34 °C Budapest
CoronaVirus - 3D Rendered Image on black Background. Viral Infection Concept.

A negyedik hullám lesz az utolsó nagy köre a vírusnak? Megszólalt a magyar tudós

2021. július 10. 17:58

A negyedik hullám lesz az utolsó nagy köre a vírusnak, aztán a halálozási arányok az influenza-járványéhoz lesznek hasonlók – mondja Vattay Gábor, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője a Népszavának adott interjúban.

A szakember szerint a napi áldozatok számából meg lehet mondani, meddig tarthat a járvány.  A kínai adatokban láttunk egy szabályszerűséget, és ugyanez feltűnt az olaszországiakban is. Ezt követve meg lehetett mondani nagyjából dátumra, hogy hova tart a járvány, meddig nő a halálozás, mekkora lesz az adott hullámban az emberi illetve a gazdasági veszteség – tette hozzá.

Vatty Gábor szerint a második hullámnál a modellek pontosan mutatták, hogy az iskolai őszi szünet után hirtelen megállt a halálozásszám-emelkedés, tehát összefüggés van az iskolák látogatása és a fertőzés terjedése között. A tavalyi adatok egyértelműen mutatják, ha húsvétkor nem lett volna egy kis lazulás, akkor hetekkel hamarabb véget ér az első hullám és megközelítőleg kétszázzal kevesebben halnak meg.

A negyedik hullámmal kapcsolatban a szakember azt mondta, hogy annak egyelőre semmi jelét nem látni Magyarországon. Most azt lehet látni, hogy 15-16 naponként megduplázódnak az esetszámok, ez megy végbe Angliában és pontosan ezt a mintát követi Portugália is.

A második hullámban öt hetet kellett várni, míg jöttek azok az adatok, amelyek után egyértelműen szükség volt korlátozó intézkedésekre. Most nagyjából két hónap is eltelhet úgy, hogy ugyan sok esetet észlelünk, de alig halnak majd meg emberek.

És ez a szakember szerint baj, mivel a járványügyi intézkedésekkel való minimális késlekedés is exponenciálisan megnöveli a járvány áldozatainak számát. Ugyanakkor az oltással tizedére csökkentjük a halálozási kockázatot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A negyedik hullámban meglátása szerint az esetszámok sokkal magasabbra lesznek engedve, mert nem halnak majd az emberek: azt fogjuk tapasztalni, hogy a vírus terjed, de súlyos eset kevés van. Egy nap viszont felveszi a halálozás a korábbi tempót, mégpedig akkor, amikor az idősek egyre nagyobb számban találkoznak fertőzött (tüsszögő, köhögő) emberekkel és néhányuk immunrendszere ezt még az oltással együtt se fogja bírni.

Ha októberben már jobban behúzódnak az emberek a zárt terekbe, becsukják az ablakokat, megint berobbanhat a járvány a világban. Magyarországnak még van két hónapnyi előnye, amíg mindaz nálunk is lejátszódik, ami most Nagy-Britanniában, Izraelben, Portugáliában zajlik.

Ezzel együtt azt gondolom, hogy nagyjából a negyedik hullám lesz az utolsó nagy köre a vírusnak, aztán a megbetegedési és a halálozási arányok nagyjából hasonlítani fognak az influenza-járványéhoz

- mondta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?