29 °C Budapest
Mi az a blockchain technológia és miért változtatja meg hamarosan mindenki életét? Mutatjuk!

Mi az a blockchain technológia és miért változtatja meg hamarosan mindenki életét? Mutatjuk!

2021. március 15. 18:08

Hamisíthatatlan koronavírus elleni vakcinák, biztonságosabb okosotthon-rendszerek, visszatekerhetetlen kilométerórák és gyors elektronikus fizetés - a blockchain technológia az élet számos területén hozhat áttörést 2021-ben - derül ki a magyar fintech cég, a BlockBen szakértőjének elemzéséből.

A blockchain technológia előnye, hogy hamisíthatatlan folyamatvezérlést, hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosít.

A blockchain biztonságos megoldást az élet minden olyan területén, ahol az emberek adatait felhasználják, tárolják vagy online fizetést bonyolítanak, vagyis minden olyan területen, ahol biztonsági prioritás az információk megváltoztathatatlansága

- tájékoztat Szabolcsi András, a BlockBen informatikai igazgatója. Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett, magyar tulajdonú fintech cég szakértője négy olyan területet vett sorra, amelyet már 2021-ben jelentősen megváltoztathat a blockchain technológia.

1. Egészségügy: biztonságos koronavírus elleni vakcinák

A koronavírus-világjárvány kezelésében kulcsfontosságú vakcinák tárolásának és szállításának nyomon követésére két angliai kórház is blockchain-alapú rendszert kezdett el használni nemrégiben. A blockchain technológia igazolja az oltóanyagok eredetének hitelességét, biztonságos utazását, sértetlenségét. A Pfizer-BioNTech vakcinát például kizárólag ultra alacsony hőmérsékleten tárolva lehet szállítani - ez is megfelelően dokumentálható a megosztott főkönyvi technológiának megfelelően.

Az egészségügyben nemcsak ezen a területen kaphat kulcsszerepet a blockchain: a technológia szavatolhatná többek között a hamisíthatatlan és feltörhetetlen betegadat-nyilvántartást, illetve véget vethetne a társadalombiztosítási rendszerben tévesen regisztrált egészségügyi vizsgálatoknak, TAJ-kártya visszaéléseknek is.

2. Autóipar: vége a kilométeróra-visszaéléseknek?

A világ legnagyobb autógyártói közül elsőként a BMW és Ford döntött úgy, hogy blockchain alapú "születési anyakönyvi kivonatot" ad a jövőben minden autójához. Az elektronikus szervizkönyv meghamisíthatatlan módon rögzíti majd az autóval kapcsolatos összes eseményt: a kötelező szervizt, az alkatrészcserét, a baleseti károk javítását, a kilométeróra állását vagy a tulajdonosváltást.
A gyártól a bontóig nyomon követett autókkal visszaszorulhatnak a különféle csalások, például a balesetekhez kapcsolódó trükközés vagy a kilométeróra-visszatekerés.

3. Biztonságos okosotthon és okosvárosok

A Dolgok Internetje (IoT) lassan egész életünket behálózza, gondoljunk például az okosvárosokra, okosotthonokra, okostelevíziókra. Ezeket a rendszereket olyan különböző, egyértelműen azonosítható elektronikai eszközök alkotják, amelyek képesek felismerni valamilyen lényegi információt, és azt egy internet alapú hálózaton egy másik eszközzel is meg tudják osztani.

Csakhogy a központi adattárolással működő rendszerek adatai sérülékenyek lehetnek a különböző kibertámadásokra - és egy eszközön keresztül jellemzően az egész hálózat feltörhető.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A blockchain jelentette védelemnek köszönhetően azonban ezeknek az okosrendszereknek minden elemét egyedi kriptográfiával lehetne ellátni, így maga a rendszer sokkal nagyobb biztonságban működhetne. Az egyes eszközök és hálózatok biztonsági szintjének növelésével pedig a blockchain technológia abban is segíthetné a felhasználót, hogy ne törhessék fel például biztonságikamera-rendszereit vagy éppen az otthoni okostelevízióján tárolt képeket, videókat.

4. Forradalom a bankolásban és az elektronikus fizetésben

A Harvard Business Review szerint a blockchain technológia az lesz a bankok életében, mint anno az internet megjelenése a hagyományos médiumok számára. A terület technológiai forradalmát jelentő blockchain biztonságos adattárolást és -cserét hoz, valamint gyorsabbá teszi a pénz és az információ kétirányú áramlását.

A banki rendszerek átláthatóbbá válnak, fenntartásuk költsége egyúttal csökken. Példaként az okosszerződések terjedése hozható fel: az online platformra terelt folyamatokkal, a közvetítők kiiktatásával gyorsabb, egyszerűbb, olcsóbb lesz a rendszer üzemeltetése és fenntartása. A pénzügyi rendszerek becslések szerint 2022-re akár 15-20 milliárd dollárt is megtakaríthatnak az infrastrukturális és üzemeltetési költségeiken a technológia használatával.

Hazánkban is egyre inkább előtérbe kerülhetnek a blockchain-alapú megoldások, mégpedig többek között az azonnali fizetésre épülő új fizetési lehetőségek (például a QR kódos fizetés) vagy a digitális pénztárca megoldások terén. Idén januártól ugyanis kötelező elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani minden olyan üzletben, ahol online kassza üzemel. Ez nemcsak a bankkártyás fizetés további terjedését eredményezi: a blockchain alapú fizetés ugyanis biztonságos, olcsó és gyors, ráadásul semmi másra nincs szükség hozzá, csak egy mobiltelefonra és egy QR-kódra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?