15 °C Budapest

Itt áll feketén-fehéren: hiába kötelező, csak ennyi maszk jut a magyarokra

2020. október 7. 14:02

Egy magyarra 8300 forintnyi importált szájmaszk jutott 2020 első félévében, mialatt például Szlovéniában majdnem duplaennyi, és Ausztria is lakosonként mai árfolyamon kb. 13 ezer forintnyi védőeszközt vásárolt az első hat hónapban. Az EU-s lista végén Bulgária áll, ahol egy lakosra kb. ezer forintnyi maszk jutott.

A COVID-19 járvány terjedésének megakadályozása érdekében a világ országai számos korlátozó intézkedést hoztak, megnőtt a kereslet a világjárvány elleni küzdelmet segítő termékek iránt. A legnagyobb kereslet a szájmaszkok iránt volt, az Eurostat adatai szerint az uniós országok 2020 első hat hónapjában 14 milliárd euró (több mint 5 ezer milliárd forint) értékben importáltak a védőeszközökből.

Nyilván, a népesebb tagállamok többet vettek, de az uniós statisztikai hivatal adatai szerint az egy főre eső behozatal tekintetében is jelentős különbségek vannak az országok között. Luxemburgban a kormány azon volt, hogy minden állampolgár hordjon maszkot: Európában messze a legmagasabb itt az egy főre jutó, importált maszkok összértéke, 121 euró - tehát egy luxemburgira több mint 45 ezer forintnyi szájmaszk jutott.

Rajtuk kívül csak Belgiumban, Németországban és Franciaországban haladta meg ez az érték az 50 eurót (18 ezer forintot) lakosonként. Ezzel szemben Cipruson, Lengyelországban, Svédországban, Horvátországban, Görögországban és Bulgáriában lakosságarányosan az importmaszkok értéke 10 euró (3600 forint) alatt volt.

A régióban, illetve Európában is kb. a középmezőnyben van Magyarország, nálunk egy lakosra 23 eurónyi (8300 forint) importált szájmaszk jutott. Szlovénia majdnem duplaennyi maszkot importált lakosonként (42 euró, kb. 15 ezer forint/fő), de Ausztriában is egy lakosra 37 eurónyi (13300 forint) maszk jutott. Csehország is lakosonként 27 eurót (9700 forintot) költött maszkra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bolgároknál ezzel szemben 3 eurónyi (kb. 1100 forint) import szájmaszk jutott egy főre, de a horvátoknál is csak 7 eurónyi (2500 forint). Romániában ez az arány fejenként 14 eurónyi (kb. 5000 forint), Szlovákiában pedig egy lakosra 15 eurónyi (kb. 5360 forint) importált védőeszköz jutott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem