Elárulta a magyar immunológus: mindegy, hogy valaki idős vagy fiatal - a genetika dönt

Elárulta a magyar immunológus: mindegy, hogy valaki idős vagy fiatal - a genetika dönt

2020. október 12. 08:29

A hosszú Covid jelenségében érintettek a gyógyulást követő negatív PCR-teszt produkálása után akár szív- és érrendszeri, idegrendszeri vagy veseproblémák jelentkezését is felfedezhetik magukon. "Genetikailag nem vagyunk egyformák. Van, akinek súlyosabb betegséget okoz a koronavírus, van, akinek az immunrendszere élénkebben, másé renyhébben válaszol" - fogalmazott Falus András immunológus, akadémikus, egyetemi tanár.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Az, hogy létezik a hosszú Covid jelensége, egyértelmű" - mondta el Falus András  az InfoRádióban. A szakember megerősítette azt, hogy enyhébb lefolyású betegség esetén is megmaradhatnak ezek az akár hónapokon át tapasztalható tünetek. "A fiatalok és az idősek közti különbség nem annyira éles, mint ahogyan eddig gondoltuk. Az a fiatal, aki látszólag tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel esett át a betegségen, sajnos nem biztosított arra, hogy a későbbiekben ne jelentkezzen nála a hosszú Covid" - fejtette ki Falus András.

Az elhúzódó szövődmények között a hosszú távú, krónikus vastagbélgyulladás sem kizárt.

Falus András szerint ennek előfordulási aránya elég magas, 80 százalékos. A szívrendellenességek aránya kisebb, gyermekeknél pedig Kawasaki-szindrómát figyeltek meg. (A Kawasaki-szindróma a kis és közepes méretű artériák gyulladásával (vasculitis) járó, ismeretlen eredetű megbetegedés, amely leginkább 5 éven aluli gyermekeknél fordul elő. Fő tünetei: láz, kétoldali kötőhártya-gyulladás, ajak- és szájnyálkahártya-gyulladás, tenyéri és talpi bőrpír majd hámlás, kanyarószerű bőrkiütések és a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása. A Kawasaki-szindróma veszélyét a szívet érintő súlyos szövődmények jelentik.)

A hosszú Covid jelensége annyira sokakat érint világszerte, hogy számos online támogató csoport, sőt, weblap is született már arra, hogy az érintettek megoszthassák egymással tapasztalataikat és útjukat. A Long Covid Support oldalának egyik adminisztrátora, Barbara Melville a Medical News Todaynek adott nyilatkozatában arról számolt be, vannak olyan tagjaik, akik március óta tapasztalnak tüneteket, illetve az is jellemző, hogy többen azért nem kapnak segítséget, mert sosem tesztelték őket koronavírusra, mivel enyhe vagy semmilyen tüneteik nem voltak, ám most hosszú covidra utaló az állapotuk.

További probléma, hogy a hosszú távon tüneteket tapasztalókat sokszor olyan segélyvonalakhoz irányítják, melyeknél nem fizikai tünetekkel, hanem inkább lelki következményekkel kapcsolatosan tudnának rajtuk segíteni. Ezek az emberek azonban életminőséget rontó, a munkába való visszaállást is megakadályozó tünetegyüttessel küzdenek meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?