13 °C Budapest
Overweight man holding slimming pills. Unhealthy way to get slim. Weight loss, dieting, fat burning, pharmacy, medicine concept

Tömegek sietnek a drogériákba: rengeteg túlsúlyos keresi ezeket a kapszulákat

2021. április 29. 18:33

Májusban évek óta kilő a súlykontrollt szolgáló termékek forgalma: csak tavaly áprilisról májusra értékben közel másfélszeresére nőtt, míg mennyiségben 40 százalékkal több fogyott belőle a hazai kiskereskedelemben, derül ki a NielsenIQ modern kereskedelmi láncok szkennelt adatait regisztráló adatbázisából. A fogyókúrás készítmények forgalma 2020 áprilisa és 2021 márciusa között megközelítette a két és fél milliárd forintot, ami mintegy 600000 csomag készítményt takar. A fogyasztók közel kétharmada a kapszulás verzióra voksol.

A hagyományos, januári év eleji fogyókúrás dömpinget csak a májusi súlyvesztési vágy múlja felül, ez a trend évek óta töretlen. A tavalyi rendkívüli év sem tépázta meg a kategória forgalmát: 2020 áprilisa és 2021 márciusa között 2,4 milliárd forintot költöttek rá a magyarok, ami 22 százalékos növekedés. Mennyiségét tekintve sem vesztett súlyából a termékcsoport: 15 százalékkal több került a kosarakba.

A közelgő nyár kedvez a súlykontrollt célzó termékeknek, minden 100, a kategóriára fordított forintból 60 kapszulára megy. A shake-ek, azaz poralapú készítmények valamelyest vesztettek fényükből, így az értékbeli forgalom egyharmadát viszik. A tabletták, folyadékok, pezsgő- és rágótabletták összteljesítménye hatról 8 százalékra nőtt.

A méret a kiszerelésben is lényeg: a fogyókúrás készítményeknél a nagyobb, 50+ darabos kiszerelések felé húz a piac (100-ból 60 termék ekkora), és a karcsúsodni vágyó fogyasztó bizalma megingathatatlan a gyártói márkákat illetően, 90 százalék fölötti értékbeli részesedést birtokolnak a márkák. „Nem meglepő a januári és májusi forgalomban évről évre detektálható megugró forgalom, mind értékben, mind mennyiségben” – mondta Dászkál Fruzsina, a NielsenIQ szenior tanácsadója. Hozzáteszi:

Az első fogyókúrás "roham" az ünnepek után, a második pedig a strandszezon közeledtével következik be. Jellemzően decemberben tekintünk el valamelyest a kategória vásárlásától.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A drogériák tartják vezető pozíciójukat mint az értékesítés centruma: az értékbeli és mennyiségi forgalom 90%-ban itt realizálódik. Ha érdekel, milyen akciók várnak most a dm, a Rossmann, vagy épp a Müller drogériákban, lapozd fel a láncok épp aktuális akciós újságjait.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem