Tudtad? Ma 10 magyar gyerekből 4 már ezzel a népbetegséggel küszködik

2021. február 3. 17:30

A gyermekek a genetikai tényezők és környezeti hatások mellett a rögzült családi szokások miatt is fokozottan veszélyeztetté válhatnak bizonyos szív-érrendszeri, illetve cukoranyagcsere betegségekre. Ezek már nagyon fiatal korban kifejthetik hatásukat, éppen ezért a krónikus betegségek megelőzése gyakorlatilag már gyermekkorban kezdődik, és hatékonyságában meghatározó a szülők szerepe. Az esetleges problémák időben történő felismeréséről, kiszűréséről és a szükséges teendők fontosságáról Dr. Almássy Zsuzsannával, a Czeizel Intézet diabetológus szakorvosával beszélgettünk.

A megfelelő életmód kialakítása gyermekkorban kezdődik, és nagymértékben meghatározó a későbbi életszakaszok tekintetében is. Amit gyermekkorban csinálunk, ahogy étkezünk, ahogy mozgunk, vagy amilyen módon kezeljük a stresszt, mind-mind tanult viselkedésformák, amelyeket elsősorban szüleink alakítanak. Erre rakódnak rá az egyéb környezeti hatások, illetve örökölt genetikai hajlamok. Mindezek egyedi kombinációja határozza majd meg a gyerekek életmódját felnőttkorban, és teheti őket akár veszélyeztetettebbé is bizonyos betegségek szempontjából.

"A kifejezetten gyermekeknek szóló betegségmegelőzési programok célja éppen ezeknek az öröklött tényezőknek, negatív környezeti hatásoknak a módosítása, illetve amennyiben lehetőség van rá, kiküszöbölése. Azokban a családokban, ahol generációk óta jelen van a diabétesz, ahol jellemzőek a szív-érrendszeri problémák vagy éppen a családtagok túlsúlyosak, sokkal nagyobb a gyerekek rizikókitettsége. Ilyen esetben javasolt minél előbb felmérni a gyereket érintő kockázatot, meghatározni a család életmódjának gyenge pontjait és azt, hogyan lehet ezeken tudatos eszközökkel változtatni" - hangsúlyozta Dr. Almássy Zsuzsanna.

Vannak olyan családok, ahol generációk óta az étkezés az egyik legfontosabb szeretetnyelv, így persze az egész család túlsúlyos. Ha a gyermek egy ilyen családban nő fel, jó eséllyel hízik el ő is. Ebben az esetben a szülők részéről a legfontosabb lépés a változtatás szükségességének felismerése, hiszen csakis ezzel kerülhető el, hogy a családtagok következő generációja is veszélyeztetett legyen, és ne küzdjön a túlsúlyból adódó betegségekkel

- tette hozzá a diabetológus.

Ha bármilyen, az átlagtól nagyobb eltérés tapasztalható - akár a gyerek hízékony, nem megfelelőképpen növekszik, vagy félünk a családra jellemző krónikus betegség öröklődésétől, érdemes a gyermeket mielőbb kivizsgáltatni. Amennyiben - akár már 3-4 éves korban - tünetek is jelentkeznek, haladéktalanul kezdődjön meg az életmódváltás.

Ma Magyarországon minden harmadik felső tagozatos gyerek túlsúlyos. Ezt várhatóan tovább fokozza a koronavírus által okozott különleges helyzet, amely otthonaikba zárta a családokat. A tudatos életmód ebben a helyzetben még meghatározóbb, hiszen a vírusfertőzés esetén az esetleges szív-érrendszeri szövődmények hosszú távú fokozott kockázatot jelenthetnek

- emelte ki a jelenlegi járványhelyzet kapcsán a szakember.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A betegségmegelőzési vizsgálat egy általános gyermekorvosi vizsgálatból, rizikófelmérésből és részletes kórelőzmény felvételből áll. Ennek során az orvos kideríti, hogy milyen betegségek fordultak elő a családban, felméri a család életmódhoz kapcsolódó szokásait, illetve összegyűjti a gyermekkel kapcsolatos összes tudnivalót, például volt-e beteg, szed-e gyógyszert, mennyit mozog, hogyan táplálkozik, stb. Ezt rendszerint kiegészíti egy átfogó laborvizsgálat, ahol a megszokott teljes vérkép mellett az orvos olyan funkciókat ellenőriz, mint például a pajzsmirigyműködés, a máj- és veseműködés, vagy a vércukor, a testösszetétel vizsgálatból pedig többek között a test zsír/izom arányáról kap információt.

TUDTAD?
  • Ma Magyarországon minden negyedik gyermek, a középiskolások között pedig minden harmadik gyerek túlsúlyos vagy elhízott, ebből 20 000 súlyosan elhízott.
  • A diabétesz korunk népbetegsége: bő egy évtized alatt duplájára nőtt a cukorbetegséggel érintettek száma hazánkban. A 0-18 éves korosztályban mára tízezer gyerekből 25,5 diabéteszes, a felnőttek esetében pedig 1243.
  • A halálozások több, mint feléért (54%) a szív- és érrendszeri megbetegedések felelnek.

Azokat a gyermekeket, akiknél valamilyen eltérés tapasztalható, az orvos egyéb szakorvoshoz - endokrinológushoz, diabetológushoz, gasztroenterológushoz, kardiológushoz, stb. - irányítja. Akik esetében viszont ilyen nem áll fenn, ott - amennyiben szükséges - étkezés- és mozgástanácsadással segíti az orvos az életmódváltást. Ebben az esetben javasolt a néhány alkalmas utánkövetés is, hogy kiderüljön, a család megértette-e a kapott információkat, sikeres-e azok átültetése a gyakorlatba, valamint elindult-e az életmódváltási folyamat.

Sokan nem tudják, de a megfelelő életmód és fejlődés a szellemi teljesítőképességre is hatással van. Ha az agy - pl. a sok cukor miatt - nem kap elég oxigént, akkor a gyerek az iskolában sem tud megfelelően teljesíteni. A szülők a legtöbbet azzal tehetik gyermekükért, ha odafigyelnek az egészséges táplálkozásra és mozgásra, és ha szükségesnek látják, vagy elakadnak, akkor szakemberhez fordulnak segítségért

- monda el zárásként a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem