21 °C Budapest

Müller Cecília: hevesebb reakciót váltott ki a második vakcina beadása

2021. január 25. 12:10

Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján elmondta, hogy a több mint 9 ezer főnél, aki már megkapta a második oltását, tapasztaltak erőteljesebb reakciókat a vakcinára.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi járványadatokat ismertette. Kiemelte: 3814 főt még mindig kórházban ápolnak, így mindenkinek ara érdemes ügyelnie, hogy egyáltalán ne betegedjenek meg. Azt is elmondta, külföldön már a harmadik hullám is megkezdődött, és "sok fejfájást" okoznak a mutáns vírusvariánsok is. "Kezdetek óta figyeljük a mutálódását az új koronavírusnak, elsősorban a brit mutáns vírust" - ismertette.

Az NNK vizsgálja a mutáns vírusokat
A Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban most vizsgált N501Y (brit) variánsról úgy tűnik, hogy a mutációja során "előnyhöz jutott" a már ismert koronavírushoz képest. Valószínűleg jobban tud kötődni az emberi receptorokhoz, vagyis kevesebb vírus is képes valakit megfertőzni. Ugyanez a mutációs pont megtalálható az új dél-afrikai és az új brazil vírusban is - tette hozzá, megjegyezve, hogy az utóbbiaknak további mutációik is vannak.
Dél-Afrikában már egyre jelentősebb a mutáns vírus térnyerése, Dánia és Hollandia pedig már arra készül, hogy pár hónapon belül új mutáns vírus veszi át a mostani helyét - közölte Kis Zoltán.

Beszélt arról is, hogy folyamatosan zajlanak a védőoltás-beadások az egészségügyi és szociális intézményekben. Felhívta a figyelmet, hogy "mindegyik vakcina működik", legyen szó mRNS-vakcináról, inaktivált vírust tartalmazó vakcináról, fehérje alapú vakcináról, viszont nincs olyan vakcina a világon, ami 100 százalékos védelmet ad. Ma is várnak szállítmányt a Pfizertől, több mint 11 ezer fő részére, holnap pedig több mint 25 ezer fő részére, a Moderna pedig vasárnapra ígért további 9 ezer fő beoltására alkalmas mennyiséget. Tárgyalások zajlanak a kínai Sinopharm vakcinájáról is, ez egy elölt vírust tartalmazó vakcina, ami ismert, jól működő technológia - mondta el Müller Cecília.

Arról is beszámolt, hogy az oltás második körét is megkapók közül néhányan erőteljesebb reakciókat tapasztalhattak - ez azonban természetes, hiszen elindul a sejtes immunválaszt. Bőrpír, láz jelentkezhet, ettől nem kell megijedni. A sajtó kérdésére elmondta: eddig 1 millió 775 fő regisztrált már az oltásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem