8 °C Budapest
Nincs még munkád diploma után? Ugorhat az egészségügyi ellátásod

Nincs még munkád diploma után? Ugorhat az egészségügyi ellátásod

2020. december 15. 11:31

Akinek lejárt a diákigazolványa és nem tanult tovább vagy helyezkedett el egy munkahelyen, annak manuálisan kell befizetni az állami tb-t, különben nem kap SZTK-ellátást, ha legközelebb igénybe venné.

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, december 16-ától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie - írja lapunkhoz eljuttatott közleményében az adóhatóság. Ez azt jelenti, hogy az állami egészségügyi rendszerhez (vagy ahogy a többség ismeri: az SZTK-hoz) tartozó, egyébként kötelezően fizetendő TB-t az iskolád vagy a munkahelyed fizeti neked.

Ha ilyened nincs hosszabb ideje, neked kell külön rendezned, különben ugrik az ellátás.

Ez idén havonta 7 710 forint, naponta 257 forint. A járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak - a korábbi gyakorlattal ellentétben - nem kell bejelentenie, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján. Ezt meg lehet tenni átutalással vagy a régi csekkes megoldással, illetve az adóhatóság jóváhagyásával más is befizetheti helyettünk. A számlaszám és a többi technikai részlet IDE kattintva érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 18:09