3 °C Budapest
Megszólalt a korlátozásokról Orbán Viktor: Én is szabadulnék már!

Megszólalt a korlátozásokról Orbán Viktor: Én is szabadulnék már!

2021. január 29. 07:42

"Én is szabadulnék már" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök január 29-én, a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában. Hozzátette: egyelőre nem tudjuk, hogy lesz-e elég vakcina és a harmadik hullám hogyan szabadul ránk.

Én is szabadulnék már

- fogalmazott az interjú elején Orbán Viktor arra a kérdésre, mikor várható a korlátozások feloldása Magyarországon. Hozzátette: ma még az óvatosságé a főszerep, bár már "mindannyian vágjuk a centit". "Nemzeti döntést kell hozni, a legkevésbé az számít, mit mondanak a nemzetközi szervezetek. A járványnak lokális kérdései vannak."

Orbán Viktor leszögezte, "fontos, hogy az ember érzelmi énje megmaradjon, de amikor emberéletekről döntünk, akkor higgadtnak kell maradni. Nem szabad feláldozni az elmúlt három hónap eredményeit."

Nem tudjuk, hogy lesz-e elég vakcina és a harmadik hullám hogyan szabadul ránk, ezért nem szabad azt hinni, hogy elfelejthetjük a korlátozásokat

- tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán a magyar gazdaság helyzetéről

A gazdaság kulcskérdését is vakcinának hívják

- szögezte le a miniszterelnök, aki üzent azoknak a vendéglátósoknak is, akik azt tervezik, hogy a korlátozások ellenére kinyitnak. "Járványhelyzetben vagyunk, emberéleteket kockáztatunk. Aki megsérti a szabályokat, azok 150 ezer és 1 millió forint közötti bírásgot fognak fizetni, az éttermeket pedig előbb fél évre, majd egy évre bezáratjuk."

Higgyék el, nem éri meg. Azt kértem, hogy ne tartóztassanak le senkit, hiszen ha nincs erőszak, akkor ez "csak" szabálysértésnek minősül

- mondta Orbán, és hozzátette, hogy a szerdai kormányülésen döntöttek a támogatások kifizetésének felgyorsításáról.

A kormányfő hozzátette, hogy a sok döntést hozta a gazdasággal kapcsolatban, de amíg nincs elég vakcina, addig a munkahelyek megvédése a legfontosabb. "Ha lesz elgé vakcina és kinyit az ország, akkor újra kell indítani a gazdaságot, erre szolgál a Gazdaságújraindítási Akcióterv, melynek első fejezetéről már döntöttünk 6000 milliárd forint értékben" - mondta a miniszterelnök.

Vannak kisebb súlyú döntések, mint például az, hogy minden faluban legyen bolt. Két területen Brüsszel szövetségesei vagyunk: a digitalizációban és a zöld gazdaságban. Lehetnek vitáink, de ebben a két kérdésben a legszorosabban együttműködünk. Kilenc terület között osztottuk szét a rendelkezésünkre álló forrásokat. A Gazdaságújraindítási akcióterv legnagyobb nyertese a felsőoktatás, a következő egy-két évben 1500 milliárd forintot fektetünk a magyar egyetemekbe

- jelentette be a Orbán Viktor.

Elárulta Orbán Viktor, ő melyik vakcinát adatja be magának

"A vakcina nem lehet politikai kérdés; választani nyugati és keleti vakcina között akkor lehet, ha van" - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, , ha többféle vakcina lesz, akkor elképzelhető, hogy az állampolgárok válasszanak közülük. Meglátása szerint ugyanakkor jól haladnak az oltásokkal, az egészségügyi dolgozókkal végeztek is, így a

jövő héten megindulhat a regisztráción alapuló oltás.

Orbán Viktor hozzátette: "Nagy kérdés lesz, hányan regisztráltatják magukat, most 2 millió körül vagyunk. Én is beoltatom magam, kivárom a sorom, én megvárom a kínai vakcinát, abban bízok."

A kormányfő meglátása szerint a leginspirálóbb példa Szerbia, ahol azt látni, hogy ott kínai vakcinával is oltanak, így egész Európában az élmezőnyben vannak az oltási teljesítményben. "Szerbia egy komoly ország, meg tudta szervezni a saját ellátását. Ők kipróbálják nekünk azokat a vakcinákat, amikkel nekünk még fenntartásaink vannak. Szerbia az új laborunk" - fogalmazott a kormányfő.

Ma vagy holnap szerződni tudunk a kínaiakkal a vakcinaszállításról. Ha ezzel még nem számolunk, akkor március elejéig 880 ezer embert tudunk beoltani, kínai vakcinával ezt akár meg is duplázhatjuk, orosz vakcinával pedig még gyorsabbak lehetünk

- fogalmazott Orbán, és hozzátette:

"Egészen más helyzetben lehetünk húsvét körül. Akkor majd érdemes lesz megfontolni egy sor kérdést: egyszerre nyissunk nagyot vagy fokozatosan, járjon-e előnyökkel az oltás, vagy sem?"

.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06