27 °C Budapest
Orbán Viktor: Nem zárjuk be az iskolákat, óvodákat

Orbán Viktor: Nem zárjuk be az iskolákat, óvodákat

2020. szeptember 11. 07:40

Szokásos, péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor leszögezte: a cél az, hogy megvédjük az ország működőképességét, ezért általános korlátozásra, így például a magyar iskolák általános bezárására nem kell számítani. Lesznek azonban egyedi járványügyi intézkedések, és új gazdaságvédelmi csomagot is létrehoznak. Utóbbi szükségessége kapcsán ugyanis elmondta: "A költségvetési hiány nem néz ki jól!"

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elmondta: "A nemzeti konzultáció alapján az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön, nem engedhetjük meg, hogy a vírus megbénítsa az országot." Hozzátette:

A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét. A szerdai kormányülésen hoztunk már döntéseket, szombaton összeül az operatív törzs és a gazdasági testület, egymás után hozzuk majd a járványügyi és gazdasági döntéseket.

Az oktatási intézmények működésével, a 2020-2021-es tanév rendjével kapcsolatban viszont leszögezte, hogy általános korlátozásra nem kell számítani. Hozzátette: "Azt viszont nem tehetjük meg, hogy ha egy iskolában felüti a fejét a járvány, akkor nem lépünk. Csak a végső megoldás az iskola bezárása, de biztosítanunk kell a nem fertőzött gyermekek oktatását."

A várható járványügyi intézkedések között példaként említte, hogy "a látogatási tilalmat akár rendőri erővel is biztosítani kell, a kötelező maszkhasználatot komolyan kell venni, akár szélesíteni kell. A minisztert megkértem, hogy az influenza elleni védőoltást minden önként jelentkezőnek ingyenesen biztosítsuk, a teszteket pedig később hatósági árassá tegyük."

A kötelező maszkhasználattal kapcsolatban a miniszterelnök leszögezte, "ez nem tart majd örökké, nem kell életünk végéig maszkban járnunk, ha elmúlik a járvány, akkor ez az intézkedés megszűnik." Azt viszont nyomatékosan közölte:

Addig viszont arra utasítottam a belügyminisztert, hogy szerezzen érvényt ennek az intézkedésnek, ha kell bírsággal, ha kell, akkor pedig szedjék le a BKV-járatokról azokat, akik nem veszik fel a maszkot.

Újabb gazdasági intézkedések jönnek

A magyar kormánynak már van egy haditerve, meg vagyunk győződve arról, hogy tudjuk, mit kell tenni, ezt kell most gyakorlati lépésekre lebontani" - fogalmazott a miniszterelnök a készülő gazdaságvédelmi csomagról. Mint mondta, szerinte a taxisoknak, az idegenforgalomban dolgozóknak, a vendéglátósoknak további segítség kell Budapesten, de szerencsére ehhez az önkormányzatnál van elég forrás. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egymás után hozzuk azokat a döntéseket, melyek a gazdaság teljesítményét, hatékonyságát próbálják növelni, béremeléseket, beruházásokat szeretnék.

A kormányfő ugyanakkor azt is elmondta, hogy a költségvetési hiány nem néz ki jól, az eredeti terv az volt, hogy tartsuk az európai értelemben is alacsony deficitet, de ez a jelenlegi helyzetben nem tartható. Hozzátette: A lakossági állampapírokkal ugyanakkor ez a hiány finanszírozható, van kereslet ezekre a papírokra.

Mint fogalmazott, "a bizalom a magyar gazdaság iránt erős, ha van bizalom, akkor van pénz". Orbán Viktor szerint tehát, ezen analógia alapján van forrás a további növekedésösztönzésre, és folyamatosan teremtenek további forrásokat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?