12 °C Budapest
Újra kell tesztelni az AstraZeneca vakcináját: egyelőre nem tartanak késéstől

Újra kell tesztelni az AstraZeneca vakcináját: egyelőre nem tartanak késéstől

2020. november 27. 09:29

Újra kell tesztelni az AstraZeneca vakcináját, mert a 90 százalékos hatékonyságú dózist nem szándékosan vizsgálták, egyszerűen egy gyártási hiba miatt nem kapta meg mindenki a teljes adagot.

Bár hatékonynak tűnik az oxfordi fejlesztésű koronavírus-vakcina, valószínűleg újabb klinikai vizsgálatokat fognak indítani - mondta a Bloombergnek Pascal Soriot, az AstraZeneca vezérigazgatója. A 444 által szemlézett cikk szerint az új vizsgálatnál várhatóan kevesebb tesztalany bevonására lesz szükség, vagyis gyorsabban eredményt hozhat, mint az eredeti tesztelés.

A cég hétfőn jelentette be, hogy az oltás a vizsgálat harmadik fázisában a tesztalanyok 70,4 százalékánál akadályozta meg a fertőződést. A fejlesztők azt közölték, hogy az oltóanyag a különböző korcsoportoknál, így az idősebbeknél is működött. A 70,4 százalékos védettség két különböző teszt összesítéséből jött össze: 90 százalékban volt hatékony az oltás azoknál, akiknek először csak fél adagot adtak be, majd másodszorra már egy egészet. Azoknál a tesztalanyoknál, akik már elsőre is a teljes dózist kapták, csak 62 százalék volt a vakcina hatékonysága.

Csütörtökön kiderült, hogy a 90 százalékos hatékonyságú dózist nem szándékosan vizsgálták, egyszerűen egy gyártási hiba miatt nem kapta meg mindenki a teljes adagot. Ez akár szerencsés véletlennek is tűnhet, de a lefelezett dózist kevesebben, 2800-an kapták meg, míg a kétszeri teljes adagot 8900-an. Ráadásul a 2800 tesztalany közül mindenki 55 évnél fiatalabb volt, így nincs információ, hogyan hat a vakcina ebben a formában az idősebbekre.

Ezt a 90 százalékos verziót tervezik most újratesztelni. Soriot elmondása szerint nem tart attól, hogy a hiba késleltetné a vakcina nagy-britanniai és európai engedélyeztetését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 20. kedd
Tivadar
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 18:09
Pénzcentrum  |  2021. április 20. 16:50