0 °C Budapest

Müller Cecília: hevesebb reakciót váltott ki a második vakcina beadása

2021. január 25. 12:10

Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján elmondta, hogy a több mint 9 ezer főnél, aki már megkapta a második oltását, tapasztaltak erőteljesebb reakciókat a vakcinára.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi járványadatokat ismertette. Kiemelte: 3814 főt még mindig kórházban ápolnak, így mindenkinek ara érdemes ügyelnie, hogy egyáltalán ne betegedjenek meg. Azt is elmondta, külföldön már a harmadik hullám is megkezdődött, és "sok fejfájást" okoznak a mutáns vírusvariánsok is. "Kezdetek óta figyeljük a mutálódását az új koronavírusnak, elsősorban a brit mutáns vírust" - ismertette.

Az NNK vizsgálja a mutáns vírusokat
A Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban most vizsgált N501Y (brit) variánsról úgy tűnik, hogy a mutációja során "előnyhöz jutott" a már ismert koronavírushoz képest. Valószínűleg jobban tud kötődni az emberi receptorokhoz, vagyis kevesebb vírus is képes valakit megfertőzni. Ugyanez a mutációs pont megtalálható az új dél-afrikai és az új brazil vírusban is - tette hozzá, megjegyezve, hogy az utóbbiaknak további mutációik is vannak.
Dél-Afrikában már egyre jelentősebb a mutáns vírus térnyerése, Dánia és Hollandia pedig már arra készül, hogy pár hónapon belül új mutáns vírus veszi át a mostani helyét - közölte Kis Zoltán.

Beszélt arról is, hogy folyamatosan zajlanak a védőoltás-beadások az egészségügyi és szociális intézményekben. Felhívta a figyelmet, hogy "mindegyik vakcina működik", legyen szó mRNS-vakcináról, inaktivált vírust tartalmazó vakcináról, fehérje alapú vakcináról, viszont nincs olyan vakcina a világon, ami 100 százalékos védelmet ad. Ma is várnak szállítmányt a Pfizertől, több mint 11 ezer fő részére, holnap pedig több mint 25 ezer fő részére, a Moderna pedig vasárnapra ígért további 9 ezer fő beoltására alkalmas mennyiséget. Tárgyalások zajlanak a kínai Sinopharm vakcinájáról is, ez egy elölt vírust tartalmazó vakcina, ami ismert, jól működő technológia - mondta el Müller Cecília.

Arról is beszámolt, hogy az oltás második körét is megkapók közül néhányan erőteljesebb reakciókat tapasztalhattak - ez azonban természetes, hiszen elindul a sejtes immunválaszt. Bőrpír, láz jelentkezhet, ettől nem kell megijedni. A sajtó kérdésére elmondta: eddig 1 millió 775 fő regisztrált már az oltásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?