelő Intézetében (1085, Budapest, Stáhly u.7-9, 4. emelet). A rendelésre online lehet jelentkezni, és a szolgáltatás igénybevételéhez családorvosi, gyermekorvosi beutaló szükséges.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm