Majdnem lehetetlen, hogy karácsony előtt megkapják a táppénzt a megfertőződött pedagógusok

Majdnem lehetetlen, hogy karácsony előtt megkapják a táppénzt a megfertőződött pedagógusok

2020. december 11. 08:32

Az a pedagógus kap csak koronavírus-fertőzés után 100 százalékos táppénzt, aki igazolja, hogy a munkahelyén kapta el a betegséget. Nekik is két részletben utalnak és egy hosszas adminisztatív folyamaton kell átmenniük. Sok tanár és tanító a bérkieséstől való félelemből nem vett részt a szűrésen.

Még szeptemberben ígérte meg Kásler Miklós humáncsúcsminiszter, hogy minden, koronavírussal megfertőződő pedagógus százszázalékos táppénzt kap. Mint kiderült, ezt azonban csak az kapja meg, aki bizonyítja, hogy munka közben fertőződött meg, ennek hiányában csak 60 százalék jár. 

Ahhoz, hogy egy iskolai dolgozó a teljes összeget megkapja, egy kilenc elemből álló adminisztratív folyamaton kell végigmennie. Igaz, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tegnapi kormányinfón másodszorra is jelezte, hogy utasítani fogják az illetékeseket a folyamat felgyorsítására.

Amint egy, a 24.hu birtokába jutott levél leírja, a kilenc lépés a következő:

  • A háziorvost értesítése telefonon.
  • A fertőzöttség megállapítása laboratóriumi vizsgálattal.
  • A laboratóriumi vizsgálat pozitív eredményét követően a munkavállaló jelzi az orvosnak, hogy a vírust nagy valószínűséggel a munkavégzéssel összefüggésben kapta el.
  • A foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa kitölti az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján fellelhető "bejelentés a foglalkozási megbetegedés gyanújáról" elnevezésű nyomtatványt, és elküldi a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak.
  • A munkavédelmi hatóság felveszi a kapcsolatot a munkáltatóval, az összegyűjtött információkat eljuttatja a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi főosztálynak.
  • A bejelentés megalapozottságát az NNK elbírálja, majd a betegség foglalkozási megbetegedésként történő elfogadásáról tájékoztatja a munkavédelmi hatóságot.
  • A munkavédelmi hatóság az elfogadott foglalkozási betegségről értesíti a társadalombiztosítási kifizetőhelyet, ennek hiányában az egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt.
  • A társadalombiztosítási kifizetőhely vagy a kormányhivatal intézkedik a baleseti táppénz és a korábban folyósított táppénz különbözetének kifizetéséről.
  • Ha a 4. pont szerinti intézkedésre nem kerül sor, azaz nem jelentette be a foglalkozási megbetegedés gyanúját az orvos, a munkavállaló közvetlenül is fordulhat a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz.

Az igénylés nehézségei az egyik oka annak, hogy a táppénz hiányától való félelmükben sok pedagógus nem vesz részt az ingyenes teszteléseken. Noha ez minden, tantermi oktatásban résztvevő tanárnak és tanítónak rendelkezésére áll, a kormány tájékoztatása szerint épp azért állították le a szűrést két hét után, mert a vártnál kevesebben, nagyjából az érintettek háromnegyede vett részt azon.

Ráadásul aki meg is kapja a teljes összeget, annak két részletben utalnak - először a 60 százalékot, majd a munkahelyi megfertőződés után járó maradékot. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közösségi oldalán osztott meg képernyőfotót arról, hogy ez sok pedagógusnál 58-60 ezres összeget jelent. Egy, a lapnak nyilatkozó testnevelő elmondása szerint azért kapott ennyit, mert azt közölték vele, a többit a januári bérével együtt kapja meg. 

Ő néhány napja úgy döntött, felmond munkahelyén. Ez a példa is illusztrálja, hogy mi az egyik oka a tesztektől való távol maradásnak: az érintettek jó eséllyel már nem kapják meg az ünnepek előtt a kieső bérüket. Egy Békés megyei iskolából például konkrétan ezt jelölték meg okként. Mint a PDSZ-szel közölték: "karácsony előtt egy ilyen szintű pénzkiesés nagyon fájdalmas tud lenni."

Címlap: Iskolai dolgozók tesztelése Egerben, fotó: MTI/Vajda János.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 18:09