Térképen a koronavírus miatti lezárások: van, ahol az utcára sem lehet csak úgy kimenni

2021. január 26. 14:31

A jelenleg hatályos magyarországi intézkedések még viszonylag enyhének számítanak sok más európai országhoz képest. Az Európai lockdown-térképről kiderült, hogy sok helyen ötvözik a teljes lezárást, illetve a kijárást korlátozó intézkedéseket. Magyarországon február elsejéig vannak érvényben a mostani szabályok: a kormány a héten dönt a továbbiakról - ám sok meglepetés nem várható.

2021 elején Európában továbbra is érvényben vannak a COVID-19 korlátozások. Ugyanakkor rengeteg ország vonakodik a teljes lezárástól: Magyarországon például egyelőre a kormány nem tervez a tavaly tavaszihoz hasonló, egésznapos kijárási korlátozást bevezetni, a döntéshozók szerint egyelőre elégségesek a mostani szabályok.

Ám például Spanyolország és Franciaország, ahol július közepétől elkezdődött a fertőzések második hulláma, már októberben elrendelte a zárást. Franciaország azóta átállt esti kijárási tilalomra, valamit az éttermeket is bezárták - ezt a taktikát jelenleg Belgiumban és Luxemburgban is alkalmazzák.

Alább a Statista térképre vitte, hogy állnak a különféle országok a lezárások tekintetében. Pirossal jelölték, ahol országos lockdown van érvényben, narancssárgával azokat az urszágokat, ahol helyilezárással védekeznek. Rózsaszín jelölti azokat az országokat (köztük Magyarországot), ahol valamiféle kijárási tilalom van érvényben, világosabb sárgával pedig azokat, ahol csak lokálisan van érvényben valamilyen kijárást korlátozó intézkedés.

Az európai lockdown-térkép. Forrás: Statista

Kreatívabb megoldásokat találtak ki Cipruson és Görögországban, ahol a bevásárlások gyakoriságát jelentősen korlátozták. Skandinávia még nem vezetett be komolyabb korlátozásokat. Norvégia például legfeljebb 200 fős beltéri összejöveteleket engedélyez, de csak akkor, ha betartják a távolságtartó intézkedéseket és a székeket a földhöz rögzítik - a biztonság kedvéért. A bezárt Szlovákiában az otthoni elhagyás indokolt oka - másutt - kutyája sétálása és - meglepő módon - macskája sétálása is.

Ez lesz itthon február elseje után

A múltheti kormányinfón Gulyás Gergely miniszter arról beszélt, hogy a kormány ezen a héten fog dönteni arról, milyen szabályok lesznek február elseje után - ugyanis a jelenlegi korlátozó intézkedéseket addig hosszabbították meg januárban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De amíg a fertőzési adatok érdemben nem csökkennek vagy nincs lehetőség a tömeges oltásra, addig nincs lehetőség ezeken változtatni

 - húzta alá a múlt héten Gulyás Gergely. Pénteken a Kossuth rádióban Orbán Viktor is hasonlóképpen fogalmazott:

A határ, amikor lehet gondolkodni arról, hogy visszatér az élet a normális kerékvágásba az az átoltottsági szint, amikor beoltottuk az egészségügyi dolgozókat (ezen nagyjából túlvagyunk), a szociális otthonban lévőket, utána következnek a 60 év feletti krónikus betegek (ez majdnem 1,5-1,7 millió ember). Utána jönnek a védekezés egyéb szereplői: operatív törzs, rendőrök, katasztrófavédelem. Itt jövök én is, meg itt jön a kormány is, tehát ez a mi kategóriánk, ekkor kerül ránk sor. És utána jönnek az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben

- sorolta a miniszterelnök, majd kijelentette, hogy

a február elején lejáró korlátozásokat első körben két hétre valószínűleg a kormány saját hatáskörben meghosszabbítja majd, ezt követően pedig a parlament dönthet a további lépésekről.

Úgyhogy két héting még mindenképpen maradni fognak a jelenlegi szabályok, a továbbiakról pedig az oltások szállítási, illetve beadási üteme fog dönteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem