Majdnem lehetetlen, hogy karácsony előtt megkapják a táppénzt a megfertőződött pedagógusok

2020. december 11. 08:32

Az a pedagógus kap csak koronavírus-fertőzés után 100 százalékos táppénzt, aki igazolja, hogy a munkahelyén kapta el a betegséget. Nekik is két részletben utalnak és egy hosszas adminisztatív folyamaton kell átmenniük. Sok tanár és tanító a bérkieséstől való félelemből nem vett részt a szűrésen.

Még szeptemberben ígérte meg Kásler Miklós humáncsúcsminiszter, hogy minden, koronavírussal megfertőződő pedagógus százszázalékos táppénzt kap. Mint kiderült, ezt azonban csak az kapja meg, aki bizonyítja, hogy munka közben fertőződött meg, ennek hiányában csak 60 százalék jár. 

Ahhoz, hogy egy iskolai dolgozó a teljes összeget megkapja, egy kilenc elemből álló adminisztratív folyamaton kell végigmennie. Igaz, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tegnapi kormányinfón másodszorra is jelezte, hogy utasítani fogják az illetékeseket a folyamat felgyorsítására.

Amint egy, a 24.hu birtokába jutott levél leírja, a kilenc lépés a következő:

  • A háziorvost értesítése telefonon.
  • A fertőzöttség megállapítása laboratóriumi vizsgálattal.
  • A laboratóriumi vizsgálat pozitív eredményét követően a munkavállaló jelzi az orvosnak, hogy a vírust nagy valószínűséggel a munkavégzéssel összefüggésben kapta el.
  • A foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa kitölti az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján fellelhető "bejelentés a foglalkozási megbetegedés gyanújáról" elnevezésű nyomtatványt, és elküldi a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak.
  • A munkavédelmi hatóság felveszi a kapcsolatot a munkáltatóval, az összegyűjtött információkat eljuttatja a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi főosztálynak.
  • A bejelentés megalapozottságát az NNK elbírálja, majd a betegség foglalkozási megbetegedésként történő elfogadásáról tájékoztatja a munkavédelmi hatóságot.
  • A munkavédelmi hatóság az elfogadott foglalkozási betegségről értesíti a társadalombiztosítási kifizetőhelyet, ennek hiányában az egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt.
  • A társadalombiztosítási kifizetőhely vagy a kormányhivatal intézkedik a baleseti táppénz és a korábban folyósított táppénz különbözetének kifizetéséről.
  • Ha a 4. pont szerinti intézkedésre nem kerül sor, azaz nem jelentette be a foglalkozási megbetegedés gyanúját az orvos, a munkavállaló közvetlenül is fordulhat a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz.

Az igénylés nehézségei az egyik oka annak, hogy a táppénz hiányától való félelmükben sok pedagógus nem vesz részt az ingyenes teszteléseken. Noha ez minden, tantermi oktatásban résztvevő tanárnak és tanítónak rendelkezésére áll, a kormány tájékoztatása szerint épp azért állították le a szűrést két hét után, mert a vártnál kevesebben, nagyjából az érintettek háromnegyede vett részt azon.

Ráadásul aki meg is kapja a teljes összeget, annak két részletben utalnak - először a 60 százalékot, majd a munkahelyi megfertőződés után járó maradékot. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közösségi oldalán osztott meg képernyőfotót arról, hogy ez sok pedagógusnál 58-60 ezres összeget jelent. Egy, a lapnak nyilatkozó testnevelő elmondása szerint azért kapott ennyit, mert azt közölték vele, a többit a januári bérével együtt kapja meg. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ő néhány napja úgy döntött, felmond munkahelyén. Ez a példa is illusztrálja, hogy mi az egyik oka a tesztektől való távol maradásnak: az érintettek jó eséllyel már nem kapják meg az ünnepek előtt a kieső bérüket. Egy Békés megyei iskolából például konkrétan ezt jelölték meg okként. Mint a PDSZ-szel közölték: "karácsony előtt egy ilyen szintű pénzkiesés nagyon fájdalmas tud lenni."

Címlap: Iskolai dolgozók tesztelése Egerben, fotó: MTI/Vajda János.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?