Újra kell tesztelni az AstraZeneca vakcináját: egyelőre nem tartanak késéstől

Újra kell tesztelni az AstraZeneca vakcináját: egyelőre nem tartanak késéstől

2020. november 27. 09:29

Újra kell tesztelni az AstraZeneca vakcináját, mert a 90 százalékos hatékonyságú dózist nem szándékosan vizsgálták, egyszerűen egy gyártási hiba miatt nem kapta meg mindenki a teljes adagot.

Bár hatékonynak tűnik az oxfordi fejlesztésű koronavírus-vakcina, valószínűleg újabb klinikai vizsgálatokat fognak indítani - mondta a Bloombergnek Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója. A 444 által szemlézett cikk szerint az új vizsgálatnál várhatóan kevesebb tesztalany bevonására lesz szükség, vagyis gyorsabban eredményt hozhat, mint az eredeti tesztelés.

A cég hétfőn jelentette be, hogy az oltás a vizsgálat harmadik fázisában a tesztalanyok 70,4 százalékánál akadályozta meg a fertőződést. A fejlesztők azt közölték, hogy az oltóanyag a különböző korcsoportoknál, így az idősebbeknél is működött. A 70,4 százalékos védettség két különböző teszt összesítéséből jött össze: 90 százalékban volt hatékony az oltás azoknál, akiknek először csak fél adagot adtak be, majd másodszorra már egy egészet. Azoknál a tesztalanyoknál, akik már elsőre is a teljes dózist kapták, csak 62 százalék volt a vakcina hatékonysága.

Csütörtökön kiderült, hogy a 90 százalékos hatékonyságú dózist nem szándékosan vizsgálták, egyszerűen egy gyártási hiba miatt nem kapta meg mindenki a teljes adagot. Ez akár szerencsés véletlennek is tűnhet, de a lefelezett dózist kevesebben, 2800-an kapták meg, míg a kétszeri teljes adagot 8900-an. Ráadásul a 2800 tesztalany közül mindenki 55 évnél fiatalabb volt, így nincs információ, hogyan hat a vakcina ebben a formában az idősebbekre.

Ezt a 90 százalékos verziót tervezik most újratesztelni. Soriot elmondása szerint nem tart attól, hogy a hiba késleltetné a vakcina nagy-britanniai és európai engedélyeztetését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24