21 °C Budapest
Young woman giving blood in a modern hospital (color toned image)

Őrület, mennyit kaszálhatsz vérplazmadonorként: így kereshetsz akár 460 ezret is egy évben

2021. június 17. 17:28

A magyar vérplazma donorok számára erős motiváció, ha súlyosan beteg embereken segíthetnek. Ez derült ki a Vascular Plazma és a Sanaplasma közel 2,000 plazmaadó körében végzett átfogó felméréséből. A megkérdezett donorok kicsivel több mint fele (53%) rendszeres plazmadonor volt az elmúlt 5 évben.

A magyar plazmadonorok 50 százeléka számára a vérplazmaadás legerősebb motivációja, hogy ezzel segíthetnek rászoruló embertársaikon. A plazmaközpontok által a donorok idejének és adományuk kompenzálására felajánlott anyagi hozzájárulás a megkérdezettek 42 százaléka számára jelent motivációt. Ez derül ki a magyarországi plazmadonorok körében végzett átfogó felmérésből, amelyet a Vascular Plazma és a Sanaplasma központok végeztek. Az elmúlt hat hónapban a megkérdezett donorok 44 százaléka havonta legalább 4-5 alkalommal adott vérplazmát, és további 18% havonta 2-3 alkalommal - derült ki a felmérésből.

A Vascular Plazma és Sanaplasma központokban minden sikeres plazmaadásért az akár 8.000 Ft (4.500 Ft költségtérítés a donációt követően készpénzben, valamint 3.500 Ft ajándékutalvány a kérdőívért), - valamint a 10.000 Ft extra utalvány 30 napon belül minden 5. alkalomnál - jár, ha a donor előre egyeztetett időpontra érkezik, és a sikeres donáció után hiánytalanul kitölti a centrumban a marketing célú információszolgáltatási kérdőívet. Ezzel akár évi 460 ezer forintot is kereshet egy donor a cégek honlapjának tájékoztatása alapján.

Az elkövetkező fél évben a donorok valamivel több mint 80%-a tervez rendszeresen plazmát adni

– mondta el Dr. Nyerges Judit, a Vascular Plazma és Sanaplasma plazmaközpontok ügyvezetője. A donorok 86 százaléka egyetértett azzal, hogy a központban tett látogatás csak rövid időt vesz igénybe. 77%-a számára megnyugtató, ha a vérplazma jó helyre kerül, például, ha a cég maga is gyárt gyógyszereket, és a hazai piacon forgalomban vannak készítményei.

A kiszolgálás színvonala, a személyzet hozzáállása és szakértelme, és a rövid várakozási idő alapján a donorok a hazai piacon a Vascular Plazma központot találták a legbarátságosabb plazmaközpontnak. A központok értékelésénél és kiválasztásánál a fentiek mellett fontos szempont még az anyagi kompenzáció mértéke, a helyszín tisztasága, felszereltsége, és a szélesebb skálán mozgó nyitvatartási idő.

A donorok plazmaadás közben jellemzően olvasnak, mobiloznak vagy tévéznek. Sokan közülük egyszerűen pihenésre használják ezt az időt, hogy egy fárasztó nap után kikapcsolódjanak.

“A legfontosabb motiváció számomra az életmentés, mert a plazmából olyan gyógyszert állítanak elő, amit mesterségesen nem lehetséges. Nagyon sokszor szoktam jönni munka után is, lazításképpen, hiszen gyakorlatileg egy ágyon fekszem, közben mobilozok vagy tévét nézek, és a központ nagyon kedves munkatársai folyamatosan figyelnek rám. A plazmaadás nem károsítja a szervezetet, teljesen ellenőrzött folyamat, a családi kasszába is jól jön ez a mellékkereset, és nagyon örülök, hogy tudok segíteni másokon.” – mondja egy vidéki Vascular Plazma központ egyik leghűségesebb donorja, aki öt éve regisztrált a központba, és azóta már 200 alkalommal adott vérplazmát.

Fontos tényező, amit a donorok szintén megemlítettek, a rendszeres orvosi vizsgálat. Minden donor rendszeres orvosi vizsgálaton vesz részt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vizsgálat célja, hogy a begyűjtött plazma a minőségre vonatkozó legszigorúbb egészség-biztonsági követelményeknek megfeleljen. Ugyanakkor mindenki szeret tisztában lenni saját egészségi állapotával

- mondja Dr. Nyerges Judit. A donorok számára előny, hogy bármikor konzultálhatnak egészségi állapotukról, hiszen a plazmaközpontokban mindig kötelező egy orvos jelenléte.

„A plazmaadás a véradáshoz hasonló eljárás, mely során a vér egyik alkotóját, a plazmát gyűjtjük. A vérplazma szalmasárga folyadék - a vér 55%-a, főként vizet, valamint ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. A plazmaferezis korszerű, pihentető környezetben, kényelmes fekvő helyzetben zajlik.” – ismerteti a folyamatot Dr. Nyerges Judit.

A szükséges plazmát egy gép veszi le a karhoz kötve kb. háromnegyed óra alatt. Magyarországon a 18 és 65 év közötti, 50 kilogrammos testsúlyt elérő egészséges emberek lehetnek plazmadonorok. Egy donor évente legfeljebb 45 alkalommal adhat plazmát.

A donorok környezetüket is inspirálják

A donorok általános elégedettségét bizonyítja, hogy 93 százalékuk megosztja a plazmaadással kapcsolatos tapasztalatait az ismerőseivel, 23% proaktívan kommunikál róla, 70% pedig, ha a téma egy beszélgetés során szóba kerül, vagy ha úgy véli, hogy ismerősét érdekli a donáció.  A donorok átlagosan 4 embernek ajánlották a plazmaadás lehetőségét az ismeretségi körükben. A donorok fele egy barátjától, 40%-a pedig a közösségi médiából hallott a plazmaadásról.

A plazmadonorokra általában is jellemző az adakozási hajlandóság, hiszen háromnegyedük tett már valamilyen felajánlást az elmúlt 5 évben. Legtöbben (57%) élelmiszert, ruházatot, egyéb árukat adtak, míg minden 4. ember önkéntes tevékenységet végzett. A megkérdezettek 22%-a pénzbeli hozzájárulással is jótékonykodott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?