Már 2200 embert oltottak be a Dél-Pesti Centrumkórházban: tényleg nem nagyon van mellékhatása

MTI
2021. január 8. 10:30

Eddig 2200 egészségügyi dolgozót oltottak be a Dél-Pesti Centrumkórházban - mondta Vályi-Nagy István, az intézmény főigazgatója pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A főigazgató elmondta, nemcsak a saját dolgozóikat, de a környező intézmények munkavállalóit is beoltották; a vakcinával szemben először volt némi "vonakodás" a szakdolgozók részéről, de ez megszűnőben van, hiszen nem nagyon van mellékhatás. Hozzátette, a védőoltások szinte mindegyikénél ugyanazok a mellékhatások jelentkezhetnek, ha karba adják azt: helyi reakció a bőrön, izomfájdalom, borzongás, fejfájás és enyhe rossz közérzet, de ezek is ritkák. A konkrét oltás kapcsán egyfajta szövődményt írtak le, egy allergiás reakciót, ezért mindenkit kikérdeznek vakcináció előtt, van-e valamilyen gyógyszerre vagy táplálékra, esetleg másra allergiája.

Az oltás után 20-30 percig ott tartják az embereket, de nem fordult elő semmilyen rendellenesség egyelőre - mondta.

Vályi-Nagy István szólt arról is, a vakcina gyártója szerint az első oltás után 65-70 százalékos védettség alakul ki, az ismétlő oltás után 7-10 nappal pedig 95 százalékos védettség. Ez azt jelenti, hogy ekkora százalékban képes a vakcina megakadályozni, hogy elkapjuk a fertőzést, de még ennél is nagyobb arányban előzi meg a súlyos betegség kialakulását - fejtette ki.

A főigazgató arra kért mindenkit, hogy minél hamarabb oltassa be magát, illetve igényelje a vakcinát. A műsorban elhangzott, eddig a Pfizer vakcináját használták, de hamarosan érkezik egy újabb, a Moderna oltóanyaga. Vályi-Nagy István szerint ez a Pfizer vakcinájához hasonlóan egy RNS-alapú oltóanyag, de könnyebb lesz vele dolgozni, mert nem kell annyira lehűteni.

A főigazgató szerint a jövő héten kezdik el beadni a második adag oltóanyagot azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik 2020. december 26-án megkapták az elsőt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem