16 °C Budapest

Müller Cecília: van elég gyógyszer a kórházakban

2020. október 12. 14:15

A koronavírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn. Müller Cecília a higiéniás szabályok betartását kérte mindenkitől. Úgy fogalmazott: a bevezetett szabályok működnek, ha betartjuk azokat, tudjuk laposítani a járványgörbét, ami a koronavírus első hulláma alatt is cél volt.

Müller Cecília ismételten felhívta a figyelmet a maszk helyes használatára, a távolságtartásra, és arra, hogy nagy felelősség hárul mindenkire. Fontos, hogy saját magunk, közösségünk és családunk egészségének megtartása érdekében ne lanyhuljon a figyelem - kérte az országos tisztifőorvos.

Elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 1173 fővel nőtt a beazonosított, pozitív koronavírus fertőzöttek száma, így már 26 832 főt tartanak nyilván aktív fertőzöttként. Jelezte, hogy ebben az időszakban tizennégyen hunytak el, életkoruk 55 és 78 év között volt, mindannyian krónikus betegségekkel küzdöttek.

A tisztifőorvos a sajtó kérdésére elmondta, hogy a Covid-betegeket ellátó intézményekben rendelkezésre áll a koronavírus-fertőzöttek kezelésében használható remdesivir hatóanyagú gyógyszer. Bejelentette, hogy hazai gyártó, a Richter Gyógyszergyár is állít elő ilyen készítményt és rendelkezésre bocsátja a kórházak számára.

Csaknem száz rendőri intézkedés volt a hétvégén

A hétvégén 99 esetben intézkedtek a rendőrök a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes elmondta: 35 alkalommal azért jártak el, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelő módon viselték a maszkot, 33 embert figyelmeztettek, kettővel szemben szabálysértési feljelentést tettek. 

Hatvannégy esetben azért intézkedtek, mert üzletben, vendéglátóhelyen vagy más közintézményben nem tartották be a védelmi szabályokat. Emiatt 54 figyelmeztetés mellett 7 helyszíni bírságot róttak ki, három embert feljelentettek. A hétvégén személyforgalomban az országon való áthaladás szabályainak megsértése miatt 61 esetben intézkedtek, a vendéglátó helyeken mindössze egyszer tapasztalták a korlátozott nyitva tartás megszegését - tette hozzá.

Közölte, hogy hétfő reggel 7 órakor a magyar-szlovák határon megnyílt a Cered és Tajti közötti átkelő, ahol naponta két alkalommal - reggel 7-9 óra között, valamint délután 16-18 óra között - biztosított a határátlépési lehetőség a kétoldalú személyforgalom számára. A ceredivel együtt Nógrád megyében négy határátkelőhely van a személy-, egy a nemzetközi teherforgalom számára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kitért arra, hogy az ország határán zökkenőmenetesen lehet be- és kilépni, de kisebb várakozási idővel kell számolni két helyen: a teherforgalomban a csanádpalotai autópálya határátkelőnél, belépő oldalon 3 órát, a személyforgalomban a beregsurányi közúti határátkelőnél, a belépő oldalon 2 órát kell várni.

Kiss Róbert ismertette: a hétvégén 4792 hatósági házi karantént rendeltek el, közülük 1426-ot a Magyarországra történt belépések során. Az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 21 491, a rendőrök a hétvégén 22 719 esetben ellenőrizték a karantén szabályainak betartását. A karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásnak 1095 regisztrált felhasználója van. Közlése szerint 493-ra nőtt a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma, amelyekben 90 gyanúsítottat hallgattak ki.

Az alezredes szólt arról is, hogy szombaton módosult a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet, eszerint a játékkaszinók és a kártyatermek területén 23 és 6 óra között az ott foglalkoztatottak, az üzemeltető képviselői, valamint a műszaki feladatokat ellátó személyek kivételével tilos tartózkodni.

Kérdésre válaszolva elmondta: a maszkviselési szabályainak megszegése miatt szeptember 21. óta 1140 eljárást folytattak, 413 emberrel szemben azért, mert tömegközlekedési eszközön, 727 emberrel szemben azért, mert üzletekben, közintézmény területén nem tartották be azokat. 975 embert figyelmeztettek, 69 helyszíni bírságot szabtak ki, 96 fővel szemben tettek szabálysértési feljelentést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm