Caring young female doctor in medical facemask hold stethoscope listen to elderly patient heart in hospital. Woman GP or physician do regular checkup examine mature client at consultation in clinic.

Élet a covid után: ezektől a tünetektől szenvednek a legtöbben, a vizsgálatra várniuk kell

2021. május 3. 18:57

A koronavírus sok esetben nem tűnik el nyomtalanul, van, hogy a tünetek hosszú távon fennmaradnak, vagy épp a fertőzés után bizonyos idővel - akár 12 héttel később - egészen új tünetek jelentkeznek. Ebben az esetben beszélhetünk poszt-covid szindrómáról. Hogy pontosan hány embert érint, azt egyelőre nem lehet tudni, a WHO idén februárban még úgy becsülte, a covidon átesett betegek 10%-a szenvedhet a poszt-covid szindrómától, ugyanakkor bizonyos kutatások szerint ennél több, akár a koronavírus-fertőzöttek 30%-a is érintett lehet.

A COVID-19-cel kapcsolatban még mindig sok a nem teljesen megválaszolt kérdés, nem tudni például, miért van az, hogy bizonyos esetekben enyhe tüneteket okoz és szinte nyom nélkül eltűnik, más esetekben azonban a panaszok akár az akut fertőzést követően 4-6, vagy akár 12 hétig is megmaradnak, sőt, akár új tünetek is jelentkezhetnek. Hogy a koronavírus-fertőzöttek hány százaléka lehet pontosan érintett, azt egyelőre szintén nem lehet tudni, de egyre több kutatás lát napvilágot - írja a Portfolio.  

Egy februárban publikált, 234 Covid-19-en átesett páciens részvételével készült tanulmány például arra jutott, hogy az esetek harmadánál számoltak be az érintettek 9 hónappal a betegség után is fennmaradó tünetekről. Egyelőre nem áll rendelkezésre magyarországi kutatás, azt viszont, mennyien lehetnek érintettek, jól mutatja, hogy április elején Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója arról beszélt, hogy

a covid utáni rehabilitációs részlegen a betegek 30 százalékánál észleltek poszt-covid szindrómát.

Nem meglepő tehát, hogy a privátszolgáltatók, reagálva a helyzetre és az igényekre, poszt-covid szűrőcsomagokat kínálnak a koronavíruson átesettek számára. Az általunk megkeresett szolgáltatókat általában a következő panaszokkal keresik fel a páciensek: gyakori tünet a mellkasi fájdalom, légszomj, köhögés, szívdobogásérzés, magas pulzusszám, izomfájdalmak, tartós fáradékonyság, memóriazavar, alvászavar, hangulatváltozások, szorongás, depresszió.

A fáradékonyság vírusfertőzéseket követő jellegzetes tünet, de jelezhet akár a koronavírus okozta szívkárosodást is, ezért javasolt a vizsgálat

– mondta Dr. Bencze Ágnes, a Budai Egészségközpont kardiológus főorvosa, ahol április 20-ig 467 vizsgálatot végeztek, és azt találták, különbség van a 2. és 3 . hullám pácienseinek az eredményei között. "A 3. hullámban történt fertőzéseket  követően - vélhetőleg az epidemiológiai adatok alapján kimutatott domináns brit variáns miatt - gyakrabban látunk vérrög képződéssel járó szövődményeket (szívinfarktus, tüdőembólia). Ezek nemtől, kortól függetlenül jelentkeznek, akár enyhe lefolyású betegség után is” – mondta Dr. Bencze Ágnes, hozzátéve, a poszt-covid szindróma tünetegyüttesét is sokkal gyakrabban panaszolják a páciensek.

A kardiológiai vizsgálatra egy hónap a várakozási idő, míg a laborra egy hét, CT-re pedig 1-2 hét. 

A Swiss Clinicnél április 1-től érhető el a szolgáltatás, eddig 40-en vették igénybe, és a betegek felénél érdemi károsodást nem találtak – tudtuk meg Dr. Kirschner András ügyvezetőtől. A többi esetben azonban fennálló gyulladást, valamint kezelést igénylő tüdőkárosodást, és szívkárosodást is találtak. "Az időben felfedezett és kezelt gyulladásokat tekintve a betegek várhatóan 80%-a meggyógyul és a kezeltek csak 20%-ában fog tartós hegesedés kialakulni" – mondta a Portfolio-nak Dr. Kirschner András.

