1 °C Budapest
Tanácsok COVID-oltás utánra: tényleg nem lehet alkoholt fogyasztani, sportolni?

Tanácsok COVID-oltás utánra: tényleg nem lehet alkoholt fogyasztani, sportolni?

2021. április 5. 13:04

Egyre jobban felpörög az oltási program Magyarországon: a lakosság több mint 21 százaléka már megkapta legalább az első adagot, és a kormányzat hamarosan már 2,5 millió beoltottal számol. Sokakban azonban kérdések merülnek fel az oltás után: lehet-e például alkoholt fogyasztani, sportolni, vagy ibuprofent szedni? Ezekre most szakértők válaszoltak.

Magyarországon már a lakosság több mint 21 százaléka megkapta a koronavírus elleni védőoltás első adagját, ami több mint 2 millió embert jelent. A kormányzat 2,5 millió beoltottnál tervezi megkezdeni a nyitást. Magyarországon jelenleg 5 fajta vakcinával oltanak (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm és Szputnyik), április második felében érkezik az egydózisú Janssen, valamint a hatóságok két másik, keleti oltóanyagot is engedélyeztek - ezekből egyelőre hivatalosan nem vásárolt a kormány.

Abban egyetértés van, hogy a betegség súlyos lefolyásának megelőzésére az összes engedélyezett vakcina alkalmas. Ám a beoltottakban számos kérdés merülhet fel. Ezekről természetesen az oltóorvossal is érdemes konzultálni, de a lényegesebb problémákat a HuffPost most szakértők segítségével is végigvette.

Oltás előtt ne szedj vény nélkül kapható gyógyszereket

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) szerint a vakcinálás előtt nem szabad vény nélkül kapható gyógyszereket, például ibuprofent, acetaminofent és aszpirint szedni, ezekkel nem tudjuk megelőzni az esetleges mellékhatásokat.

Thomas Russo, a New York-i Buffalo Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője elmondta, ha valaki véletlenül oltás előtt bevett valamilyen említett gyógyszert, akkor sem kell kétségbe esni:

Biztos vagyok benne, nem lesz semmi probléma, de az ajánlás az, hogy ne szedjünk ilyeneket oltás előtt.

Az útmutatást azért adták ki, mert a vény nélkül kapható gyógyszerek, mint például az ibuprofen, gyulladáscsökkentők tompíthatják a szervezet immunválaszát az oltásra.

Deborah Fuller, a Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának mikrobiológusa, viszont felhívta a figelmet, hogy az oltás után ezeket a gyógyszereket be lehet szedni az esetleges mellékhatások, például fájdalmak vagy láz enyhítésére. Miután megkaptuk az oltást, sokaknál csak néhány óra kell ahhoz, hogy beinduljon valamennyi az immunválasz, megjelenjenek a mellékhatások.

Ne aggódj az alkoholfogyasztás miatt.

Nem láttam olyan ajánlást vagy okot, hogy miért ne lehetne inni egy pohár bort, sört, vagy bármi mást este, az oltása után - mondta Fuller. Azonban, ha vakcinálás utáni mellékhatásokat tapasztalsz, például hőemelkedést, vagy fájdalmat, akkor jó tudni, hogy az alkohol nem segít.

Egy ideig ne menj tetkóshoz, vagy piercinget lövetni

A bőr az első gát a kórokozókkal szemben. A testmódosítás, például a tetoválás vagy a piercing, stimulálhatja az immunválaszt, amelyet nem érdemes kiváltani a vakcina immunválaszával kombinálva - hívta fel a figyelmet Fuller, hiszen például tetoválás után is begyullad az érintett bőrfelület. Ugyanakkor hozzátette, nem bizonyított, hogy a tetkók, piercingek károsak lehetnek az oltás után, de azért elővigyázatosságból inkább ne ekkor csináltassunk magunknak.

Ne adass be más védőoltást

A CDC nem javasolja másik oltás, például az influenza elleni vakcina beadását a COVID-oltásokkal egyidejűleg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tekintettel arra, hogy nincsenek adatok az egyéb oltásokkal egyidejűleg beadott mRNS COVID-19 vakcinák biztonságosságáról és hatékonyságáról, az oltóanyagokat önmagukban kell beadni, legalább 14 nappal bármely más oltás beadás előtt vagy után

- írja a CDC honlapja. Így, ha többféle vakcinát is szeretnél beadatni magadnak, mindenképp a koronavírus elleni oltás legyen az első. Fuller azért hozzátette, hogy ha sürgősen kell oltást kapnunk, például egy tetanuszt, azzal ne várjunk.

Ne hagyd abba a felírt szteroidok szedését

Ha krónikus betegség miatt szteroid tartalmú gyógyszereket szedsz, ne változtasd meg az adagolást az oltás előtt se! Hiszen ha ezeket a gyógyszereket kell szedned, annak megvan az oka, mondta Russo. Érdemes a rendszeresen szedett gyógyszereinkről tájékoztatni az oltóorvost, vagy a háziorvost ő tudni fogja, hogy mi a teendő.

De ha például szteroidokat tervezel szedni hátfájás esetén, akkor fontold meg az oltás előtt: ha kibírod, akkor érdemes két héttel a második dózis után elkezdeni a terápiát, mert a szteroidok kölcsönhatásba lépnek az immunrendszerrel is

- tette hozzá Fuller.

Lehetőleg ne erőltesd túl magad

Persze a testmozgás fontos, az immunrendszerre is jó hatással van, de az oltás után ne erőltesd túl magad, főkepp ha még mellékhatásokat is tapasztalsz. Russo ennek kapcsán azt tanácsolta, hogy mindenki figyeljen a testére, és ha jól érezzük magunkat, akkor nyugodtan sportolhatunk.

Hidratálni, hidratálni, hidratálni!

Ha segíteni akarsz a a szervezetednek az immunválasz feldolgozásában, igyál sok vizet. A hidratálás fontos az immunrendszer működéséhez, segíti a szervezetet, hogy jobban reagáljon az oltásra - mondta Fuller. A másik szakértő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ha hőemelkedésed van, akkor nagyobb a folyadékveszteség is, amit bizony pótolni kell.

Fotó: MTI / Kiss Dániel

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem