1 °C Budapest
Young woman giving blood in a modern hospital (color toned image)

Őrület, mennyit kaszálhatsz vérplazmadonorként: így kereshetsz akár 460 ezret is egy évben

2021. június 17. 17:28

A magyar vérplazma donorok számára erős motiváció, ha súlyosan beteg embereken segíthetnek. Ez derült ki a Vascular Plazma és a Sanaplasma közel 2,000 plazmaadó körében végzett átfogó felméréséből. A megkérdezett donorok kicsivel több mint fele (53%) rendszeres plazmadonor volt az elmúlt 5 évben.

A magyar plazmadonorok 50 százeléka számára a vérplazmaadás legerősebb motivációja, hogy ezzel segíthetnek rászoruló embertársaikon. A plazmaközpontok által a donorok idejének és adományuk kompenzálására felajánlott anyagi hozzájárulás a megkérdezettek 42 százaléka számára jelent motivációt. Ez derül ki a magyarországi plazmadonorok körében végzett átfogó felmérésből, amelyet a Vascular Plazma és a Sanaplasma központok végeztek. Az elmúlt hat hónapban a megkérdezett donorok 44 százaléka havonta legalább 4-5 alkalommal adott vérplazmát, és további 18% havonta 2-3 alkalommal - derült ki a felmérésből.

A Vascular Plazma és Sanaplasma központokban minden sikeres plazmaadásért az akár 8.000 Ft (4.500 Ft költségtérítés a donációt követően készpénzben, valamint 3.500 Ft ajándékutalvány a kérdőívért), - valamint a 10.000 Ft extra utalvány 30 napon belül minden 5. alkalomnál - jár, ha a donor előre egyeztetett időpontra érkezik, és a sikeres donáció után hiánytalanul kitölti a centrumban a marketing célú információszolgáltatási kérdőívet. Ezzel akár évi 460 ezer forintot is kereshet egy donor a cégek honlapjának tájékoztatása alapján.

Az elkövetkező fél évben a donorok valamivel több mint 80%-a tervez rendszeresen plazmát adni

– mondta el Dr. Nyerges Judit, a Vascular Plazma és Sanaplasma plazmaközpontok ügyvezetője. A donorok 86 százaléka egyetértett azzal, hogy a központban tett látogatás csak rövid időt vesz igénybe. 77%-a számára megnyugtató, ha a vérplazma jó helyre kerül, például, ha a cég maga is gyárt gyógyszereket, és a hazai piacon forgalomban vannak készítményei.

A kiszolgálás színvonala, a személyzet hozzáállása és szakértelme, és a rövid várakozási idő alapján a donorok a hazai piacon a Vascular Plazma központot találták a legbarátságosabb plazmaközpontnak. A központok értékelésénél és kiválasztásánál a fentiek mellett fontos szempont még az anyagi kompenzáció mértéke, a helyszín tisztasága, felszereltsége, és a szélesebb skálán mozgó nyitvatartási idő.

A donorok plazmaadás közben jellemzően olvasnak, mobiloznak vagy tévéznek. Sokan közülük egyszerűen pihenésre használják ezt az időt, hogy egy fárasztó nap után kikapcsolódjanak.

“A legfontosabb motiváció számomra az életmentés, mert a plazmából olyan gyógyszert állítanak elő, amit mesterségesen nem lehetséges. Nagyon sokszor szoktam jönni munka után is, lazításképpen, hiszen gyakorlatileg egy ágyon fekszem, közben mobilozok vagy tévét nézek, és a központ nagyon kedves munkatársai folyamatosan figyelnek rám. A plazmaadás nem károsítja a szervezetet, teljesen ellenőrzött folyamat, a családi kasszába is jól jön ez a mellékkereset, és nagyon örülök, hogy tudok segíteni másokon.” – mondja egy vidéki Vascular Plazma központ egyik leghűségesebb donorja, aki öt éve regisztrált a központba, és azóta már 200 alkalommal adott vérplazmát.

Fontos tényező, amit a donorok szintén megemlítettek, a rendszeres orvosi vizsgálat. Minden donor rendszeres orvosi vizsgálaton vesz részt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizsgálat célja, hogy a begyűjtött plazma a minőségre vonatkozó legszigorúbb egészség-biztonsági követelményeknek megfeleljen. Ugyanakkor mindenki szeret tisztában lenni saját egészségi állapotával

- mondja Dr. Nyerges Judit. A donorok számára előny, hogy bármikor konzultálhatnak egészségi állapotukról, hiszen a plazmaközpontokban mindig kötelező egy orvos jelenléte.

„A plazmaadás a véradáshoz hasonló eljárás, mely során a vér egyik alkotóját, a plazmát gyűjtjük. A vérplazma szalmasárga folyadék - a vér 55%-a, főként vizet, valamint ásványi anyagokat és fehérjét tartalmaz. A plazmaferezis korszerű, pihentető környezetben, kényelmes fekvő helyzetben zajlik.” – ismerteti a folyamatot Dr. Nyerges Judit.

A szükséges plazmát egy gép veszi le a karhoz kötve kb. háromnegyed óra alatt. Magyarországon a 18 és 65 év közötti, 50 kilogrammos testsúlyt elérő egészséges emberek lehetnek plazmadonorok. Egy donor évente legfeljebb 45 alkalommal adhat plazmát.

A donorok környezetüket is inspirálják

A donorok általános elégedettségét bizonyítja, hogy 93 százalékuk megosztja a plazmaadással kapcsolatos tapasztalatait az ismerőseivel, 23% proaktívan kommunikál róla, 70% pedig, ha a téma egy beszélgetés során szóba kerül, vagy ha úgy véli, hogy ismerősét érdekli a donáció.  A donorok átlagosan 4 embernek ajánlották a plazmaadás lehetőségét az ismeretségi körükben. A donorok fele egy barátjától, 40%-a pedig a közösségi médiából hallott a plazmaadásról.

A plazmadonorokra általában is jellemző az adakozási hajlandóság, hiszen háromnegyedük tett már valamilyen felajánlást az elmúlt 5 évben. Legtöbben (57%) élelmiszert, ruházatot, egyéb árukat adtak, míg minden 4. ember önkéntes tevékenységet végzett. A megkérdezettek 22%-a pénzbeli hozzájárulással is jótékonykodott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem