16 °C Budapest
Close-Up Of Doctor Filling Medical Injection.

Müller Cecília megszólalt az Astra Zeneca vakcinával kapcsolatban: még ma várható a hivatalos állásfoglalás

2021. április 7. 12:38

Ismét tájékoztat az operatív törzs: mind megtudhattuk, 100 ezer magyar pedagógus megkaphatta az első koronavírus elleni oltást, és további 100 ezret már behívtak. Az országos tisztifőorvos beszélt az Astra Zeneca vakcináról is, mit elmondta, ma várható hivatalos állásfoglalás az Európai Gyógyszerügynökség részéről, melyet a magyar hatóságok is figyelembe vesznek majd.

A ma reggeli adatok szerint több mint 2,53 millió ember kapott oltást,ez azt jelenti, hogy minden negyedik ember megkaptavakcinát. Messze előzzük az uniós átlagot - kezdte a tájékoztatást György István, az oltási munkacsoport vezetője.

Az oltások következtében az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói körében jelentősen lecsökkent mára a fertőzések száma. György István beszélt arról is, hogy már több mint 100 ezer pedagógus kapta meg az oltást, és további 100 ezer oktató kapott behívót. Az oltásuk főleg a kórházi oltópontokon és a szakrendelőkben lesz.

A pedagógusok egy részének második oltása az érettségik idejére, hétköznapra esik, ezt hétvégére ütemezik át az érettségik zavartalansága miatt, erre sms-ben kapnak tájékoztatást.

Összesen több mint 720 ezer vakcinát adtak be a múlt héten.

Az Operatív törzs megerősítette, nyitnak a március 8-án bezárt üzletek és szolgáltatások, a kijárási tilalom 5 - 22 órára módosul - közölte Kiss Róbert a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője.

A járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek, stagnálás figyelhető meg

- mondta el Müller Cecília, majd hozzátette, a kórházi ápoltak száma még mindig rendkívül magas. A brit mutáns egy sokkal fertőzőképesebb variáns, sőt, az általa okozott betegség lezajlása is sokkal súlyosabb. Igaz azonban, hogy minden alapbetegség nélkül 3-4 százalékban vannak jelen azok a betegek, akik kórházi kezelést igényelnek. Kockázati tényező a cukorbetegség, kóros elhízás, és az, ha több krónikus betegségtől szenved az illető.

Sokan vannak, akik a tünetek megjelenése után pár órával már lélegeztetőgépre kerülnek

 - számolt be az országos tisztifőorvos. Éppen ezért örvendetes a hír, hogy már 2,5 millió magyar kapott oltást.

Az Astra Zeneca vakcinával kapcsolatban kétségek merültek fel, sok országban átmenetileg felfüggesztették az alkalmazását, ugyanakkor mostanáig hivatalos vélemény nem fogalmazódott meg az Európai Gyógyszerügynökség részéről.

Amennyiben ez megtörténik, azt természetesen a magyar hatóságok is figyelembe veszik, és ezek mentén foglalnak majd állást.

 

 

 

 

 

 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 10. szombat
Zsolt
14. hét
EZT OLVASTAD MÁR?