3 °C Budapest
Hiába a zárlat: csökkent a kiadó vendéglátóhelyek száma Budapesten

Hiába a zárlat: csökkent a kiadó vendéglátóhelyek száma Budapesten

2021. február 22. 09:04

A kiadásra kínált kiskereskedelmi üzletek és vendéglátóhelyek bérleti díja nem változott érdemben a fővárosban. A kiadásra kínált vendéglátóhelyek száma közel 20 százalékkal esett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem látni pánikot a kiadó kiskereskedelmi üzletek és vendéglátóhelyek piacán - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a növekedés-hu-ak. 2020 és 2021 februárja között Budapesten a kiadó kiskereskedelmi egységek száma - beleértve az utcai, udvari és az üzletházakban, plázákban lévő üzleteket - csupán 4 százalékkal bővült, 1255-re. A járványhelyzet és a turizmus szünetelése miatt a belvárosi kerültekben ugyanakkor már erőteljesebb kínálatbővülés figyelhető meg. Az ötödik kerületben 28, a hatodik kerületben 34, míg a hetedik kerületben 15 százalékkal nőtt a kiadó kiskereskedelmi üzletek száma

Kifejezetten meglepő, hogy a jelenlegi nehéz helyzet ellenére a vendéglátó egységek kínálata szűkült a fővárosban. Jelenleg kevesebb vendéglátóhely közül válogathatunk, mint a koronavírus előtt. Számuk 204-ről 166-ra süllyedt, mely nagyságrendileg 20 százalékos kínálat szűkülésnek felel meg. Még a turizmusnak legjobban kitett belvárosi városrészek esetében is csökkent a kiadásra szánt vendéglátóhelyek száma

- tette hozzá Balogh László. A vendéglátó egységek bérleti díjainál "nincsen semmi látnivaló" a szakértő szerint: Budapesten a vendéglátóknál szűk 5 százalékkal 4540 forintra süllyedt a kiadásra kínált helységek átlagos négyzetméterára. A kiskereskedelmi üzlethelységek esetében szintén kismértékű árcsökkenés volt megfigyelhető. Egy budapesti kiskereskedelmi üzletet átlagosan 340 ezer forintért lehetett kibérelni a járvány előtt. Ez az átlagos kiadási ár napjainkban 328 ezer forintra módosult.

Ugyanakkor a 6. kerületben lévő plázák által kiadásra kínált üzlethelységek négyzetméterára 32-33 ezerről 22 ezer forintra süllyed.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?