A Kelen Kórházban 2020. december eleje óta 196-an kértek poszt-covid kivizsgálást. A legtöbb esetben tüdőgyulladással, szívizom károsodással és vérrögképződéssel kapcsolatos szövődményeket találtak. "Nagy az igény a vizsgálati csomagra, jelenleg a várakozási idő kb. 4 hét" – mondta Dr. Székely Tamástól, a kórház vezetője.

Dr. Havrancsik Csilla, a Dr. Rose Magánkórház kardiológusa szerint náluk eddig kb. hatvanan vettek részt szűrővizsgálaton, gyakran találkoznak a lezajlott tüdőgyulladás, esetleg tüdőembólia maradványtüneteivel, lezajlott szívizomgyulladás, szívburok- és szívbelhártyagyulladás maradványtüneteivel és májfunkció, valamint veseműködés csökkenésével.

Óriási az igény a kivizsgálásra, jelenleg nagyjából 10 napos várakozási idővel lehet számolni

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

– mondta el a szakember, hozzátéve, hogy a panaszok minden életkorban jelentkezhetnek, 18 éves páciensnél is találtak szövődményt.

Dr. Füstös Józseftől, a Wáberer Medical Center Komplex Esetek Központjának belgyógyász szakorvosa szerint tavaly november óta 100 gyerek és 400 felnőtt vett részt náluk poszt-covid kivizsgáláson, 10% alatti arányban fordult elő szívizomgyulladás, tüdőembólia, mélyvénás trombózis, tüdőfibrózis.

A harmadik hullámban jelentősen megemelkedett az igény a poszt-covid csomagokra, jelenleg megközelítőleg 2 hetes várakozási idő telik el a bejelentkezés és a vizsgálatok között

– mondta a szakember. A panaszok alapján különböző csomagok állnak rendelkezésre, enyhe tünetek esetén a szívizomkárosodás kimutatására alkalmas troponin és vénás mennyiségi antitest tesztet is magában foglaló rutin vérvétel, alacsony dózisú mellkas CT, EKG és belgyógyászati konzultáció szerepel. Súlyosabb panaszok esetén az extra csomag a fentieken túl kardiológiai és tüdőgyógyászati szakvizsgálatot is magában foglal. Mindkettő kiegészíthető neurológiai szakvizsgálatokkal, és hosszabbtávú, utánkövetésre alkalmas kontroll csomagokat is kidolgoztak.

A Doktor24-nél tavaly november óta három különböző felnőtt és gyermek csomag érhető el, amelyeken folyamatosan finomítanak a saját tapasztalataik és a nemzetközi ajánlások alapján. "Eleinte hetente páran vették igénybe, majd januárban megnövekedett a gyermek szűrőcsomagok iránti kereslet, mostanra pedig naponta több gyermek és felnőtt ügyfelet látunk el" – mondta Dr. Skorán Ottó, a Doktor24 stratégiai igazgatója, hozzátéve, egyértelműen a komplex szűrési csomag a legkelendőbb. Ha valaki kivizsgáltatná magát, egy héten belül kaphat időpontot.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Dr. Székely Tamás azt javasolja, mindenki vizsgáltassa ki magát, aki átesett a koronavírusfertőzésen és a fertőzés elmúltával egészségi, fizikai állapota nem éri el a fertőzés előtti szintet, vagy a fertőzést követően kialakult panaszai nem múltak el a fertőzés igazolását követő 4-6 héten belül.

"Feltűnő jele lehet a szövődmény kialakulásának a tartós fáradtság, a nehézlégzés, a terhelésre jelentkező fulladás" – jegyezte meg. Dr. Havrancsik Csilla hangsúlyozta, a Covid- fertőzés maradványainak, szövődményeinek felmérését az akut betegség lezajlása után, legalább 6 héttel a fertőzés kezdetét követően érdemes vizsgálni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?